Hoya multiflora Blume

Hoya multiflora a aterizat în mica mea colecție prin septembrie 2020, sub forma unui butășel înrădăcinat, înalt de vreo 10cm, pe care l-am cumpărat de la o doamnă foarte binevoitoare din București. Nici că i-a păsat multiflorei mele c-a schimbat locul și stăpânul, la scurt timp a și înflorit. După care s-a tot lungit și la fiecare nod pe care-l producea mai trăgea și un rând de inflorescențe. A ținut-o așa toată iarna. Acum sunt curioasă dacă voi reuși s-o conving să se ramifice și să se transforme în tufă. Din păcate nu are nici un fel de miros – sau poate din fericire, nu știu ce m-aș fi făcut dacă mă amețea cu parfumuri grele emanate din puzderia aceea de flori.

De unde provine hoya multiflora

Se pare că această plantă se găseste pretutindeni în Asia de sud-est, din Tailanda până în Filipine. Botaniștii europeni au cules-o pentru prima oară din insula Java.

De dragul simetriei am să adaug și aici o hartă dar n-am să insist asupra condițiilor de trai de acolo, oricum zona e prea vastă, pentru că mi se pare că hoya multiflora nu e deloc pretențioasă și s-a adaptat demult la condițiile ce-i sunt puse la dispoziție în casele noastre. Pot spune doar că e puțin mai setoasă decât suratele ei epifite.

Ce spun specialiștii despre Hoya multiflora

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

O specie care e la hotarul genului Hoya. De-a lungul anilor a tot fost introdusă și scoasă din genul numit Centrostemma. Locul său în cadrul genului Hoya este îndoielnic. Oamenii ce se joacă de-a taxonomia si de-a clasificările nu știu precis cum să încadreze speciile aflate la graniță așa cum e acest grup sau cum sunt plantele din grupul Eriostemma.

Indiferent de clasificarea ce-am folosi-o, avem de-a face aici cu o plantă care înflorește abundent și care are niște frunze minunate, mari și lunguiețe. La fel ca și Hoya cumingiana, este o plantă ce crește ca un tufiș, nu e deloc o liană sau o plantă cățărătoare. O plantă foarte atractivă a cărei inflorescență seamănă cu o ploaie de stele căzătoare. Prin urmare, hai să presupunem că este o hoya.

În acest grup există plante cu frunzele în întregime verzi, variegate sau pistruiate cu marginile argintii. Există și o variație în culoarea florilor, în mărimea lor și în lațimea corolei. Ar fi mai corect probabil să presupunem că există de fapt mai multe specii. Cineva ar trebui să colecteze toate acestee specii din zona vastă din care provin și să le studieze în mod sistematic. S-a speculat c-ar exista între 3 și 5 specii diferite. Toate par să producă foarte multe flori frumoase.

Prima hoya multiflora a fost numită de Blume în 1825 și chiar menționată puțin mai devreme, în 1823. La acea dată locurile ei de baștină se numeau Indiile Olandeze. Sunt numeroase articole care o menționează în literatura de specialitate. Așa cum spuneam mai sus, se știe acum că e originară din țări precum Thailanda, Malaesia, Indonesia (Java și Sumatra) și din Filipine, asta doar ca să menționăm câteva.

Veți descoperi că această specie e ușor de crescut și că înflorește foarte ușor. Trăsătura cu adevărat remarcabilă a acestei specii este abundența florilor distincte, de unde și denumirea sa „multiflora”. Își merită cu adevărat numele. Nu treceți cu vederea această specie când vă formați colecția.

Carl Blume a fost un botanist german născut în Olanda care a călătorit sistematic în Java de unde a colectat multe plante, printre care și această specie de hoya. Cea mai mare parte a colecției lui de află în Rijksherbarium din Leiden, Olanda, unde dealtfel s-a întors și a devenit director.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Cam atât de mare era multiflora când a ajuns la mine
Prima floare ce-a deschis-o

La maturitate florile sunt cam plângăcioase și picură de zor nectarul acela dulce și lipicios. Nu-i prea elegant, dar o iertăm, că-i frumoasă

Despre AncaHM Articolele 727
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Hoya - Ulițarnica %

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.