Hoya heuschkeliana Kloppenburg

Am luat o hoya heuschkeliana, varianta cu flori galbene, în septembrie 2020 de la Florăria Secret Garden din București. Nu i-am făcut fotografii când am cumpărat-o așa că acum nu-mi dau seama cât de mult a crescut. De mers îi merge bine, zic eu. Încă nu a înflorit dar eu sper să se dea pe brazdă. Prin iarnă am făcut o tentativă de a-mi îmbogăți colecția și cu varietatea cu flori roz, dar aceleia nu i-a plăcut la mine și s-a stins. Acum am luat, tot de la florărie, un butaș mititel, cu frunze variegate. Deocamdată îl țin într-o mini-seră, să văd dacă se va acomoda sau nu la noua lui casă. Sper s-o facă cât mai repede, e tare frumușel.

De unde provine hoya heuschkeliana

Locurile de baștină ale lui Hoya heuschkeliana sunt în Filipine, iar condițiile medii de viață de acolo ar arăta ca în graficele de mai jos.

Ce spun specialiștii despre Hoya heuschkeliana

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Cea mai distinctă caracteristică a acestei specii sunt florile mici și neobișnuite. Este o plantă glabră, târâtoare sau curgătoare. Am văzut pentru prima oară o plantă tip în grădina profesorului Juan Pancho din Lebis, Laguna, Filipine, la sud de Manila, lângă marginea lacului Laguna. Era înrădăcinată la baza unui mic copac din grădină și se răsucea în sus către lumină. La aproape fiecare cotitură a trunchiului de copac erau ciorchini de flori roz în formă de clopot. A fost nevoie de o disecție pentru a fi siguri că e într-adevăr o specie de hoya. Este o specie bilobată cu o floare în formă de clopot. Inflorescențele mi-au amintit de florile de Manzaneta din Munții Sierra Nevada din California sau de alte flori de Erica. Florile sunt unice deoarece corola nu este tăiată în mijloc, ceea ce nu-i va permite fizic să se deschidă complet. Floare este destul de închisă, precum clopoțeii de la sanie. Doar lobii corolei se îndoaie înapoi pentru a dezvălui mica coroană închisă în interior. Până în prezent, avem două clone ale acestei specii, forma originală cu flori roz și una cu flori galbene. Juan a colectat planta originală în partea de nord a lacului Bulusan, în Filipine. Tot acolo sunt locurile de unde s-au colectat Hoya panchoi și Hoya davidcummingii, găsite în aceeași arie generală.

Este numită după Dexter Heuschkel, directorul Grădinilor Memorial din Manila, care a introdus multe clone și specii de hoya filipineze în circuitul comercial mondial. Dexter a avut, de asemenea, căutători de specii de begonii pe care le distribuiau cultivatorilor profesioniști. A fost cu adevărat o plăcere să numesc această specie atât de drăguță după numele acestui om care a făcut atât de multe pentru a îmbogăți lumea hoya. Vă vor plăcea înfloririle abundente ale acestei specii. Este o cățărătoare delicată în habitatul său natural, dar va crește frumos într-un coș mic sau într-un ghiveci. Modul în care crește combinat cu flori abundente o fac o plantă ideală pentru o grădină de interior.

Frunzele lui Hoya heuschkeliana arată foarte asemănător cu ale altor hoya din Filipine. În cazul în care nu e înflorită, fără o examinare atentă, ar putea fi confundată ușor cu Hoya panchoi, Hoya leytensis sau Hoya bilobata. Toate aceste specii au frunze mici și toate sunt în esență plante care atârnă. Toate se ramifică ușor pentru a forma covorașe de tulpini împletite.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Varianta verde clasică – ar trebui să scoată flori galbene
Și varianta variegată – ambele foto din 18 martie 2021

Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.