Hoya inconspicua Hemsley

Am cumpărat această plantă de la Florăria Secret Garden prin iunie 2020 împreună cu o Hoya memoria – cu care seamănă dealtfel dar n-aș putea spune că sunt identice. Am cumpărat-o pe post de hoya obscura dar, după ce-am ajuns cu ea acasă și-am început a studia internetul am văzut că nu are cum să fie ceea ce scria pe etichetă. Drept urmare am început a săpa și mai adânc prin sus-numitul internet și am ajuns la concluzia că ar fi de fapt o hoya inconspicua. De la obscura la inconspicua n-ar fi o distanță așa mare, din punct de vedere lingvistic. Deoarece diagnosticul acesta e pus de mine și pentru că eu nu sunt nici pe departe o specialistă, clasificarea rămâne sub semnul întrebării. Dar, până nu mă va convinge careva că n-am dreptate, am să tratez planta ca pe o hoya inconspicua.

Nu e mare lucru de tratat. Hoya aceasta nu a emis deloc pretenții mari. Stă liniștită în ghiveciul ei și crește încetișor. Prin toamnă a și înflorit nițel.

De unde provine hoya inconspicua

Provine de pe cealaltă parte a pământului, din Insulele Solomon aflate în Pacific. Cum să fie ore clima pe acolo? Umedă și caldă, ca pe la ecuator.

Ce spun specialiștii despre Hoya inconspicua

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Iată o plantă cățărătoare mică și plină de grație ce provine de pe coastele unor insule din arhipelagul Solomon. Se găsește și în insula Guadalcanal, locul unor bătălii faimoase din al doilea război mondial. Trăiește aproape de malul mării, în ținuturile joase ale văilor, de-a lungul cursurilor de apă, la marginea junglei.

Planta prezentată aici a fost colectată sub formă de butaș dintr-o plantă ce se cățăra pe un copac mititel, în Guadalcanal, în 1988. Era înflorită și fiecare floare era acoperită în întregime de aripile câte unui mic fluture galben-ocru ce stătea înfipt cu capul în ea. Când am zărit-o am avut impresia că floarea e de culoare galben-ocru. După ce fluturii și-au luat zborul și-am ajuns să ating floarea, am constatat spre surprinderea mea că are o culoare trandafirie. Aceasta este una dintre multele surprize încântătoare pe care le poți afla când colectezi plante în habitatele lor native. Evident, insectele adunau nectarul dulce de pe flori. Când plantele mele înfloresc, reușesc să sorb sucul dulce care seamănă întrucâtva cu mierea rafinată.

Hoya inconspicua este o viță grațioasă, foarte dantelată, cu frunze mate, atractive, în formă lanceolată. Deoarece frunzele variază la această specie, nu este neobișnuit să găsești diferite tipuri de frunze, în funcție de mediul de creștere. În general, frunzișul arată ca cel pe care l-am descris. Planta mea a fost tăiată atât de des încât a dezvoltat un aspect compact, spre deosebire de planta din care a fost luat butașul original. Încă dezvoltă tije noi lungi de creștere amintind de originea sa. Această plantă poate fi găsită înrădăcinând în crăpăturile de calcar provenit din corali, umplute cu resturile florei în descompunere ale insulei. La fel ca Hoya cumingiana, se va bucura probabil dacă va primi puțin calcar în amestecul din ghiveci.

Hoya inconspicua este una dintre cele mai ușor de cultivat hoya. Frunzele sale sunt atractive și se vor bucura dacă vor fi stropite ocazional, simulând ploile de  după-amiază din sezonul ploios din Guadalcanal. Nu e greu de mulțumit, se adaptează la condiții de viață variate, de la lumină slabă la lumină puternică și de la uscăciune la umezeală mare. Păstrați substratul în care o plantați aerat. Dacă utilizați un amestec bine drenat nu ar trebui să aveți probleme cu creșterea și înflorirea acestei specii. Adăugați puțin calciu în amestecul de ghiveci pentru rezultate mai bune.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Despre AncaHM Articolele 560
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Hoya - Ulițarnica %

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.