Hoya wayetii Kloppenburg

Hoya wayetii a intrat în viața mea numai și numai pentru că m-a apucat un avânt revoluționar în vara lui 2020 și nu mă mai puteam opri din cumpărat hoya. Am luat-o tot de la Florăria Secret Garden, furnizorul meu principal de plante hoya, prin luna iulie. Atunci nu m-a atras în mod deosebit prin nimic dar între timp ne-am mai împrietenit. Nu e deloc pretențioasă, crește liniștit în colțul ei fără să-mi facă probleme. Sper s-o ție tot așa și să înflorească cât mai des. Cu timpul, cine știe, poate va ajunge în topul preferatelor mele.

De unde provine hoya wayetti

De departe …  taman din Filipine, din zona mai înaltă a provinciei Luzon aflată în nordul țării. Tot o zonă caldă, bătută de musoni, departe de condițiile pe care le putem noi oferi în România.

 

Ce spun specialiștii despre Hoya wayetii

Passport Hoya species – Robert Dale Kloppenburg

Această specie este similară în morfologia frunzelor cu Hoya angustifolia Elmer și Hoya kentiana Burton. Este complet lipsită de perișori pe suprafață, cu excepția corolei interioare. Totuși, frunzele acestei specii sunt în general mai mari (mai late, mai groase și mai lungi) decât ale Hoyei kentiana Burton. Cât despre culoare, frunzele sunt de un verde închis, mărginite de un verde chiar mai închis, indicând la această specie prezența unei pigmentări mai puternice cu antocianine. Floarea este mai mare. Corona este diferită. Corona nu este legată de corola printr-un peduncul ci e ușor ridicată pe o coloană scurtă. Există o crestătură centrală longitudinală pe suprafața superioară a solzilor cu o umflătură deasupra mijlocului. …

Florile de Hoya wayetii au un parfum puternic de miere. Nu ți-ai putea dori o plantă mai curată, mai compactă, care inflorește atât de ușor si este atât de potrivită creșterii în ghiveci. Puneți acestă hoya într-un mic ghiveci suspendat, într-un vas de lut sau plastic pe un raft sau o bancă. Nu ar trebui să lipsească din lista niciunui colecționar de hoya. Florile sunt strânse într-un ciorchine și sunt de un roșu închis  contrastând frumos cu masa verde a frunzelor. Hoya wayetii este o plantă destul de compactă, ce formează o tufă ce atârnă și care se ramifică ușor. Este o plantă destul de viguroasă, o plantă controlabilă atât pentru interior cât și pentru exterior (în zone fără îngheț) ; dimensiunea e taman potrivită.

Planta a fost colectată de Maximo Wayet (fost grădinar al profesorului Juan Pancho) în 1989, în drum spre satul soției sale, la nord de Baguio în provincia Quirino. Aceasta se află în zona montană mai înaltă din nordul Luzonului, Filipine.

Părerea mea este că aceste hoya cu frunză groasă, precum Hoya lanceolata, Hoya sp. minibelle, shephardi și sp. shephardell sunt mai puțin predispuse la atacurile păduchilor lânoși; nici afidele nu par interesate. Toate aceste specii au în comun  frunze lungi, înguste, în formă de V, cu o suprafață evident dură, de care insectele nu sunt atrase. Deși florile sunt diferite, toate au o structură similară a frunzelor.

Cum arată planta mea

Dacă lucrurile vor evolua înspre bine, voi reveni cu fotografii mai recente.

Așa arăta plăntuța mea în iulie 2020, când am cumpărat-o
Între timp a evoluat – foto 9 martie 2021
antocianinele lui Kloppenburg – foto 9 martie 2021
foto 9 martie 2021

foto 10 august 2021
Despre AncaHM Articolele 560
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.