Hoya macrophylla Blume

Am cumpărat o Hoya macrophylla sub formă de plantă matură, de la furnizorul meu principal de hoya, Florăria Secret Garden din București, în octombrie 2020. Varianta mea este o albomarginata, adică frunzele îi sunt tivite cu un alb-untos. E foarte frumoasă, după părerea mea. Merită ținută doar pentru frunzele ei minunate. S-a adaptat ușor condițiilor de pe balcon și nu pare să emită prea multe pretenții. Crește liniștit, să vedem dacă va dori să și înflorească. Este una dintre hoyle mele preferate.

De unde provine hoya macrophylla

Locurile ei de baștină sunt în insula Java din Indonezia, nu departe de ecuator. Ce ne spune acest lucru? Că are nevoie de lumină cam o jumătate de zi (12 ore), de căldură și umiditate. Detalii în graficele de mai jos.

Ce spun specialiștii despre Hoya macrophylla

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Mare, îndrăzneață, frumoasă, cu niște frunze lucioase de un verde închis, vă va atrage imediat atenția. Aceasta e o plantă care crește cu ușurință dar nu luxuriant. Dacă e tunsă din când în când se va transforma într-o plantă mare dar relativ compactă. Tăiați din ea lăstari când vă vine bine și dăruiți-i prietenilor. Noile creșteri, chiar și unii lăstari din anul precedent au o culoare ruginie sau ca de bronz. Pe spatele frunzei această culoare rămâne pe o perioadă considerabilă de timp. Vrejii noi pot fi golași dar pe ei ar putea apărea inflorescențe, chiar înainte să apară frunzele. Mai târziu  vor apărea și ele. Vă reamintesc, din pricina frunzișului său ceros de un verde intens, datorită frunzelelor ei mari, ovale și cu nervurile bine evidențiate, planta acesta este greu de trecut cu vederea.

Hoya macrophylla o originară din Java, Indonezia unde crește pe soluri calcaroase. Căutați pe o hartă detaliată a Indoneziei zona Kuripan (la nord-vest de Jakarta). Planta crește la poalele munților Gade și Salak. Pe-acolo se cheamă Aroy Kilampahan sau Aroy Kikandel Lalakkio. Puteți găsi multe informații despre această specie în literatura de specialitate. A fost de multe ori confundată cu Hoya polystachya, Hoya clandestine și altele. Deoarece îi plac solurile calcaroase ar fi o idee bună să-i adăugați în substrat ceva calciu (praf de stridii sau altă sursă de calciu). N-are ce să strice și va menține amestecul bun și neutru, contracarând aciditatea turbei.

Florile sunt mai degrabă mici, născute din pedunculi și pedicili rozulii. În interior, corola are o suprafață păroasă și catifelată. Este alb-rozalie în interior și mai închisă spre exterior, aproape maro. Corona din mijloc este albă. Există și o formă “albinoasă” a acestei specii. Am văzut-o  în grădina lui Ted Green’s din Kaaawa, Hawaii. Aș descrie acea culoare ca un verde-lime, curat și pal. Culoarea florilor este desigur o mutație ce apare deseori la florile de hoya. Aceeași culoare o veți găsi și la Hoya pallida Lindley, unde e etichetată drept  “verde” și deasemenea la Hoya nicholsoniae (IML 216). Această clonă e ceva mai rară dar o minunată adăugire la colecție, merită ținută alături de speciile normale.

Hoya macrophylla va ajunge ușor o plantă mare și viguroasă, dar și compactă, și va avea nevoie cât de curând de un ghiveci mai mare. Nu pare să fie foarte sensibilă la dăunători. Câteodată  afida galbenă de leandru ( cu picioare negre ) se va hrani din ea. Le veți observa ușor și veți putea interveni fie zdrobind insecta între degete fie stropind planta cu o soluție 70% alcool.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Hoya - Ulițarnica %

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.