Templul Philae
Jurnal egiptean - capitolul 6

În timpul petrecut la Aswan am făcut o vizită și templului Philae, situat pe o insulă aflată în rezervorul barajului vechi, acum între cele două baraje de pe Nil. Locația lui inițială nu a fost aici ci undeva în dreptul primei cataracte dar a fost mutat odată cu relocarea multor altor temple datorată construirii marelui baraj.

Templul Philae e dedicat zeiței Isis și lui Osiris. Isis a fost menționată pentru prima dată în Regatul Vechi și a fost unul dintre personajele esențiale din povestea  mitului lui Osiris. Ea este cea care l-a readus la viață pe soțul ei, regele divin Osiris, ucis de Seth și l-a conceput și protejat pe Horus, fiul și moștenitorul lui Osiris. Se credea că îi ajută pe morți să pășească în viața de apoi, așa cum îl ajutase și pe Osiris. Ea e mama divină a faraonului, care, la rândul lui, era identificat cu Horus.

Deoarece Philae era considerat unul dintre locurile de înmormântare ale lui Osiris era ținut la mare cinste atât de egipteni cât și de nubieni. La începuturi nimeni nu avea voie să pășească pe insula pe care a fost construit, să nu-l profaneze, doar preoții erau îngăduiți. În perioada ptolemeică însă a început să primească pelerini.

Cel mai vechi templu din Philae a fost înălțat în perioada primului faraon din ultima dinastie egipteană, a treizecea (aproximativ 360 î.Ch.). Cea mai mare parte a ruinelor de azi provin din construcții ridicate în perioada ptolemeilor: Ptolemeu al II-lea Filadelf, Ptolemeu V Epifan și a lui Ptolemeu VI Filometru (între 282 și 145 î.Hr.). Din fericire, aceștia au păstrat stilul clasic al templelor egiptene construite înaintea lor. Pe lângă templul principal se găsesc și câteva vestigii romane.

Din păcate, frizele templului au fost mutilate în mare parte. Barbarii au fost, din nefericire, primii creștini.

Mi-a plăcut mult templul de la Philae, mai ales că e foarte bine conservat. Aici am priceput cum era structurat un templu egiptean. Mi-a prins bine, în special când am vizitat templele de la Luxor.

Cei doi piloni clasici ce marcau intrarea în templele egiptene

Chioșcul împăratului Traian. Spunea un ghid acolo: Dacă vedeți struguri pe capiteluri puteți fi siguri că acea construcție nu e egipteană
O mare curte aflată în fața intrării în templu

Isis cu coroana ei solară și Horus purtând coroanele Egiptului
În curtea interioară și cel de-al doilea pilon
Sala hipostilă.
În sălile cele mai sacre ale templului – în Casa lui Isis

Zeița Hathor – consoarta lui Horus

Un Ptolemeu sugând lapte de la sânul lui Isis
Isis cea înaripată
Cea mai sacră cameră. Aici era așezată statuia zeiței. Probabil ka-ul ei venea în vizită des pe-aici.
Despre AncaHM Articolele 560
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.