Hoya bella Hooker

Am achiziționat această hoya prin august 2020, de la Florăria Secret Garden din București. Am luat-o sub formă de plantă matură, așa că n-a trebui să-mi bat prea mult capul cu ea. Ba la data achiziției avea și câteva inflorescențe deschise. Singura problemă care mi-a făcut-o a fost că nu i-am găsit loc pe balcon, printre celelalte surate ale ei pe care le adunasem deja. E mult prea stufoasă, pare a fi o fată cu părul cârlionțat pe care cu cât îl piepteni mai mult cu atât se ciufulește mai tare. Pentru că n-a încăput pe balcon am atârnat-o în cameră, pe post de perdea (la perdeaua cea adevărată a trebui să renunț). De-atunci crește neîncetat. I-am mai tăiat puțin din vârfuri și le-am pus la înrădăcinat direct în apă – treabă ușoară și cu rezultate pozitive, chiar și în toiul iernii. Acum a produs o mulțime de inflorescențe iar eu stau la pândă să văd dacă le va duce la bun sfârșit sau nu. E din ce în ce mai zburlită, i-am pus gând rău, la primăvară va trebui s-o tund mai zdravăn.

De unde provine hoya bella

Hoya bella e o specie de la munte, de pe coasta Birmaniei, nu ar trebui să avem probleme prea mari. Acasă la ea condițiile meteo arată cam ca în graficele de mai jos.

Ce spun specialiștii despre Hoya bella

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Tomuri întregi au fost scrise pentru a descrie această plantă căzătoare ce înflorește spectaculos. Bella înseamnă frumos în latină. Caracterizări precum „mică nestemată”, „cea mai frumoasă dintre frumoase”, „o minunată hoya” abundă în literatura de specialitate. Cea mai grozavă dintre toate e cea făcută de Theodor Rumpler în 1882, care spunea despre ea că ar fi „un ametist prins într-o montură de argint”.

Primul care a descoperit-o a fost Thomas Lobb, un colector profesionist de plante ce lucra pentru serele Veitch & Sons din Exiter, Anglia. A cules-o în munții Taung Kolo de lângă Moulmein (azi Mawlamyine), Burma (azi Myanmar). Acesta e un lanț muntos care coboară spre sud-vest de-a lungul coastei, aproape de granița de vest a Tailandei. Deoarece e o specie montană, lui Hoya bella îi place răcoarea. Deoarece nu e o plantă viguroasă cu o creștere rapidă a fost una dintre primele hoya care fost altoite cu specii mai puternice, de obicei cu Hoya carnosa. ( Bineînțeles că puteți altoi hoya; încercați cu câteva exemplare mici pe care le aveți în surplus; folosiți hoya carnosa sau hoya kerii sau oricare altă plantă rezistentă ). Această specie moare ușor din pricina putrezirii rădăcinilor dar altoirea cu plante cu rădăcini mai zdravene o va ajuta mult. Unii au sugerat, ca o bună metodă de-a menține o plantă sănătoasă, includerea nisipului în amestecul de ghiveci și presărarea lui un pic pe suprafață pentru a nu lăsa aerul să pătrundă.

Hoya bella are frunzele mici, frumoase și lanceolate, aproape de forma unui diamant. Deasupra au o culoare verde închis iar pe cealaltă față sunt de un verde deschis. Florile sunt adunate în ciorchini mici și plați. Este o specie de hoya pe care n-ați dori să o ratați. Are nevoie de umiditate în atmosferă și o udare mai puțină în simpul sezonului rece când intră în fază de repaus. Preferă un climat răcăros unuia cald și uscat. Florile au petalele de culoare alb-cristalină cu un mijloc de ametist-translucid și au aproximativ 3/4 inchi în diametru. Nu e chiat atât de ușor de cultivat dar merită efortul. Încercați să o altoiți, țineți-o la răcoare și, deoarece rădăcinile putrezesc ușor, puțin adaus de pulbere de fungicid de cupru ar putea ajuta. Categoric nu e o plantă cățărătoare și e cu adevărat o plantă care trebuie ținută într-un coș suspendat.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Florile au un miros suav, dulce, parcă duce a miere

Fotografii din Martie 2021

Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Hoya - Ulițarnica %

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.