Novodevici
jurnal rusesc - capitolul 1

Prima zi la Moscova. Am nimerit într-o sâmbătă, așa că turul de oraș în autocar a mers strună. Se pare că rușii seamănă cu noi în această privință, stau pe la casele lor în weekend și lasă străzile turiștilor. Am văzut ce-nseamnă ambuteiaj la Moscova abia luni dimineața în drum spre aeroport. Prima oprire, Novodevici o mănăstire ca o fortăreață. Pentru cine știe rusește e simplu, pricepe imediat că e vorba de o mănăstire de măicuțe. Devici înseamnă fecioare, iar novo îndeamnă nou. A primit acest nume pentru a fi deosebită de o altă mănăstire de maici, mai veche, ce se găsea în Kremlin.

Mănăstirea a fost construită în secolul al 16-lea de către Ivan al III-lea și a fost folosită de-a lungul timpului ca un fel de închisoare pentru femeile de rang înalt. Cine dorea să scape de o nevastă cicălitoare, de o fată prea zvăpăiată sau nemăritabilă le trimitea la mănăstirea Novodevici. Printre rezidentele celebre s-au numărat Irina Godunova pe vremea când era țarină, Sofia Alexeievna sora vitregă a lui Petru cel Mare trimisă aici după ce-a pierdut lupta pentru putere dusă împotriva fratelui său, Eudoxia Lopukina prima soție a aceluiași țar Petru. Comuniștii au transformat mănăstirea în muzeu dar în zilele noastre a revenit la destinația inițială. Acum întregul complex e îngrijit doar de 30 de măicuțe pentru că, fiind monument UNESCO, nu poate fi adăugată nici o clădire nouă.

Din păcate, oprirea noastră a fost scurtă, doar pentru e sesiune foto de la depărtare, n-am apucat să intrăm. Povestea mănăstirii ne-a spus-o Evghenia, ghida noastră ce ne-a însoțit prin Moscova, în cele zece minute pe care le-am petrecut pe malul lacului într-un locșor cu o frumoasă perspectivă asupra mănăstirii. Tot de la Evghenia am aflat că aici se află și un cimitir „select” în Moscova, în care sunt înmormântate celebritățile de ieri și de azi. După ce spațiul din interiorul mănăstirii a fost ocupat, cimitirul s-a extins în afara zidurilor. Printre rezidenții cu nume răsunătoare au fost pomeniți Cehov, Gogol, Bulgakov, Șostakovici, Prokofiev. Până și Hrușciov a lăsat zidul Kremlinului și a preferat să fie înmormântat aici. Boris Eltîn e deasemenea înmormântat aici, și Raisa Gorbaciova. O mai fi amintit Evghenia și pe alții dar eu i-am uitat.

Cam  asta a fost vizita noastră la Mănăstirea Novodevici, am lăsat rățuștele să-noate liniștite pe lac, pescarii să-și urmărească undițele și am făcut cale întoarsă pe aleile parcului, spre autocar pentru a ne continua turul prin oraș. Toate astea spre bucuria unui cățel căruia i-am deranjat somnul, invadându-i locul preferat de moțăială. Nu, nu era vagabond. Își însoțea stăpâna care-și întinsese șevaletul nu departe de locul nostru de popas.

2014-06-21 11 Moscova Manastirea Novodevici

2014-06-21 14 Moscova Manastirea Novodevici

2014-06-21 16 Moscova Manastirea Novodevici

2014-06-21 15 Moscova Manastirea Novodevici

Despre AncaHM Articolele 727
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.