Hoya imbricata Decaisne

De data aceasta nu mă laud deloc. Am primit această plantă sub forma unui butaș mititel cu două noduri și trei frunze direct din Tailanda. În cinstea lui am pregătit și un terariu. În paranteză fie zis, cu această ocazie am descoperit gama de terarii și acvarii făcute de firma Oase, de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Sunt deosebite ca formă, mai ales acelea sub formă de glob, și sunt dotate cu de toate. biOrb AIR 60 pe care l-am luat eu are în capac instalație de umidificare, de iluminare și un mic ventilator. E construit pe principiul ghivecelor „inteligente”, pământul fiind în contact cu un strat de apă ce se află dedesupt (ca o pânză freatică) prin niște fire de pâslă ce oferă o irigare prin capilaritate. Globul fiind cam mare, nu avea nici un farmec să-l țin doar pentru mica mea imbricata, așa că am plantat în el și vreo două orhidee, calathea și fitonia. Toate plantele au mulțumite și s-au dezvoltat, mai puțin imbricata care a scos cu chiu cu vai vreo două frunze (unele le-a și pierdut între timp) și acum se tot lungește fără să bage în seamă bucățile de lemn pe care i le-am pus la dispoziție. Sper ca pe viitor să se răzgândească și să devină mai cooperantă.

De unde provine hoya imbricata

De pe cealaltă parte a globului, din îndepărtata insulă Palawan, Filipine, nu departe de Ecuator.

 

Ce spun specialiștii despre Hoya imbricata

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

O plantă cu adevărat epifită, Hoya imbricata poate fi găsită în sălbăticie agățată de trunchiuri și ramuri mari de copaci. Arborele său preferat este mango, dar ocazional, se găsește pe copacii de pâine sau pe alte specii de arbori. Această hoya este neobișnuită, are frunze rotunde în formă de cupă, concave pe părțile interioare. Un nod e acoperit de o singură frunză. Cealaltă frunză din pereche (normale la această specie) este abandonată sau nu se formează niciodată. Pe măsură ce tulpina crește și se strecoară de-a lungul crăpăturilor din scoarța copacului, o frunză se dezvoltă în nod, apoi pe măsură ce creșterea continuă, următoarea frunză acoperă marginea frunzei precedente, formând un efect de șindrilă suprapusă, „imbricată”. Frunzele sunt concave și sub fiecare dintre ele se formează o rețea fină de rădăcini care ajută la menținerea plantei în loc și la absorbția nutrienților. Aceste mici cupole sunt case ideale pentru furnici care par a fi întotdeauna prezente în prejmă. Furnicile și-au făcut rost de un adăpost și, la rândul lor, protejează hoya de paraziți și oferă nutrienți plantei. Dacă ar fi să scoateți o tulpină de Hoya imbricata din locul ei ați vedea și furnicile revărsându-se ca o mică armată de protecție.

Hoya imbricata are flori sub formă de umbele, ciorchini plați compuși din 6-12 flori de 2,5 până la 3 inci. Florile au lobii corolei reflexi și gălbui și o corona centrală înaltă. Din centrul florii răsar ca un smoc capetele anterelor. Ciorchinii sunt ținuți în poziție verticală. Fotografia însoțitoare a fost făcută de Edward Gilding din Hawaii, în timpul călătoriei noastre de studiu și colectare în Palawan, Insulele Filipine, în 1995. Aici în imagine puteți vedea cum frunzele se agață de copac. În acest caz, este un pom de pâine cu frumoasele sale frunze late. Am găsit această specie dificil de cultivat, poate pentru că nu am un copac Mango! În plus, nu pot să-mi cresc plantele în aer liber tot timpul anului.

Există mai multe forme ale acestei specii. O formă are o despicătură profundă la baza frunzei, varietatea „semi-subcordate”. Alte varietăți apar în culoarea și desenul de pe frunze și în mărimea florilor. Variațiile de culoare se pot datora vârstei florilor, dar ar putea fi și genetice. Dacă locuiți într-un climat tropical, această specie nu trebuie să lipsească din colecție. Dacă aveți o seră, încercați să creșteți planta pe o scoarță de copac sau pe o secțiune mare de trunchi sau ramură. Dacă sunt crescute direct dintr-un substrat, frunzele se vor îndoi și se vor învârti în jurul tulpinii, ceea ce nu e deloc o stare naturală. Această specie vă va oferi o adevărată provocare. Este o specie minunată și diferită. Deci, străduiți-vă cu adevărat.

Cum arată planta mea

Imbricata mea cea sfrijită. Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente și, sper eu, mai bune.

Între timp in biOrb au avut loc reorganizări. Calatheele le-am scos pentru că au crescut prea mari și se sufocau. Imbricata însă merge în pas de melc. Foto din 16 martie 2021
Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.