Giverny e un sătuc mic dar nu amărât, ci doar așezat departe de lumea dezlănțuită. Nu are gară, cine vrea să vină aici o poate face doar pe două sau patru roți. Astăzi locuiesc în el nu mai mult de 500 de suflete. Poate ar fi fost părăsit demult dacă nu dădea lumea în patima turismului și nu ar fi venit buluc pe-aici să viziteze casa lui Claude Monet. Sau poate nu.
Am luat-o și eu în sus pe ulița satului, până la biserică și înapoi. Am trecut pe lângă o mulțime de case normande din piatră gri, cu obloane colorate și flori la ferestre. Am trecut pe lângă micul muzeu dedicat impresioniștilor, dar nu m-a tentat să intru. Și-am mai trecut pe lângă Ancien Hotel Baudy și pe lângă La Maison de Madame Baudy, prilej cu care am aflat o poveste.
Zicea acolo, pe o plăcuță lipită de zid, că la sfârșit de secol al 19-lea, o mititică dar întreprinzătoare doamnă, Angeline Baudy, a inființat împreună cu soțul ei, un hotel dedicat numai și numai artiștilor ce veneau să-l viziteze pe Monet. Oaspeții simandicoși, Cézanne, Renoir, Sisley, Rodin erau cazați la hotel. Tinerii pictori americani sosiți la Paris să se molipsească de impresionism, Sargent, Robinson, Butler, Watson, Young, Mary Cassat au fost găzduiți într-o casă din apropiere.
Cam atât se poate vedea în Ginerny. O dimineață e de-ajuns. Dar autobusul ce trebuia să mă ducă înapoi în gara din Vernon sosea abia peste două ore. Ce să fac? Cu ce să-mi omor timpul? Am hotărât s-o iau pe jos, pe pista de biciclete până în oraș. A fost o plimbare tare plăcută, prinsă în răgazul dintre două ploi.
Când am ajuns în oraș s-au rupt și baierele cerului. M-am strecurat rapid sub pelerină și m-am adăpostit sub coroana bogată a unor copaci bătrâni din preajma unui vechi castel. După ce ploaia s-a oprit, m-am învârtit nițel prin vechiul orășel normand de pe malul Senei, printre case vechi de secole. Iar apoi am dat fuga la gară, să nu pierd trenul spre Paris.
Dar plimbarea aceasta de la Ginerny la Vernon, plus micul orășel, am să le țin minte ca pe un dar frumos și neașteptat primit de la Ocrotitorul Călătorilor. Pentru care-i mulțumesc.
Fii primul care comentează