Parcul național Amboseli
Jurnal kenian - capitolul 4

Parcul Amboseli ni s-a părut de-a dreptul MINUNAT, cu toate că muntele Kilimanjaro ne-a făcut în ciudă și n-a vrut să-și scoată nasul din pernă ca să ni se arate în toată splendoarea lui. Ar fi fost mare-mare păcat dacă nu ajungeam și aici.

Parcul e renumit îndeosebi pentru priveliștea minunată pe care o oferă spre cel mai înalt vârf al Africii și pentru turmele mari de elefanți ce hălăduiesc prin el. Din cauza apropierii de munte, Amboseli are o sursă inepuizabilă de apă subterană, apă provenită din topirea zăpezilor de pe Kilimanjaro, filtrată prin mii de metri de rocă vulcanică și care se adună în două izvoare cu apă limpede chiar în inima parcului.

Deși este unul dintre cele mai mici parcuri din Kenya, are doar 392 km2, e ticsit cu animale. Pe o suprafață așa mică pot fi admirate mai multe habitate diferite, de la fundul uscat al lacului Amboseli și zonele umede cu izvoare sulfuroase, la savană și zone împădurite. Parcul actual e așezat în ținutul tradițional al triburilor maasai al cărui nume e Empusel, adică loc sărat și prăfos.

Deși nu era trecut în planul inițial al excursiei noastre nu cread c-a regretat cineve efortul suplimentar pe care l-am făcut pentru a ajunge aici, adică vreo două ceasuri dus și două întors din Tsavo West și nici cei 100 și ceva de dolari pe care a trebuit să-i scoatem din buzunar. Prima parte a zilei am petrecut-o admirând animăletul. Obiceiul turmelor de ierbivore din Amboseli este de a se deplasa dimineața spre sursele de apă și de a se întoarce seara în locurile cu vegetație mai înaltă care le protejează împotriva prădătorilor. Din pricina acestor mini-migrații s-au desenat pe pământ o mulțime de potecuțe înguste. Ghizii nu au probleme prea mari pentru a-și conduce oaspeții prin locuri interesante.

La amiază am făcut o pauză de masă pentru a înfuleca pachetul primit dimineața la lodge. A trebuit să ne cocoțăm în vârful unui delușor unde era amenajat un loc special pentru picnic. Priveliștea de acolo a fost, și ea, minunată. După masă ne-am mai învârtit puțin printre lacurile din Amboseli pentru a admira și ceva păsăret după care am pornit către Tsavo să recuperăm restanțele.

Mai multe nu am ce spune despre Amboseli, las fotografiile să-și dezvăluie povestea lor.

Kilimanjaro cu nasul în nori
O cireadă imensă de vite
Waterbuck ( Kobus ellipsiprymnus )

O trupă de gazele Thomson

Zebre nenumărate
Gnu moleșiți de căldură

Mititelului i-a fost frică să coboare panta așa că turma s-a oprit să-l ajute 🙂

În tufișurile acelea stăteau pitulați cel puțin trei lei. Bakari bănuia că există și câțiva pui. Am stat ce-am stat prin preajmă, în speranța că vor veni și ei la ochiurile cu apă, dar n-am avut noroc.

O trupă de babuini

Pelicani și păsări flamingo

În vârfut acelui delușor era punctul de belvedere și zona amenajată pentru picknick

Picoteala de după-amiază

Supermarket de animălet

Un țigănuș (?) și un flamingo

Saddle-billed Stork

Un babuin plictisit

Despre AncaHM Articolele 615
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.