Din categoria top 10

Vă plac clasamentele? Le luați în seamă atunci când alegeți o destinație de vacanță, o carte în librărie, un film la care să vă uitați ? Consultați vreodată multitudinea de „Top 10” , sau 20, 50, …100?  Cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești, cele mai bune filme pe care trebuie să le vezi într-o viață, cele mai spectaculoase destinații de vacanță unde musai trebuie să ajungi, că altfel degeaba trăiești pe lumea asta și dacă nu le bifezi ești un pămpălău.

În ultimele zile facebook-ul m-a bombardat cu topuri de-astea și-a reușit să mă molipsească. Așa că am căutat pe internet un top 10 locuri în care poți admira cele mai frumoase apusuri de soare. Și am găsit, spre surprinderea mea, o grămadă. M-a surprins pentru că soarele e soare peste tot, apune seară de seară, și nu trebuie să mergi prea departe pentru a vedea un spectacol frumos, trebuie doar să ieși din casă și să găsești un cadru fotogenic.

Nu am găsit în acele top 10 nici un apus de soare din ograda mea (citiți România), dar sunt convinsă că fiecare dintre noi a fost martorul unui apus frumos pe la munte, prin Deltă sau din grădina casei. Am găsit în schimb, în fiecare din clasamentele pe care le-am citit insula Santorini. Ha, am fost și eu cu ceva timp în urmă pe-acolo și țin minte că am ieșit în fiecare seară să văd cum coboară Soarele în Marea Egee. Dincolo de frumusețea indiscutabilă a apusului, la reușita spectacolului au contribuit  relaxarea vacanței și minunatul aer al Egeei cu savoarea lui specială care, conform unui grec cu care am povestit puțin, a contribuit esențial la apariția democrației. Zicea el, că pur și simplu nu poți sta în casă pe-nserat, te trage ața afară, în agoră, și-atunci ce-ai altceva mai bun de făcut decât să stai la discuții cu vecinii despre treburile cotitiene. Așa e acum, așa a fost și pe vremea lui Pericle. Dovada e că, uite, și noi stăm acum la povești și ne căinăm cu problemele noastre grecești respectiv românești.

2010-07-19 020 Santorini - Skaros - Theoskepasti

2010-07-19 021 Santorini - Skaros - Theoskepasti

2010-07-19 027 Santorini - Imerovigli

2010-07-19 029 Santorini - Imerovigli

2010-07-19 032 Santorini - Firostefani

2010-07-19 035 Santorini - Fira

2010-07-24 131 Santorini - Apus de soare la Oia

2010-07-24 132 Santorini - Apus de soare la Oia

2010-07-24 134 Santorini - Apus de soare la Oia

2010-07-24 137 Santorini - Apus de soare la Oia

2010-07-25 145 Santorini - Apus in Oia

Acu stau să mă hotărăsc. Îmi plac top 10 -urile sau nu, și ca o balanță nehotărâtă ce sunt mi-a cam greu să aleg. De consultat, le consult. Când plec spre o destinație necunoscută îmi place să știu care ar fi cele mai interesente locuri de vizitat. Mi-ar părea rău să ratez tocmai locurile pe care toată lumea le consideră frumoase sau interesante. Pe de altă parte însă, surpriza pe care ți-o dă un lucru mărunt, nepomenit de nimeni, dar care aprinde o scânteie în sufletul tău face mai mult decât topurile celorlalți. Cele mai frumoase dintre amintirile mele călătoare sunt foarte personale, țin mai mult de un top 10 al meu propriu, mult mai prețios decât cele găsite pe internet. Până acum nu mi-a trecut prin cap să-mi construiesc propriul mei clasament: top 100 clipe frumoase trăite într-o viață. Dar oare merită? Eu sper să ajung la milion – și-atunci ar mai fi vorba oare de un top?

Despre AncaHM Articolele 600
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

2 Comentarii

  1. mi-a placut,imi plac grecii,de cand i-am descoperit,aproape
    in fiecare vara am fost, am multe amintiri si poze cu imagini inedite…si eu am un „top 10” personal:)

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.