În căutarea asirienilor antici
Jurnal kurd - capitolul 4

O inimă îndrăgostită de frumusețe nu îmbătrânește niciodată – proverb kurd

Greu am mai găsit în Kurdistan urme ale marilor civilizații antice ce s-au perindat prin această parte de lume: sumerieni, babilonieni, asirieni, persani … Deși au fost pomenite mereu de ghizii noștri a trebuit să scotocim serios până să descoperim vreo două artefacte supraviețuitoare ale acelor civilizații de demult. Lipsa lor ar putea avea mai multe explicații.

  1. Marea majoritate a obiectelor trasportabile au fost duse în marile muzee europene, în special de englezi și nemți, cei care au făcut cercetări arheologice serioase în Mesopotamia. Cine are chef să vadă tăblițe cu scriere cuneiformă, statuete sumeriene, tauri înaripați, ba chiar și bucăți întregi de temple antice n-are decât să se ducă la British Museum în Londra sau la Pergamon în Berlin. Ar mai fi de luat în calcul și muzeele din Bagdad și Mosul dar am înțeles că acestea au cam fost jefuite din anii 90 încoace.
  2. Vechile civilizații mesopotamiene au fost eminamente citadine, se spune că ele au inventat orașul. Eridu, Ur Uruk, Babilon, Ashur, Ninive, … se aflau la câmpie, pe malurile Tigrului și ale Eufratului nu pe teritoriul muntos al Kurdistanului de astăzi.
  3. Mai nou, istoricii cochetează cu o nouă teorie, total diferită de cea pe care am învățat-o noi la școală. Nouă ni s-a spus că vânătorii și culegătorii paleloliticului obosiseră de atâta cutreierat pădurile și stepele și abia au așteptat să se așeze în locuințe permanente și să se apuce de agricultură. Viața sedentară era considerată superioară, un pas înainte în calea civilizării popoarelor. Mai nou însă au apărut nenumărate dovezi arheologice care demonstrază o rezistență hotărâtă împotriva sedentarizării a popoarelor mobile de pretutindeni. Chiar dacă existau circumstanțe favorabile, păstorii și vânător-culegătorii au luptat îndelung împotriva „orașului” pe care îl asociau cu bolile și cu controlul statului. Au preferat să rămână „barbari” și nu s-au lăsat „domesticiți”, munții și stepele au fost ograda lor, zone considerate barbare prin excelență de popoarele trăitoare la oraș. Kurzii au fost „domesticiți” definitiv și în întregime abia la începutul secolului 20 și au lăsat puține urme pentru muzeele de azi.
  4. O vorbă berberă spune că Raidurile sunt agricultura noastră. Același lucru l-ar fi putut spune și un kurd. Multe din triburile lor au preferat să trăiască o viață semi-sedentară, de păstori ce cutreierau de-a lungul și de-a latul munților Taurus și Zagros. Deși vorbesc astăzi o limbă indo-europeană cercetări recente au demonstrat că sunt de fapt urmași ai populațiilor ce-au trăit în aceeași munți de la începutul istoriei și care au fost „iranizate” în timpul marilor migrații. Iar acele populații le-au dat dintotdeauna de furcă marilor civilizații mesopotamiene de la câmpie, atacându-le mereu și jefuindu-le, câteodată chiar cucerindu-le.

Nu-i de mirare că ne-a fost greu să găsim ceva consistent despre istoria antică prin Kurdistan. Într-un fel nu e vorba de propria lor istorie ci mai degrabă e istoria „celorlalți”.

Khanis

Cutreierând noi de la o mănăstire siriacă la alta am oprit la un moment dat pe valea unui râușor străjuit de stânci cam golașe. Abia după ce ni s-a atras atenția am zărit urmele basoreliefurilor săpate în ele.

Nimerisem într-o porțiune de apeduct asirian ce ducea pe vremuri apa din munți până în capitala statului, Ninive. Apeductul, sau mai degrabă qanatul (pentru că era săpat și sub pământ) a fost construit pe vremea regelui Sennacherib (705–681 î.Ch) cel care, pe lângă alte fapte mărețe (ca de exemplu înfrângerea evreilor în bătălie și deportarea lor în Asiria), a mutat capitala imperiului de la Ashur la Ninive. Se spune c-ar fi construit pe malul Tigrului un palat nemaipomenit de frumos, plin cu grădini. Sunt păreri care susțin că una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, grădinile suspendate ale Semiramidei, nu s-ar fi aflat în Babilon ci în Ninive și poate or fi fost chiar cele din palatul lui Sennacherib.

Pe peretele acela de stâncă erau sculptate patru figuri în basorelief, stând câte două, față în față. Erau doi zei ce se uitau unul la altul iar în spatele lor stăteau doi regi.
Abia dacă am zărit un zeu și un rege
Aici se vede mai bine chipul unui rege
Prin nișe, alte figuri în basorelief, ce abia se mai disting

Iar aici să fie un cal și un călăreț?
Un taur înaripat prăbușit la pământ

Apeductul sau qanatul lui Sennacherib

Am mai găsit urme ale istoriei antice în două muzee de arheologie mititele pe care am să le amintesc aici, ignorând însă cu desăvârșire cronologia vizitelor.

Muzeul Slemani 

Primul muzeu pe care l-am vizitat a fost cel din Sulaimaniya, un oraș aflat lângă granița iraniană în care am ajuns abia peste câteva zile. E mititel, doar vreo trei săli, iar exponatele din el par a fi firimituri rămase de la masa bogatului. Unele dintre ele erau foarte frumoase, mai ales statuetele aduse de la Hatra. Or fi fost norocoase că sunt în muzeu, am înțeles că ruinele de la Hatra au fost vandalizate de ISIS și multe dintre statuile de acolo au fost distruse. Păcat.

Numărul unu în preferințele mele au rămas sigiliile mesopotamiene. Aș fi luat vreo două cu mine drept amintire, chiar și copii moderne, dar se pare că nu i-a trecut nimănui prin cap să ofere turiștilor astfel de suveniruri.

Ceramică ce datează din perioada 5800 – 4000 î.Ch

Sigilii de os sau piatră cu desene specifice. Cu ele își parafau mesopotamienii actele sau își sigilau depozitele de grâne sau mărfurile ce le trimiteau la export
Un sumerian ochios
Panouri din fildeș, folosite pentru ornamentarea mobilelor. Reprezintă o procesiune religioasă asiriană.
Ornament de deasupra unei uși, despoperit în orașul Hatra (la sud de Ninive). Aparține perioadei parților (aprox. 116 and 198 d.Ch.)
Figurile acestea ar reprezenta zilele săptămânii
O față de part de la Hatra

Muzeul civilizațiilor din Erbil

Muzeul acesta se alfa chiar vis-a-vis de hotelul în care am stat în Erbil, era ciudat dacă-l ignoram. Seamănă bucățică ruptă cu muzeul din Sulaimaniya, e la fel de mic și conține exponate asemănătoare. Deși nu sunt sută la sută sigură, am impresia că accesul la muzeele acestea e pe gratis. Nu le-am avut în programul excursiei dar nici n-am scos un ban din buzunar când am dorit să le vizităm.

Un arzător de tămâie de prin mileniul 2 î.Ch.
Din lumea sumerienilor
Cuneiforme din perioada neo-asiriană (911-612 î.Ch.)

Și aici statui din Hatra

Nimic special așadar … până când am ajuns în fața celor două basoreliefuri imortalizate în fotografiile de mai jos … unde mi s-au aprins toate beculețele.

Cine or fi aceste personaje ciudate? Ce-i cu aureola aceea din jurul capului sau cu aripile lipite de spinare? Și mai ales ce-i cu șarpele acela omniprezent? Când le-am zărit mi-a sărit gândul la legenda lui Shahmaran pe care am auzit-o în Mardin. Încă de atunci îmi încolțise în cap o idee trăznită și cât se poate de eretică. N-or fi fost șerpii aceia ce tot apăreau pe pietrele descoperite prin situri neolitice balaurul cu care se bătea capadocianul sfânt Gheorghe? Iar acești bărboși înaripați și aureolați n-or fi fost oare un soi de avatar de-al lui, de pe vremea când era de fapt prietenul șerpilor și nu dușmanul lor? Oare creștinismul să fi fost cauza ruperii relațiilor diplomatice dintre bărbații viteji și șerpi?

Trebuie să mai citesc ceva cărți, poate lămuresc problema.

Periplul nostru în căutarea asirienilor antici a fost așadar cam subțirel. Poate odată și-odată va fi liniște și pace și în restul Iraqului și vom putea vizita în tihnă rămășițele vechilor orașe mesopotamiene. Până atunci însă, când o să mă apuce dorul de-o recapitulare a lecțiilor de istorie antică o să mă duc la Londra sau la Berlin.

Despre AncaHM Articolele 686
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.