In vizită la Asănești

Cine mai sunt și Asăneștii ăștia? Bulgarii știu foarte bine, se mândresc cu ei. Frații Petru, Asan și Ioniță Caloian (cel Frumos) au întemeiat și condus între 1187 și 1280 al doilea Țarat Bulgar. Ar trebui să știm și noi, românii, pentru că după cum spun cronicile vechi, cei trei frați erau vlahi de la sud de Dunăre, frați de-ai noștri. Pe vreamea când învățam eu istorie la școală nu se pomenea de ei, nu știu cum e în zilele noastre. 

Veliko Tarnovo

Capitala statului întemeiat de ei era în orașul Veliko Tarnovo din zilele noastre. Este situat în nordul Bulgariei, cam la 200 km distanță de București, printre meandrele râului Yantra. Numai bun de vizitat într-un weekend. Vechea cetate medievală ocupă o întreagă colină, Tsarevets. Este impresionantă, mult mai cuprinzătoare decât cetățile de pe la noi. Astăzi s-a păstrat puțin din zidurile de apărare iar Biserica Patriarhiei, aflată chiar în vârful dealului, a fost reconstruită. Merită să faceți un efort și să urcați dealul să o vizitați. Pictura interioară e șocantă, în stil modernist, un amestec între teme creștine și scene din istoria bulgarilor. In serile de vară, sâmbăta și duminica, cetatea este actor principal într-un spectacol de muzică și lumini. 

Tsarevets
Tsarevets

Casele boierilor, ale negustorilor și ale oamenilor de rând se găseau pe o a doua colină, Trapezitsa, aflată peste râul Yantra. Construite în stil tradițional cu balcoane de lemn la etaj, ocupă toată panta dealului. Parcă sunt așezate într-un amfiteatru și privesc un spectacol. Sunt foarte pitorești și pentru a le admira pe îndelete merită să străbateți strada Gurko de la un capăt la altul. Surpriza cea mare am avut-o seara, când strada s-a umplut de licurici. 

Veliko Tarnovo

Dacă ajungeți în Veliko Tarnovo, urcați și până în Arbanassi. Este un mic sat, liniștit, cu o mulțime de case și gospodării tradiționale.

Tsarevets
Tsarevets
Tsarevets
Tsarevets
Tsarevets

Tsarevets
Tsarevets

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.