Mosta

Despre Mosta nu am prea multe de spus. Vizita noastră a durat cel mult o jumătate de oră și s-a rezumat doar la o privire aruncată Domului din Mosta, sau Rotunda de Mosta cum i se mai spune. Povestea lui am ascultat-o în autocar, în timpul cât a durat drumul de la Mdina spre Mosta. Autocarul a oprit chiar în fața bisericii iar ghidul ne-a dat un sfert de oră pentru vizită, că se făcuse târziu iar ziua de muncă se apropia de sfârșit.

Așadar de ce ar trebui călătorul să treacă prin Mosta? De ce ar trebui să viziteze biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului ? Pentru că se laudă cu al treilea dom ca mărime din Europa.  Pentru o localitate așa mică, e ceva să concureze cu Vaticanul, Florența sau Londra. Biserica a fost ridicată în secolul al 19-lea din banii localnicilor.

Mai e o poveste interesantă de istorisit despre Domul din Mosta. In seara de 9 aprilie 1942, în timpul unui raid aerian, o bombă germană a căzut pe biserică, a pătruns prin dom și a aterizat în mijlocul enoriașilor strânși aici pentru vecernie. Dar Sfânta Maria a făcut o minune iar bomba nu a explodat. Acu ce să spun. Sunt două variante ale povestirii. Unii spun că a fost o minune, alții, mai prozaic, spun că ar fi fost o defecțiune tehnică. O altă poveste, mai romanțată de data asta, spune că în timpul dezamorsării geniștii ar fi găsit  nisip în loc de material explozibil și un bilețel pe care scria că muncitorii de la Skoda au sabotat respectiva bombă. Vă invit să alegeți povestea care vă place mai mult.

Cert este că bomba a existat cu-adevărat, că nu a explodat, iar noi putem admira până în zilele noastre, Rotunda de Mosta, cel de-al treilea dom ca mărime din Europa. O copie a bombei buclucașe se află la loc de cinste în sacristie. Cea adevărată a aterizat pe fundul mării.

2015-08-01 142 Mosta
A trebuit să trec strada pentru a prinde în fotografie biserica întreagă

2015-08-01 141 Mosta

2015-08-01 136 Mosta
O privire prin biserică
2015-08-01 137 Mosta
Domul construit după modelul Panteonului roman

2015-08-01 139 Mosta

2015-08-01 138 Mosta
Și bomba, bineînțeles
Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.