De când cu pandemia aceasta de COVID-19 care ne-a dat lumea peste cap, Ulițarnica a trebuit să-și găsească alte preocupări extra-profesionale care să-i facă viața frumoasă. De călătorit n-a mai putut călători, doar niște escapade scurte pe lângă casă, așa că s-a apucat de „grădinărit”. Mult spus … atât cât se poate grădinări într-un apartament de bloc. Sămânța acestei preocupări a fost plantată cu foarte mult timp în urmă. A tot încercat de-a lungul vremii cu fel de fel de plante, ba Violete de Parma sau africane cum le mai spune lumea, ba Anthurium ba alte soiuri care i-au făcut cu ochiul pe când semna condica de weekend la Hornbach. Din păcate, toate aceste tentative au fost doar un soi de coup de foudre, pe cât de repede i-au aprins dorința, pe atât de repede i-a și trecut. Singura plantă care-a supraviețuit în grădina Ulițarnicei de mai bine de 30 de ani este o Hoya Carnosa, primită în dar sub formă de lăstar de la o colegă de serviciu.
Dar …
Prin luna aprilie a anului de grație 2020, pe când căuta prin cotloanele Facebook-ului și-ale Google-ului idei care s-o salveze de plictiseala carantinei, i-a răsărit în fața ochilor o recomandare făcută florăriei Secret Garden din București care vindea … să nu-ți vină să crezi … nici mai mult nici mai puțin decât … plante Hoya. De-atunci s-a pornit tăvălugul. Ulițarnica și-a pus în cap să devină un mini-colecționar de plante Hoya. Din fericire pentru ea nu este singura peste care a dat acest tip de „pandemie”, boala e răspândită pe tot mapamondul. Există pe FB nenumărate grupuri de hobbiști care cumpără și vând hoya, fac review-uri vânzătorilor, își laudă plantele și încearcă să le facă vedete internaționale. Până și în România sunt câteva grupuri din astea iar Ulițarnica s-a grăbit să se înscrie în cât mai multe dintre ele.
De-atunci tot strânge plante, în special butași mititei de 1-2 noduri, înrădăcinați sau nu. Majoritatea i-a luat de la florăria sus amintită, altele le-a găsit spre vânzare la colegii ei de grup FB iar altele le-a comandat taman de la mama lor de-acasă, din Tailanda. Cu unele a avut noroc, s-au prins și au început să crească. Câteva însă, ba … plăntuțele au decedat spre marea nefericire a Ulițarnicei. Cu toate acestea nu se lasă, mai rămâne nițel în faza cantitativă a noii ei preocupări, după care musai trebuie să facă un salt spre faza calitativă și să aibe grijă de colecția deja încropită. Nu de alta dar acuși nu va mai avea loc în casă de atâtea Hoya.
De ce tocmai Hoya? În teorie e o plantă ușor de crescut și îngrijit, fără pretenții prea mari. Frunzele îi sunt interesante, cărnoase, lucioase, uneori purtând pe ele desene frumoase, iar florile … ei bine … florile sunt deosebite și în marea lor majoritate frumos mirositoare. Bătrâna mea carnosa parfumează toată casa când o apucă înfloritul. În practică însă lucrurile sunt mult mai complicate. Există pe lumea asta sute și sute de specii de hoya, care cresc în regiunile subtropicale și ecuatoriale ale Asiei de sud-est. Nu toate soiurile sunt prietenoase, mai dai și peste vreo țâfnoasă care-ți poate face probleme.
Iacătă ce zic specialiștii despre această plantă.
În „Ghid complet ALL – Plante de apartament” – cartea ce mi-a fost pentru un timp un fel de enciclopedie pentru grădina din balcon – scrie așa despre Hoya.
Carte de identitate – Hoya – Floare de ceară – Lacrima Maicii Domnului
Familia. : Asclepiadacee
Aspect : cățărător
Înălțime : 0,3 – 6 m
Diametru : 20 – 50 cm
Perioada de înflorire : vara
Expunere : lumină indirectă
Udare : medie
Cultivare : ușoarăÎn marea lor majoritate, speciile din genul Hoya sunt plante cățărătoare, plante tip arbust cu aspect de tufă sau plante târâtoare, originare din cele mai calde regiuni ale Asiei și Australiei. Se cultivă cu ușurință, iar vara produc flori în formă de stea, ceroase, foarte atractive, care persistă întregul anotimp. Au frunze poziționate simetric, două câte două, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascuțite, colorate verde închis și flori albe, parfumate care sunt grupate câte 8 -10 sub formă de umbele. Unele specii sunt plante cățărătoare cu dezvoltare rapidă, cu tulpini robuste care depășesc chiar 4, 5 m lungime și trebuie să fie sprijinite de suporturi.
Cultivare : Primăvara transvazați planta dacă a crescut prea rapid, folosind pământ de pădure amestecat scoarță fărâmițată și mangal; chiar și vara expuneți planta la lumină indirectă intensă și la o temperatură care să nu depășească 24 – 27 grade Celsius. Udați-o regulat, fără a lăsa niciodată pământul uscat, când este foarte cald stropiți-o saptămânal sau zilnic în funcție de temperatură și așezați-o într-un loc aerisit. Din aprilie până în septembrie administrați un îngrășământ lichid diluat cu apă. Toamna și iarna așezați planta în plină lumină, dar la adăpost de acțiunea directă a soarelui; temperatura nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius; udați planta doar când pământul pare uscat și stropiți-o cu apă la fiecare două săptămâni. La sfârșitul perioadei de înflorire tăiați ramurile prea lungi și dezordonate.
Reproducere : Însămânțarea se efectuează în martie – aprilie într-un pământ pe bază de turbă, ud, așezat într-o lădiță, la temperatura de 24 grade Celsius și la umbră. Lăsați descoperite plăntuțele și, în momentul în care este posibil să le manevrați, transferați-le în mici ghivece diferite. Puteți preleva butași în luna iunie, tăind o tulpină imediat sub punctul de inserție al unei frunze; introduceți apoi zona tăiată într-o pulbere de hormoni rizogeni și plantați butații într-o lădiță, folosind un amestec de pământ pentru ghiveci și nisip grosier în părți egale; mențineți lădița la 24 grade Celsius. După 6 – 8 săptămâni butașii produc noi vlăstare, iar planta începe să fie tratată ca una adultă. Primăvara și vara puteți reproduce planta îndoind și introducând apoi în pământ ramurile lungi lipsite de flori.
Pericole și precauții : Excesul de apă îngălbenește frunzele; lăsați pământul să se zvânte și udați-l mai puțin; dacă udați planta insuficient frunzele se veștejesc sau cad; administrați în această situație mai multă apă, mai ales vara; dacă planta este expusă la soare, frunzele pot suferi arsuri; evitați soarele dar nu și lumina.
Între timp am învățat că acest „manual de utilizare” este potrivit mai mult speciilor mai rezistente de hoya și că ar trebui, pentru un succes garantat, să țin cont de condițiile de trai pe care le are specia respectivă la ea acasă. MISIUNE IMPOSIBILĂ, cum să înghesui o jumătate de glob într-un apartament de bloc ? Drept urmare am ajuns la un soi de compromis – încerc să dibuiesc condițiile „medii” pe care nici o hoya să nu le găsescă imposibil de suportat. Încă mă lupt cu această găselniță.
Deocamdată folosesc pe post de substrat un amestec de turbă + perlit + boabe de seramis + scoarță de copac ca cea folosită la orhidee astfel încât să fie cât mai bine drenat și aerat. Nu întotdeauna folosesc toate ingredientele în amestec, depinde de ce am prin casă. Deoarece iarna e un anotimp când multe dintre plantele mele oftează de zor după clima de la tropice și după soarele de acolo, le-am cumpărat lumină artificială sub formă de benzi cu LED-uri și un umidificator pe care-l pornesc din când în când. De bine de rău am trecut prin iarnă fără pierderi prea mari. Să vedem cum vor decurge lucrurile în anii ce vor urma.
Deoarece patima numita Hoya pare să fi cuprins tot mapamondul, există pe internet o grămadă de literatură despre acest soi de plante, timp să ai să le citești pe toate. Mie uneia mi-a plăcut mult ceea ce am găsit pe site-ul lui Robert Dale Kloppenburg. Printre multe informații stiințifice am găsit și povești interesante.
Iată câteva spicuiri de-acolo …
Despre cum a fost numit genul Hoya
Genul a fost numit după domnul Thomas Hoy, un grădinar inteligent și de foarte mare succes, care a lucrat pentru ducele de Northumberland la Scion House, Anglia. Cuvântul hoya este latinizarea numelui domnului Hoy.
și care domn Hoy a fost bun prieten cu cel care a introdus planta în circuitul științific, Robert Brown (1773-1858), un botanist britanic de origine scoțiană, care a cercetat și cartografiat flora Asiei și Australiei, descriind peste 4000 de specii noi de plante. Paradoxal, e cunoscut în istoria științei universale mai ales pentru noțiunea de mișcare browniană și nu pentru meritele sale de mare botanist.
Sau despre numele plantelor.
Care e diferența între numele ”comun” și numele ”științific” al unei plante? Ce face ca unul dintre ele să fie acceptat la nivel internațional iar celălalt nu? Denumirile științifice sunt prezentate, prin acord internațional, ca și cum ar fi scrise în latină. De ce în latină, o limbă moartă, puțin folosită? Pentru că latina, nefiind limba oficială a niciunei țări, poate trece peste toate granițele fără să stârnească nemulțumiri naționaliste. Latina este limbajul apolitic perfect. De-a lungul timpului latina și-a găsit drum în aproape fiecare limbă occidentală, în forme pe care majoritatea dintre noi nu le mai recunoaștem în mare măsură. Prin încercări și erori, botaniștii au stabilit că cel mai bun sistem de a numi o plantă este cel care folosește doar două cuvinte. Primul este o denumire generică – ”Genul”. Al doilea se referă la ceva ”specific”, ce se aplică unui tip individual de plantă, care numește ”Specia” plantei. Modul acesta de denumire a fost confirmat în 1753, când medicul Carl Linne a folosit ”sistemul binomial” în cartea sa Species Plantarum. Codul internațional de nomenclatură botanică recunoaște acest lucru ca fiind începutul „oficial” pentru denumirea „științifică” a plantelor. Prima convenție Internațională a avut loc în 1867. Valoarea denimirii științifice constă în acceptarea universală a acestui „cod” aplicat. El standardizează utilizarea sistemului binomial de nomenclatură în limba latină – oficială, non-politică, non-sectară, în litere alfabetice romane standard. Oamenii trebuie să își folosească în continuare judecata atunci când decid corectitudinea numelor și modul în care le aplică. Codul este doar un cadru ce ajută acest proces și e mereu în curs de perfecționare.
Am mai aflat că la numele oficial, cel din 2 cuvinte se mai adaugă si numele „nașului”, a persoanei care a studiat științific respectiva plantă și a introdus-o în circuit cu toate „zorzoanele” pe care le reclamă știința.
La fel cum pățești cu mai toate hobby-urile care se respectă și în cazul Hoya pofta vine mâncând. Și cu cât afli mai multe lucruri cu atât de scufunzi mai adânc în noua ta preocupare și constați cu stupoare c-ai dat peste un sac fără fund. Lumea Hoya e foarte-foarte mare și în continuă mișcare. În fiecare an sunt descoperite specii noi, altele își așteaptă rândul la „botez”. Unele denumiri vechi sunt aruncate la gunoi și te poți trezi ca peste noapte să nu mai știi ce plante ai adunat în colecție. Au apărut hibrizi sau plante selectate în condiții anumite de creștere. Unele dintre acestea sunt recunoscute „oficial” altele au doar nume de scenă, folositoare mai mult vânzătorilor.
Din păcate pentru amărâtul care are la dispoziție doar un apartament de bloc și un balcon, e cam greu să poate emite pretenția de „colecționar”. Adună și el ce poate din lista interminabilă a plantelor de Hoya și speră să le poată ține în viață, să le facă să înflorească și să-și ocupe timpul în mod cât mai plăcut.
Căci nu-i așa ? Când lumea obosește și societatea nu reușește să mulțumească, există întotdeauna grădina – după cum spunea poetul Minnie Aumonier ( de care n-am auzit în viața mea dar al cărui citat mi-a sărit în ochi pe net )
PS . Închei polologhia cu o listă interminabilă – în curs de completare – cu speciile de Hoya ce există pe acest pământ. Un număr infinitezimal va ajunge negreșit și în posesia Ulițarnicei.
Sri Lanka (Ceylon)
alexicaca Moon 1824
ovalifolia Wight 1834
reticulata Moon 1894India & Burma
acuminata Bentham ex Hooker f. 1883
acuta Haworth 1821
arnottiana Wight 1834
bella Hooker 1848
bhutanica Grierson & Long 1979
burmanica Rolfe 1920
collettii Schlechter = carnosa 1913
edeni King ex Hooker 1883
fusca Wallich 1831
globulosa Hooker 1880
griffithii Hooker f. 1886
gymnanthera Wight 1837
kanyakumariana Henry & Swam. 1978
lanceolata Wallich 1834
linearis Wallich 1834
lobbii Hooker 1883
longifolia Wallich 1834
manipurensis Deb 1954
micrantha Hooker f. 1883
nummularia Decne. ex Hooker 1883
obcordata Teijsmann & Binn. 1866
oblanceolata Hooker f. 1883
obreniformis King 1910
ovalifolia Hooker f. 1883
parasitica(acuta) Haworth 1821
parviflora Wight 1834
pauciflora Wight 1883
pendula Wight & Arn 1834
polyneura Hooker f. 1883
retusa Dalz 1883
serpens Hooker f. 1883
shephardi Short ex Hooker 1861
teretifolia Griffith ex Hooker 1883
thompsoni Hooker f. 1883
vaccinioides Hooker 1883
verticillata G. Don 1837
wightii Hooker f. 1883Thailand, Malaya, Sumatra
acuta Haworth 1821
brooksii Ridley 1925
campanulata Blume 1826
caudata Hooker f. 1883
citrina Ridley 1922
coriacea Blume 1850
coronaria Blume 1825
crassifolia Ridley 1912
curtisii King & Gamble 1903
cystiantha Schlechter 1813
diversifolia Blume 1826
elliptica Hooker f. 1883
enduensis Kiew 1989
engleriana Hosseus 1904
erythrina Rintz 1978
erythrostemma Kerr 1939
excavata Teijsmann 1863
finlaysonii Wight 1834
flagellata Kerr 1940
forbesii King & Gamble 1906
fusca Wallich 1831
graveolens Kerr 1939
imperialis Lindley 1846
kerrii Craib 1911
lacunosa Blume 1826
lasiantha Korthals 1856
latifolia G. Don 1838
lobii Hooker f. 1883
longifolia Wallich ex Wight 1834
lyi Leveille 1907
macrophylla Blume 1825
micrantha Hooker f. 1883
mitrata Kerr 1940
multiflora Blume 1838
nummularioides Costantin 1912
obtusifolia Wight 1834
occlusa Ridley 1912
oreogena Kerr 1939
pachyclada Kerr 1939
padangensis Schlechter 1916
parviflora Wight 1834
parvifolia Schlechter 1908
perakensis Ridley 1810
plicata King & Gamble 1908
praetorii Miquel 1856
purpurascens Teijsmann & Binn. 1862
pusilla Rintz 1978
revoluta Wight ex Hooker 1901
rigida Kerr 1939
rhodostele Ridley = Geynanthus 1823
scortechinii King & Gamble 1908
siamica Craib 1911
subquintuplinervis Miquel 1856
teysmanniana Miquel 1856
treubiana Schlechter 1908
uncinata Teijsmann 1863
variifolia Ridley 1926
verticillata G. Don 1837
wrayi King & Gamble 1908
maingayi Hooker 1883
perakensis Ridley 1923
rufolanata Ridley = Genianthus 1903Amboina, Timor, Nicobar
amboinensis Warburg 1907
ariadna Decaisne 1844
laurifolia Decaisne 1834
lutea Decaisne 1856
nicobarica R. Brown 1830China, Taiwan, Hainan
carnosa R. Brown 1804
cavaleriei Leveille =Holbellia 1914
cordata Li & Huang 1985
dasyantha Tsiang 1936
dasyantha Tsiang 1936
esquirolii Leveille = Dischidia 1912
formosana Yamazaki 1968
fungi Merrill 1934
fungii Merrill 1934
hainanensis Merrill 1923
kwangsiensis Tsang & Li 1974
lancilimba Merrill 1932
lantsangensis Tsiang 1974
lasiogynostegia Li 1984
liangii Tsiang 1936
lipoensis Li & Xu 1985
lyi Leveille 1907
mengtzeensis Tsiang & Li 1974
nervosa Tsiang & Li 1974
obscurinervia Merrill 1923
pandurata Tsiang 1939
pandurata Tsiang 1939
pottsii Trail 1830
radicalis Tsiang & Li 1974
revolubilis Tsiang 1974
salweenica Tsiang 1974
silvatica Tsiang 1974
tsiangiana Li (syn. retusa Warb.) 1984
tsoi Merrill 1934
yuennanensis Hand-Mass. 1936Laos, Vietnam, Siam, Cambodia
balansae Costantin 1912
bonii Costantin 1912
cochinchinensis Lour. 1817
engleriana Hosseus 1907
erythrostemma Kerr 1939
flagellata Kerr 1940
graveolens Kerr 1939
kerrii Craib 1911
membranifolia Costantin 1912
minima Costantin 1912
mitrata Kerr 1940
nummularioides Costantin 1912
obcordata Teijsmann & Binn. Name 1866
oblongacutifolia Costantin 1912
oreogena Kerr 1939
villosa Costantin 1912
pachyclada Kerr 1939
pseudolanceolata Costantin 1912
pseudovalifolia Costantin 1912
pubens Costantin 1912
reticulata Costantin 1912
rigida Kerr 1939
siamica Craib 1911
subquintuplinervis Miquel 1856
villosa Costantin 1912Philippines
alagensis Kloppenburg 1990
angustifolia Elmer 1938
angustisepala Burton 1987
benguetensis Schlechter 1904
bicknellii Kloppenburg 1999
bilobata Schlechter 1906
blashernaezii Kloppenburg 1999
bordenii Schlechter 1904
bulusanensis Elmer = panchoi 1938
burtoniae Kloppenburg 1990
camphorifolia Warburg 1904
cagayanensis Burton 1987
cardiophylla Merrill 1920
cembra Kloppenburg 1990
ciliata Elmer ex Burton 1988
coriacea Blume 1826
crassicaulis (Elm.) Kloppenburg 1995
cumingiana Decaisne 1844
curtisii King & Gamble 1903
darwinii Loher 1909
davidcummingii Kloppenburg 1995
diversifolia Blume 1826
el-nidicus Kloppenburg 1991
fischeriana Warburg 1904
gigantanganensis Kloppenburg 1991
golamcoiana Kloppenburg 1991
gracilis Schlechter 1908
greenii Kloppenburg 1995
halconensis Kloppenburg 1990
heuschkeliana Kloppenburg 1989
imbricata Decaisne 1844
imperialis Lindley 1846
incrassata Warburg 1904
leytensis (Elmer) Burton 1988
loheri Kloppenburg 1991
luzonica Schlechter = meliflua 1904
madulidii Kloppenburg 1990
mcgregorii Schlechter 1906
meliflua Blanco ex Merrill 1837
merrillii Schlechter 1904
mindanaensis Elmer = angustisepala 1938
mindorensis Schlechter 1906
multiflora Blume 1823
obscura Elmer ex Merrill ex Burton 1986
odettiae Kloppenburg 1998
odorata Schlechter 1904
palawanica Kloppenburg 1990
panchoi Kloppenburg 1988
paziae Kloppenburg 1990
pentaphlebia Merrill 1914
pimenteliana Kloppenburg 1999
pseudomaxima Koorders 1918
pubicalyx Merrill 1918
pubifera Elmer 1938
pulgarensis Elmer 1938
quinquenervia Warburg 1904
quisumbingii Kloppenburg 1992
reticulata Merrill 1919
rizaliana Kloppenburg 1991
ruscifolia Decaisne 1844
tsangii Burton 1988
verticillata G. Don 1837Borneo
aeschynanthoides Schlechter 1908
coriacea Blume 1826
elmeri Merrill 1929
fraterna Blume 1849
glabra Schlechter 1908
imperialis Lindley 1846
lasiantha Blume ex Korthals 1846
meredithii Green 1989
phyllura Schwartz 1931
vacciniiflora Schwartz 1931
telosmoides (Omlar) Klopp. 1996
vitellina Blume 1849
vitellinoides Brink f. 1950
waymaniae Kloppenburg 1995Java
alba Kosteletsky 1917
albiflora Zipp. ex Blume 1852
amoena Brink 1912
browniana Koorders 1911
cinnamomifolia Hooker 1848
clandestina Blume 1848
coriacea Blume 1826
crassipes Turcz. 1848
densifolia Turcz. 1852
diversifolia Blume 1826
elegans Kosteletsky 1834
excavata Teijsm. & Binn. 1863
fraterna Blume 1849
grandiflora Blume ex Decaisne 1844
hasseltii Miquel 1856
javanica Boerl. = Cyrtoceras 1899
kuhlii Koorders 1912
lacunosa Blume 1826
lasiantha Korthals ex Blume 1856
laurifolia Decaisne 1838
laurifoliopsis Hochreutiner 1937
leembruggeniana Koorders 1911
lindaueana Koorders 1911
longifolia Miquel 1856
macrophylla Blume 1848
magniflora Li 1984
multiflora Blume 1826
opposita G. Don 1837
ottolanderi Koorders 1911
picta Miquel 1856
polystachya Blume 1849
pubera Blume 1826
purpureofusca Hooker 1849
rumphii Blume 1826
subquaterna Miquel 1856
tenggerensis Brink f. 1950
tiapeansis Hochreutiner 1938
tjadasmalangensis Brink f. 1950
tjampeaensis Hochreutiner 1936
uncinata Teijsmann & Binn. 1863
vitellina Blume 1849
vitellinoides Brink f. 1950
zollingeriana Miquel 1856Celebes, Malacca (Moluccas)
caudata Hooker f. 1883
rumphii Blume 1826
celebica Handl. = Cyrtoceas ?
collyrioides Teijsm. & Binn. 1866
dolichosparte Schlechter 1916
elliptica Hooker f. 1883
excavata Teijsm. & Binn. 1863
gracilis Schlechter 1908
incurvula Schlechter 1916
maingayi Hooker f. 1883
maxima Teijsmann 1863
minahassae Schlechter 1916
obovata Decaisne 1844
retusa Warburg 1907New Guinea
albiflora Zipp. ex Blume 1852
anulata Schlechter 1905
apiculata Scheff. 1876
apoda S. Moore 1916
archboldiana C. Norman 1937
calycina Schlechter 1908
chloroleuca Schlechter 1909
collina Schlechter 1908
coronaria var. papuana 1898
dictyoneura Schumann 1899
dimorpha Bailey 1898
dischorensis Schlechter 1909
eitapensis Schlechter 1909
epedunculata Schlechter 1909
exilis Schlechter 1908
flavescens Schlechter 1908
gigas Schlechter 1909
globulifera Blume 1849
gracilipes Schlechter 1905
gracilipes Schlechter 1905
halophila Schlechter 1913
hellwigiana (hellwigii) Warburg 1907
hollrungii Warburg 1901
hypolasia Schlechter 1908
ischnopus Schlechter 1893
kenejiana Schlechter 1908
klossii S. Moore 1906
lactea S. Moore 1914
lamingtoniae Bailey 1914 ?
lauterbachii Schumann 1896
leucantha S. Moore 1916
leucorhoda Schlechter 1908
litoralis Schlechter 1905
marginata Schlechter 1901
megalaster Warburg 1901
microphylla Warburg 1908
microstemma Schlechter 1908
montana Schlechter 1908
mucronulata Warburg 1901
neoguineensis Engler 1856
oleoides Schlechter 1909
oligantha Schlechter 1909
onychoides Forster 1995
oreostemma Schlechter 1908
oxycoccoides S. Moore 1916
pachyphylla Schumann & Lauter. 1907
pachypus S. Moore 1914
papillantha Schumann 1898
papuana Schlechter 1905
patella Schlechter 1907
pedunculata Schlechter 1913
peekelii Markgraf 1927
piestolepis Schlechter 1909
poolei White & Francis 1928
pruinosa Miquel 1856
pseudolittoralis Norman 1937
pulchella Schlechter 1909
purpurea Blume 1850
pusilliflora S. Moore 1916
reticulata Schlechter ex Engler 1913
rhodostemma Schlechter 1909
rosea Schumann 1905
rubida Schlechter 1901
schlechteriana S. Moore 1916
sogeriensis S. Moore 1913
solaniflora Schlechter 1908
sororia Schumann 1905
stenophylla Schlechter 1909
subcalva Burkill 1901
subglabra Schlechter 1908
torricellensis Schlechter 1909
trigonolobos Schlechter 1905
venusta Schlechter 1908
wariana Schlechter 1909Australia
alata Hill syn. pseudolittoralis 1988
aldrichii Hemsley 1890
australis R. Brown ex Trail 1830
keysii Bailey = aust. var. 1884
lauterbachii Schumann 1896
litoralis Schlechter 1905
macgillivrayi Bailey 1914
megalaster Warburg 1907
nicholsoniae Muller 1866
oligotricha Hill = australis ssp. 1986
poolei White & Francis = pseudolit. 1928
pseudolittoralis Norman 1937
rupicola Hill = australis ssp. 1986
sanae Bailey = aust. ssp. 1897Ponapae
schneei Schlechter 1921Truck
trukensis Hosokawa 1937Solomon’s
affinis Hemsley 1892
australis (island type) 1830
bicarinata A. Gray 1861
cominsii Hemsley 1890
dennisii Forster & Liddle 1993
dodecatheiflora Fosberg 1940
flavida Forster & Liddle 1993
guppyi Oliver 1892
inconspicua Hemsley 1894
naumanii Schlechter 1908Vanuatu (New Hebrides)
australis (island type) 1830
bicarinata A. Gray 1861
diptera Seemann 1861
neoebudica Guillaumin 1937New Caledonia
limoniaca S. Moore 1921
neocaledonica Schlechter 1906Fiji
barracki Horne ex Baker 1862
bicarinata A. Gray 1861
diptera Seemann 1861
intermedia A. C. Smith 1942
megalantha Turill 1915
pilosa Seemann nom. nud. 1861
vitiensis Turill 1915Samoa
attenuata Christophersen 1935
australis (island type) 1830
betchei Schlechter 1913
bicarinata A. Gray 1861
chlorantha Rechinger 1908
crassior Hochreutiner 1936
filiformis Rechinger 1908
pubescens Reinecke 1898
pycnophylla Rechinger 1908
samoensis Seemann 1866
upoluensis Reineke 1893
Fii primul care comentează