Șapte Surori
jurnal rusesc - capitolul 2

Tot în prima zi de Moscova am făcut cunoștință cu cele șapte surori ale lui Stalin. Nu vă speriați, n-am întâlnit stafii, nici mumii ascunse prin mausolee prăfuite. E vorba doar de cei șapte zgârie nori ai Moscovei, construiți pe vremea avântului comunist, cînd trebuia musai dată o lecție capitalismului muribund. Dacă voi puteți construi așa ceva, putem și noi. Moscoviții nu le denumesc așa, pentru ei clădirile acestea sunt Vysotki, adică în traducere, clădiri înalte. Nu am înțeles din povestea Evgheniei (ghida noastră) cine le-a dat numele de Șapte Surori, ea așa ni le-a prezentat , cu numele lor englezesc – Seven Sisters.

Care-i povestea celor Șapte Surori ? Încă dinainte de cel de-al doilea război mondial, Stalin dorea să-și împodobească capitala cu o clădire cum nu s-a mai văzut, în Europa cel puțin. Dorea să ridice lângă Kremlin, în locul demolatei Catedrale a Mântuitorului, un Palat al Sovietelor, o clădire de dimensiuni gigantice ce-ar fi trebuit să fie cea mai înaltă clădire din acele timpuri (parc-am auzit povestea asta și pe plaiurile natale). Planurile i-au fost însă date peste cap de invazia nemților. După război s-a răzgândit și, în locul unei singure clădiri, a dispus ridicarea altor opt, cu dimensiuni mai reduse însă. A ales cifra opt pentru că în 1947 Moscova împlinea 800 de ani. Deci o clădire pentru fiecare 100 de ani de istorie. Între anii 1947 și 1956 au fost ridicați șapte zgârie nori în stil rusesc, după cum urmează : două hoteluri, două clădiri guvernamentale, două blocuri de locuințe și o universitate. A opta, Palatul Sovietelor n-a mai apucat să prindă viață iar pe locul plănuit al construcției s-a deschis un ștrand.

Deși gurile rele spun că surorile seamănă cu zgârie norii americani, Evghenia a insistat asupra asemănării lor cu turnurile Kremlinului, în special Turnul cu Ceas din Piața Roșie. Și cred că are dreptate. De aceea nici nu fac notă discordantă cu restul peisajului citadin, nu par aruncate ca nuca-n perete precum Casa Scânteii a noastră, o surioară mai mică a clădirilor moscovite. Turnurile Kremlinului sunt parcă întărite de cele Șapte Surori care, prin amplasarea lor formează un zid circular suplimentar de apărare, ce înconjoară inima Moscovei. Un zid ce are doar turnuri adevărate, bineînțeles.

Cele Șapte Surori ale lui Stalin s-au pricopsit cu două nepoate acum, după căderea comunismului. Și asta datorită unui primar, celebru în Rusia, pe numele lui Yuri Luzhkov. Acesta a reușit în cei aproape 20 de ani cât a fost la conducerea orașului să facă minuni. A reconstruit două palate ale țarilor, în apropiere de Moscova, a refăcut Catedrala Mântuitorului, cea dărâmată de Stalin, a construit o a treia șosea de centură în jurul Moscovei și le-a modernizat pe celelalte două. A mai ridicat și două clădiri de locuințe ce seamănă izbitor cu cele Șapte Surori, și parcă le întrece ca mărime.

Am avut și noi prilejul să facem cunoștință cu câteva din surorile lui Stalin. Ne-am oprit să fotografiem Universitatea Lomonosov, cea mai mare dintre clădiri și fostul hotel Ukraina, acum recondiționat de grupul Radisson. Am admirat blocul de apartamente Kotelnicheskaya ridicat pe malul râului. Am numărat vârfurile surorilor dintr-un punct panoramic de pe Dealul Vrăbiilor. Pe celelalte le-am văzut doar în goana autocarului, așa că nu le-am putut fotografia.

Sunt frumoase, sunt urâte? Depinde de gusturile fiecăruia. Sunt impunătoare, dar cu toată masivitatea lor nu te apasă, sunt puse în valoare de spațiile largi ale orașului. Mie mi se pare că se potrivesc Moscovei.

2014-06-21 04 Pe bulevardele Moscovei
N-aș băga mâna în foc dar eu cred că aceasta e clădirea Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei. Fotografia e făcută din autocar, în mers, așa că nu e prea reușită.
2014-06-21 20 Moscova - Universitatea Lomonosov
Universitatea Lomonosov. Dacă ai sta câte o zi în fiecare din încăperile universității, ai îmbătrâni student.
2014-06-21 22 Moscova - Universitatea Lomonosov
Tot Universitatea Lomonosov
2014-06-22 208 Moscova - Hotel Ukraina (Radisson)
Hotelul Radisson fost Ukraina. De cinci stele și atunci și acum. Nu-i de nasul meu.
2014-06-22 121 Moscova - Cu vaporașul pe Moskwa
Blocul de apartamente Kotelnicheskaya. Pe vremea comuniștilor aici locuia la crème de la crème. Numai Artiști ai Poporului, cosmonauți, oameni de știință, nomenclaturiști. În zilele noastre prin această lume selectă se infiltrează și îmbogățiții de război. Apartamentele lui Stalin sunt la mare căutare în Moscova pentru că au o suprafață mai mare decât cele construite ulterior.
Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.