Hoya callistophylla Green

E o plăcere când reușești să-ți completezi colecția cu o plantă de felul lui Hoya callistophylla deoarece nu toate speciile de hoya înfloresc cu ușurință și un astfel de exemplar îți înfrumusețează casa doar prin frunzele sale. Mi-am dorit tare mult această plăntuță și, ca să pun mâna pe ea, am comandat-o taman în Tailanda. Am primit-o în august 2020 sub forma unui mic butaș cu două noduri și trei frunze. M-am străduit din răsputeri (și mă străduiesc în continuare) să-l îngrijesc bine. Crește foarte-foarte încet, câte o frunză pe lună ( în cazul în care nu le pierde ) și deocamdată și le ține tare înghesuite. Abia aștept să prindă curaj și să-și întindă vița. Până să și înflorească … cred că mai am ceva de așteptat.

De unde provine hoya callistophylla

Locul de baștină al acestei plante cu frunze frumoase e insula Borneo din arhipelagul Indonezian, drept urmare foarte aproape de Ecuator. Îi vor trebui condiții constante de viață, lumină 12 ore pe zi, căldură și umiditate.

Ce spun specialiștii despre Hoya callistophylla

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

(din însemnările lui Ted Green)

În zona centrală a provinciei Sabah, Malaezia de Est, la aproximativ 45 de mile est de Keningau, se află Nabawan. În trecut Nabawan a fost cunoscut  datorită exploatărilor forestiere și, mai important, este locația „Pădurii fermecate” a lui Tony Lamb – chiar lângă vechea pistă de aterizare. Aceasta este una dintre acele păduri tropicale deschise, cu sol podzolic nisipos, cu arbori înalți de 60 picioare și alții mici sub 15-20 picioare culcușiți sub ei. Solul e acoperit de resturi vegetale și de mușchi. Pe alocuri sunt ochiuri de apă stătută – ceea ce ajută la creșterea umidității. În locurile deschise și însorite pot fi găsite plante carnivore (Nepenthes) și orhidee terestre (Bromheadia), ferigi și mușchi. Pe sol, la umbră sunt orhideele Coelogyne (credeți sau nu, dar tulpinile lungi, de flori sunt așezate pe așternutul pădurii), mușchi; și, printre tufișuri și puieți se amestecă Hoya, Dischidia și Nepenthes.

Această pădure Heath este un loc vrăjit, numai bun pentru o plimbare cu scopul de-a colecta plante, e alceva decât o pădure întunecate. Seamănă mai mult cu un parc. Pe unul din puieții acestei păduri, Ben Wallace și Tony Lamb au descoperit o Hoya cu frunze frumoase – o viță de aproximativ 3 picioare, cu umbele de aproximativ 2″ și flori cu vârfuri galbene și maro-roșcat. Ulterior, s-a constatat că vița de 3 picioare era foarte tânără, după ce se maturizează poate ajunge de 5 ori mai mare.

Această hoya nu avea nume când a fost descoperită, cum se întâmplă de obicei cu plantele sălbatice, și în ultimii 15 ani am tot căutat în ierbare ca să-mi dau seama ce ar putea fi. N-am avut noroc, așa că, pentru a-i găsi un nume pe potriva frunzelor ei frumoase, aș dori să o numesc Hoya callistophylla, din grecescul, kalisto = cea mai frumoasă și phyllum = frunză.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

 

 

Despre AncaHM Articolele 560
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.