Hoya davidcummingii Kloppenburg

Când am luat această plantă de la florăria Secret Garden din București lucrurile păreau să meargă bine. Hoya părea fericită și era măricică. În scurt timp însă a dat semne că vrea să mă părăsească. Am tăiat-o în butași de câte un nod și am pus-o repede la înmulțit. Deși toți butașii au prins rădăcini, nu toți au supraviețuit. Câțiva i-am împrăștiat pe la alte case, vreo doi au murit. Dar tot am rămas cu două plante. Sper ca măcar acestea să fie mulțumite cu ceea ce le pot eu oferi.

De unde provine hoya davidcummingii

Această specie de hoya a fost găsită și etichetată de un căutător de plante pe nume David Cummings în insula Luzon din Filipine. De unde și numele pe care l-a primit.

Ce spun specialiștii despre Hoya davidcummingii

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Specia aceasta a fost găsită foarte recent de către un colecționar insistent, australianul David Cumming, după care a și fost numită. David a găsit-o la vreo 1,5 kilometri de lacul Bulusan, la marginea pădurii. Lacul acesta se află la capătul sudic al insulei Luzon din Filipine. A găsit-o aproape de intersecția drumului ce duce de la Bulusan la Irosin pe un mic drum forestier care duce la lac. Pădurea aici e oarecum deschisă și se află într-o zonă montană joasă,nu prea locuită. Tot în zona asta se găsește Hoya panchoi. Specia aceasta nouă pare a fi o raritate, e dificil de găsit. Din acest motiv probabil a rămas nerecunoscută sau neidentificată atât de mult timp, cu toate că această zonă a fost des cercetată.

Hoya davidcummingii este o altă specie bilobată, o plantă din secțiune Acanthostemma. Filipine are mai multe specii care aparțin acestei secțiuni. În general, toate sunt plante cu frunze mici, așezate în pereche și atârnătoare. Are rădăcini aeriene, de obicei două sub fiecare nod. Datorită acestor rădăcini, este ușor să se determine ce capăt ar trebui să fie pus la înrădăcinat (capătul care are rădăcinile mici sub nod). Toate speciile au lobii coronali bilobați. Acești lobi apar pe partea fiecăruia din cei 5 petale coronale și se extind ca niște limbi sau degete dincolo de vârful lor exterior. Unghiurile interioare ale petalelor sunt întotdeauna spatulate (plate ca o spatulă îngustă), iar corola se curbează. Este și pubescentă. De obicei, există ciorchini (umbele) cu multe flori.

Această nouă specie crește ușor. Este o mică plantă cățărătoare sau atârnătoare cu structură deschisă, potrivită pentru a fi crescută în interior, într-un coș suspendat sau un ghiveci. Frunzele sunt mici, eliptice, lanceolate și glabre la maturitate. Noile creșteri au tulpini frumoase de un ton violet. Umbela are flori roz somon, cu un centru galben contrastant. Modul în care corola se curbează parțial (nu complet) face ca florile să fie unice și frumoase. Centrul pare a fi așezat într-o ceașcă. E o specie ușor de cultivat care înflorește ușor, o plantă viguroasă, de mărime medie. O alegere excelentă pentru orice colecție.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Mai 2021

Despre AncaHM Articolele 600
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

3 Comentarii

  • Cummingiana și Davidcummingii sunt doua specii diferite de hoya. Dar cred că înrădăcinarea poate fi făcută la fel. Eu mai nou le înrădăcinez în apă. Am mai încercat pastile de turbă și a mers. Și-am mai încercat perlit. A mers și așa. Până fac rădăcini încerc să le țin în condiții de seră, într-un mediu cu umiditate mai ridicată. Spor la crescut Hoya.

 1. Introdu aici comentariul tău…Ce inteleg eu din textul prezentat:
  1. Această nouă specie crește ușor. Asta ar implica si o larga raspandire in zone cu conditii favorabile;
  2. Specia aceasta nouă pare a fi o raritate. Asta ar implica contrariul unei cresteri usoare.
  Dar aceasta capacitate de a crede in lucruri care se exclud nu se regaseste numai in botanica.
  In rest sa va bucurati de plantele care va plac din diferite motive

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.