Hoya curtisii King & Gamble

Am cumpărat această plantă sub forma unui butaș neînrădăcinat în septembrie 2020, de la o doamnă colecționară din București. Tare m-am bucurat când am găsit-o. Butașul a fost unul generos, și a prins repede rădăcini, așa pus direct în pământ. Prima iarnă petrecută la mine nu i-a plăcut foarte mult, planta a cam stagnat, dar acum pare că simte că se apropie primăvara și începe să-și dea drumul. O să mai am de așteptat până să înflorească dar nu-i nici un bai, îmi place și așa, că-i mititică și tare drăgălașă. Sper totuși că o va face odată și-odată, că-mi va dărui și flori.

De unde provine hoya curtisii

Hoya curtisii provine din îndepărtata Malaezie și se pare că-i place în saună – la căldură și umiditate mare.

Ce spun specialiștii despre Hoya curtisii

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Avem aici o plantă în miniatură cu flori neobișnuit de mari. Inflorescența ei vă va surprinde. Chiar și forma florilor vă va surprinde pentru că sunt cu certitudine diferite de ale altor specii de hoya, nu există similitudini aici. Umbela cu flori are mai multe exemplare decât v-ați fi așteptat de la o plantă atât de mică; și sunt întoarse pe dos. Corona rămâne în centrul florii, înconjurată de o fustă răsfirată de-a roata ei, ca un inel. Sub aceasta, lobii corolelor sunt îndoiți brusc înapoi. O plantă și floare cu totul neobișnuite.

Planta e o mică tâtâtoare ce-și agață rădăcinile apărute la aproape fiecare nod de scoarța copacilor sau de stâncile printre care șerpuiește. Frunzele sunt mici, rotunjite, groase și cărnoase, umflânde-se pe ambele suprafețe, fără nervuri vizibile. Sunt de un verde închis și au desenat pe ele un model argintiu șters. Ambele suprafețe sunt, de asemenea, acoperite cu mici ridicături cât un punct, așa că sunt ușor aspre.

Aceasta este o specie ideală pentru o grădina miniaturală sau pentru un terariu. Nu va da pe-afară cu ușurință dintr-o astfel de casă. Puneți-o lângă un bușten sau o creangă mică și pe lângă vreo doi bolovani. Este originară din Malaezia, dar poate fi găsită și mai spre nord, în Chumpong, Thailanda. Probabil crește și prin alte părți, explorările viitoare vor stabili acest lucru. Hoya curtisii a fost descrisă pentru prima dată de King & Gamble pornind de la o plantă colectată de Curtis la Taiping, Perak, Malaezia, la 2000 de picioare altitudine (600m). Dacă este cultivată într-un terariu, nu uitați să-i oferiți lumină suplimentară. Plantele crescute în terariu sau în interior tind să crească in continuu, așa că plantele vor avea nevoie de un aport suplimentar de îngrășământ, chiar și iarna. Într-un sistem de creștere închis sau aproape închis, va trebui să urmăriți foarte atent cât de mult o udați, ca să nu o inecați.

Planta pe care o am eu din această specie crește bine într-o oală de plastic de 4”, în seră, pe o bancă. O pulverizez zilnic, mai frecvent când vremea e uscată și caldă. Este parțial umbrită de speciile mai mari și mai stufoase. Această specie poate fi cultivată pe o ramură de copac, unde, dacă este păstrată umedă, va înrădăcina cu ușurință și va începe să urce.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Despre AncaHM Articolele 600
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Hoya - Ulițarnica %

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.