Hoya camphorifolia Warburg

Hoya camphorifolia a intrat în familie în urma unui anunț apărut pe grupurile noastre de Hoya de pe Facebook care arăta cam așa

Cum să las fata pe drumuri? Imposibil, așa c-am invitat-o la mine pe balcon unde putea sta la taclale cu alte surate de-ale ei. S-a acomodat bine, aș zice eu, ba s-a mai și lungit de când stă la mine. Acum va mai trebui doar să mă bucure din când în când cu câte o floare.

De unde provine hoya camphorifolia

Locul de unde a fost culeasă pentru prima oară această specie a fost centrul peninsulei Luzon din Filipine. A fost botezată așa pentru că frunzele ei amintesc de frunzele arborelui de camfor.

Ce spun specialiștii despre Hoya camphorifolia

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Această plantă grațioasă cu frunzele de un verde palid este originară din insulele filipineze. Are tulpini mici care formează aglomerări ce atârnă de pe ramurile copacilor din pădurile tropicale. Dr. Warburg a găsit specia în centrul insulei Luzon, cea mai mare din Filipine. Crește la altitudini relativ mari de 1000 de picioare (300m). După unele standarde altitudinea asta nu e prea mare, dar pentru această zonă a tropicelor poate fi considerată ca atare. Frunzele au aproximativ aceeași culoare pe ambele părți, sunt destul de rigide, cu vârfuri ascuțite care se îndoaie în jos. Nervurile sunt foarte vizibile. Pețiolul care ține frunza precum și noile tulpini au o nuanță purpurie câteodată, sporind farmecul acestei plante. Hoya camphorifolia are un aspect delicat, atractiv și curat.

Când este bine cultivată, înflorește des, dar florile au o viață scurtă și sunt delicate. Florile sunt mici și se deschid dimineața, iar apoi se închid spre seară. A doua zi se pot deschide din nou, dar se vor închide mult mai devreme. Seamănă în acest aspect cu Hoya blashernaezii. Deoarece florile cer plantei puțini nutrienți, se pare că înflorește mai des. Sunt de o culoare trandafirie plăcută, cu un centru roșu, foarte mici și frumoase.

La fel ca majoritatea hoyelor din Filipine, vor cere multă apă, cu condiția ca substratul dumneavoastră să fie aerat și să aibă un drenaj bun. Această specie este un exemplu bun de plantă de dimensiuni mici și mijlocii. Este ideală pentru un ghiveci de 6 inch sau un coș, iar modul ei de a se dezvolta oferă un contrast plăcut cu hoyle mari și mai viguroase. Este ideală pentru a fi crescută în interior sau în grădini mici. N-aș caracteriza această specie ca suculentă dar nu este nici din acelea cu frunze subțiri, ci au mai degrabă o textură dură, o plantă ușor de cultivat și de înflorit.

Florile pot avea chiar și o culoare de somon pal atunci când înflorește pe vreme caldă. Din nou, unul dintre factorii care influrnțează culoarea florilor este temperatura sub care se dezvoltă mugurii. Se pare că temperaturile mai scăzute permit o maturitate mai lungă și culori mai profunde și mai bogate. În general, florile mele sunt mai colorate primăvara și, pe măsură ce temperaturile de vară urcă peste 100 de grade F (37 Celsius), ele înfloresc în culori mai deschise; deci culorile se estompează. Dacă veți oferi plantei o cantitate suplimentară de fier, în substrat sau în îngrășământ, veți avea frunze și flori mai intens colorate. Acest lucru este valabil mai ales în zonele în care apa este alcalină.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

foto din 16 martie 2021
Despre AncaHM Articolele 615
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.