În timpul petrecut la Aswan am făcut o vizită și templului Philae, situat pe o insulă aflată în rezervorul barajului vechi, acum între cele două baraje de pe Nil. Locația lui inițială nu a fost aici ci undeva în dreptul primei cataracte dar a fost mutat odată cu relocarea multor altor temple datorată construirii marelui baraj.
Templul Philae e dedicat zeiței Isis și lui Osiris. Isis a fost menționată pentru prima dată în Regatul Vechi și a fost unul dintre personajele esențiale din povestea mitului lui Osiris. Ea este cea care l-a readus la viață pe soțul ei, regele divin Osiris, ucis de Seth și l-a conceput și protejat pe Horus, fiul și moștenitorul lui Osiris. Se credea că îi ajută pe morți să pășească în viața de apoi, așa cum îl ajutase și pe Osiris. Ea e mama divină a faraonului, care, la rândul lui, era identificat cu Horus.
Deoarece Philae era considerat unul dintre locurile de înmormântare ale lui Osiris era ținut la mare cinste atât de egipteni cât și de nubieni. La începuturi nimeni nu avea voie să pășească pe insula pe care a fost construit, să nu-l profaneze, doar preoții erau îngăduiți. În perioada ptolemeică însă a început să primească pelerini.
Cel mai vechi templu din Philae a fost înălțat în perioada primului faraon din ultima dinastie egipteană, a treizecea (aproximativ 360 î.Ch.). Cea mai mare parte a ruinelor de azi provin din construcții ridicate în perioada ptolemeilor: Ptolemeu al II-lea Filadelf, Ptolemeu V Epifan și a lui Ptolemeu VI Filometru (între 282 și 145 î.Hr.). Din fericire, aceștia au păstrat stilul clasic al templelor egiptene construite înaintea lor. Pe lângă templul principal se găsesc și câteva vestigii romane.
Din păcate, frizele templului au fost mutilate în mare parte. Barbarii au fost, din nefericire, primii creștini.
Mi-a plăcut mult templul de la Philae, mai ales că e foarte bine conservat. Aici am priceput cum era structurat un templu egiptean. Mi-a prins bine, în special când am vizitat templele de la Luxor.
Fii primul care comentează