Am în mica mea colecție două plante Hoya caudata, ce au frunze nițel diferite. Una dintre ele se laudă cu frunze „negre”, cealaltă cu frunze „mari și verzi”. Prima am luat-o de la Florăria Secret Garden, cealaltă a venit tocmai din Tailanda de la un vânzător numit Asean Plant. Amândouă au intrat în familie în august 2020 și s-au adaptat cât de cât, zic eu. Cresc încetișor dar sigur își lungesc antenele și scot, deocamdată, frunze noi. Sper ca odată și-odată să le pot admira și florile. Dacă nu va fi să fie, în cazul acestei specii aș putea spune că m-aș mulțumi și cu frunzele, sunt foarte frumoase, mai ales cele ale negresei.
De unde provine hoya caudata
Hoya caudata e endemică taman în zonele în care mulți dintre noi visăm să ne petrecem măcar o vacanță, în sudul Tailandei și în peninsula Malay, unde e cald și bine și există plaje frumoase.
Ce spun specialiștii despre Hoya caudata
Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg
Această plantă are o frunză cu adevărat rigidă, parcă e tăiată dintr-o bucată de carton. Suprafața superioară a frunzei pare lustruită cu un strat argintiu așezat pe o suprafață verde, aspră. Textura provine de la mulțimea de firișoare subțiri care o acoperă. Frunzele au o lungime de 2”-3” și sunt relativ mari, acuminat-ovate, cu baze largi rotunjite până la pețiol. Marginile frunzelor sunt ușor ondulate și aspre la atingere, nu sunt netede și întregi (margine continuă fără indentări sau alte nereguli) ca la majoritatea speciilor hoya. Marginea frunzei este, de asemenea, îngroșată. Sir Joseph Dalton Hooker a publicat această specie în Flora of British India în 1883.
Hoya caudata e endemică în peninsula Malay (din sudul Thailandei și până în Malaezia). Se spune că se găsește în pădurile dense de la câmpie și sunt destul de comune pe dealurile de calcar, dar nu abundente. Ciorchinii cu flori atârnă în ombelă plată sau concavă, în grupuri de 1-10 flori care rămân deschise 1-4 zile. Florile albicioase sau roz pal au un diametru de aproximativ 3⁄4 inch. Firele lungi, ciliate de pe marginile florilor o fac diferită și remarcabilă. Centrul trandafiriu ce se înalță în mijloc, cu aripi lungi albe și ascuțite își aduce aportul la frumusețea acestei flori spectaculoase. Mai există și o varietate a acestei specii, ce a fost înregistrată sub numele de var. crassifolia Ridley, găsită în Parak, Tapa pe Temoh Road din Malaezia.
Hoya caudata este o viță cățărătoare, nu prea ramificată. Când este în floare, este ușor de recunoscut chiar dacă nu ați observat frunzele. Florile de un roz pal au o marginile acoperite de fire lungi de păr, iar anterele proeminente și ascuțite, ca de hârtie, se ițesc din centrul ridicat. Toate acestea fac ca floarea să fie unică și foarte diferită. Chiar și lobii coronali roșii sunt neobișnuiți, cu un capăt exterior aproape orizontal larg rotunjit și un lob interior lung îngust care se ridică aproape perpendicular.
În cazul meu, a fost puțin dificil să cresc o Hoya caudata. Presupun că ar fi fost bine să fi adăugat mai mult calcar la amestecul de ghiveci. În cazul în care veți găsi o plantă în colecția dumneavoastră ce pare că se ofileste, faceți imediat câțiva butași. Aceasta este o modalitate prin care vă asigurați că nu veți pierde specia. Planta mamă ar putea să-și revină cu puțin mai multă îngrijire și udare iar butașii, dacă vă sunt de prisos, îi puteți dărui prietenilor.
Cum arată planta mea
Deocamdată nu mă pot lăuda cu fotografii prea reușite. Dar … dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.
Fii primul care comentează