Hoya lacunosa Blume

O primă Hoya lacunosa a aterizat în balcon pe la începutul lunii iulie 2020, achiziție de la Florăria Secret Garden din București. La început părea că-i merge bine dar după un timp s-a pleoștit rău de tot. După ce i-am verificat rădăcinile am constatat că putreziseră aproape în totalitate. Așa am învățat lecția că trebuie musai să înlătur mușchiul sphagnum în care vin plantele de la respectiva florărie. O fi bun el la înrădăcinat dar pe termen lung nu se potrivește deloc cu stilul meu de-a îngriji plantele. După ce-am trecut acest hop planta nu mai pare să aibă probleme.

În prezent există în circulație pe mapamond mai multe variante de hoya lacunosa, chiar și Secret Garden are o ofertă diversificată: lacunosa „Langkawi Island” – cu parfum de scorțișoară; lacunosa Silver Leaves; lacunosa Tove; lacunosa din Taiwan – cu parfum dulce. Pe la începutul lui 2021 n-am rezistat tentației și-am mai luat o lacunosa, tot de la respectiva florărie, diferită zice-se de prima. Acum aștept să înflorească să constat diferențele.

De unde provine hoya lacunosa

Hoya lacunosa provine din India, China, Malaezia, Singapore, Thailanda, Indonezia (Borneo, Java, Sumatra). Mai să crezi că e o buruiană oarecare.
Este o plantă epifită târâtoare care crește în locuri deschise, de-a lungul lizierelor de pădure, de multe ori formând o masă compactă care acoperă trunchiul și ramurile copacilor gazdă. În natură, Hoya lacunosa se cațără pe trunchiuri, iar furnicile construiesc tuneluri și cuiburi printre rădăcinile și tulpinile sale.

Pentru că se găsește în atât de multe locuri n-am știut ce punct să aleg pe glob pentru a-i vedea condițiile de creștere de la ea de acasă. Se pare că nu e pretențioasă însă și s-a adaptat condițiilor pe care le putem oferi noi în apartament.

Numele i s-ar trage de la ușoarele adâncituri ( lacunose ) ce apar între nervurile frunzei.

Ce spun specialiștii despre Hoya lacunosa

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Acestă plantă este o veche favorită în lumea hoya. Este una din acele plante pe care o veți găsi de obicei în multe pepiniere din întreaga lume.

Hoya lacunosa s-ar putea clasifica în categoria de plante compacte miniaturale. Este o cățărătoare dar poate fi plantată și în coșuri suspendate.  Are frunzele verzi, destul de mici, cu suprafețe cupate sau scufundate între vinișoare, creând astfel o suprafață ușor neuniformă, deși frunza e de felul ei plată. Este o plantă ușor de înrădăcinat și crescut și înflorește foarte ușor.

Cea mai remarcabilă caracteristică a acestei plante este parfumul său superb, moale și curat. Aproape c-aș face pariu c-are să vă placă mirosul ei. Este bine adaptată la condițiile noastre de mediu și poate fi crescută cu ușurință în casă. Florile sunt adunate într-un ciorchine plat în număr de 15-20 de flori. Fiecare floare este ca o minge mică de puf alb cu un centru galben. Când florile abia se deschid petalele nu se rabatează de la început. Ați putea crede că ați descoperit o variantă noua, mutantă a speciei. Urmăriți ciorchinele pentru o zi sau două și, pe măsură ce se maturizează, florile vor începe să-și ia aspectul lor normal.

De dragul clasificărilor speciile Hoya sunt împărțite în diverse secțiuni. Hoya lacunosa este planta tip pentru secțiunea Otostemma Blume-Miquel. Dacă veți citi literatură botanică mai veche veți găsi această plantă cu numele de Otostemma lacunosum Blume. Specia a fost descrisă pentru prima oară de către Charles Ludwig de Blume, în anul 1826, și clasificată drept hoya. Mai târziu, probabil, Blume a simțit că ar fi trebuit să-i acorde un gen separat și l-a numit Otostemma lacunosum. Acum însă o numim hoya. Există o mulțime de literatură veche despre acestă specie, e interesant de citit.

Planta aceaste este așadar o veche favorită și ar trebui să fie prezentă în toate colecțiile. Este ușor de cultivat și înflorește ușor și des.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua spre bine voi reveni cu fotografii mai recente.

Cum arăta lacunosa mea la început
și cum arată acum – 13 martie 2021
pregătește o surpriză parfumată

Cea de-a doua lacunosa – „Langkawi Island”

Martie 2021

Foarte parfumate. Mie-mi miroase a iasomie

Despre AncaHM Articolele 686
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.