Shirakawa-go
jurnal japonez - capitolul 19

În 26 aprilie am descoperit că și-n Japonia sunt locuri ce seamănă leit c-un picior de plai și-o gură de rai ca cele de pe la noi de-acasă. Am găsit unul, cuibărit în mijloc de codru des, la poalele unor munți cu creste încă înzăpezite, așezat de-a lungul unui râușor de munte alb ca laptele. Până s-ajungem la el a trebuit să chinuim nițel autocarul pe drumuri pline de serpentine și primejdios de înguste, taman bune pentru ca șoferul nostru să-și demonstreze talentele automobilistice.

Locșorul de care pomeneam e un sătuc ce se cheamă Shirakawa-go și, de frumos ce e, a căpătat ștampila de monument UNESCO.

Satul are doar case de lemn ce par aterizate acolo dintr-o poveste veche de veacuri. Stilul în care sunt construite se cheamă gasshō-zukuri – mâini adunate în rugăciune – și a apărut pentru prima oară prin jurul anului 1700. Din fericire, stilul acesta e încă folosit și în ziua de azi. E numit așa din pricina acoperișurilor foarte mari ce coboară până aproape de pământ, țuguiate toate, construite în două ape și acoperite cu paie. Privite din față chiar arată ca două palme de călugăr budist strâse în rugăciune. Aproape toate casele sunt aliniate ca la armată, cu o față ce privește spre miazăzi și cealaltă spre miazănoapte, nu din pricina unui moft, ci din cauză că așa rezistă mai bine vitregiilor iernii. Se spune că în Shirakawa-go iernile sunt deosebit de grele, cu zăpezi multe și ger cumplit. Casele nu sunt mici deloc, pot ascunde sub acoperiș trei sau patru nivele. La ultimul nivel, majoritatea dintre ele aveau pe vremuri o mică făbricuță: unele aveau crescătorii de viermi de mătase; într-altele se fabrica praf de pușcă; într-altele sake.

Așezarea pe care am vizitat-o noi se numește Ogi-machia și e o bucățică a satului Shirakawa-go. Nu e un muzeu al satului, există oameni ce-și trăiesc viața cea de toate zilele aici, chiar dacă satul lor pare încremenit undeva în trecut. Pe vremuri era aproape complet izolat. Nu prea existau drumuri care să-l lege de lume, iar pe timp de iarnă toate ieșirile erau blocate de nămeți. Astăzi lucrurile s-au schimbat și oamenii trăiesc ca în vitrină. O șosea asfaltată trece chiar pe la marginea satului. De pe ea se revarsă zilnic mai mulți năvălitori decât sufletele din sat. De, cine n-ar vrea să se bucure de un ceas petrecut la țară?

Am întărit și noi, pentru un ceas și ceva rândurile invadatorilor. N-am făcut prea multe lucruri aici: ne-am plimbat pe săturate prin sat, aruncând priviri indiscrete prin gospodăriile oamenilor; am vizitat casa celui mai mare gospodar din sat – a familiei Wada; am urcat într-un punct panoramic de unde se vede frumos întreg satul; și nu în ultimul rând am scotocit prin magazinașe după suveniruri de adus acasă.

După care ne-am încolonat în urma Voicăi și duși am fost.

O privire din parcare. Sătucul nostru era de cealaltă parte a râului
Cu puțin înainte de-a trece podul și a da și noi năvală în sat.
Gospodina din casa asta e cam vrednică
Un exemplu de stil gasshō-zukuri
Priviri indiscrete

La munte primăvara vine mai târziu. Câțiva cireși mai erau înfloriți.
Casa familiei Wada
În camera de zi a famiiei Wada. Vatra casei cu focul ei nestins.
Camera de primire a oaspeților
În camera de zi, o fotografie frumoasă arătând un exercițiu pentru stingerea incendiilor.
În pod. E ca în podul bunicilor, cu toate ustensilele strânse claie peste grămadă.

Cătinel la deal, spre punctul panoramic. Pauzele lungi și dese …

Casa familiei Wada, reperată de la înălțime.

Aiurea, la pas prin sat.

Rucsaci ca prin Maramureș 🙂

Crapi koi fâlfâind în vânt. Steaguri din acestea se ridică pentru sărbătoarea băieților din 5 mai. Pe vremuri, fiecare casă ridica atâtea steaguri câți băieți erau în familia respectivă. Mai nou și fetițele au primit câte unul

Asta a fost excursia noastră în Shirakawa-go

 

Despre AncaHM Articolele 686
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

2 Comentarii

  1. Tare mi-ar fi plăcut să stăm o noapte într-o căsuță de paie!
    Din pozele tale se vede frumusețea primăverii japoneze!

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.