Pe Nil în jos
Jurnal egiptean - capitolul 8

Egiptul este un dar al Nilului. – Herodot

Urmându-și cursul prin deșertul nesfârșit, apele strălucitoare și albastre ale Nilului, străjuite de maluri verzi luxuriante, formează o „oază liniară”, o fâșie de viață, vizibilă efectiv din spațiu  … Aceste două puternice râuri ( Nilul Alb și Nilul Albastru ) se unesc la Khartoum pentru a crea Nilul însuși, care curge cale de 6.741 kilometri spre nord, din inima Africii până la Marea Mediterană. Fiind cel mai lung râu din lume, își merită cu prisosință numeroasele superlative căpătate de-a lungul timpului, pentru că fără Nil nu ar exista Egipt.  – Joann Fletcher Povestea Egiptului

După turul de forță din Cairo, un zbor cu avionul la Aswan și o excursie la Abu Simbel, a urmat un intermezzo relaxant, o croazieră pe Nil de la Aswan la Luxor ce-a durat o zi și jumătate. Am mai oprit pe drum să vedem două temple dar escapadele acestea n-au fost deloc obositoare.

Cât a durat croaziera am stat la fereastra-ușă a cabinei mele și am asistat, ca la televizor, la viața neschimbată parcă de mii de ani ce se desfășura pe malurile Nilului. Doar o fâșie de pământ fertil, ruptă deșertului de acest fluviu. Am încercat să fac inventarul păsăretului ascuns pe ostroavele și pe malurile fluviului: plin de egrete, stârci și rândunele. Am văzut sate cu case de lut asemănătoare mastabelor, am făcut cu mâna copiilor ce se scăldau în Nil. În rest, doar leneveală și făcut fotografii.

Singurul lucru ce-a mai rupt nițel monotonia călătoriei a fost trecerea prin ecluza de la Esna. Încă mai există pe piloane înșurubată o placă ce amintește de contribuția românească la construirea acestui baraj-ecluză.

Mai departe … să povestească fotografiile.

Esna

În ecluză

Gata, am ajuns în Luxor

PS. Din avion se vede mult mai bine ce înseamnă Nilul pentru egipteni. O fâșie de verdeață într-o mare de nisip.

Despre AncaHM Articolele 615
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.