Porto – La librărie
jurnal portughez - capitolul 21

Livraria Lello din Porto are renumele de-a fi una dintre cele mai vechi din Portugalia și una dintre cele mai frumoase din lume. Din acest motiv (poate) nu poți intra aici ca într-o librărie normală, să răsfoiești câteva cărți, să cumperi ce-ți place dacă ai chef. Nu, aici intri cu bilet, ca la muzeu. E drept, dacă nu ieși cu mâna goală, ai reducere la cumpărături și probabil recuperezi în acest fel cheltuiala cu biletul. Mă gândesc că proprietarii au încercat în acest fel să reducă afluxul de gură-cască și să mărească numărul cumpărătorilor. Dar nu cred că le-a reușit. La ora vizitei noastre era ticsită, iar coada de la casa de marcat nu foarte mare.

Forfota asta continuă, faptul că uneori abia te poți strecura de la un raft la altul, strică nițel farmecul librăriei. Ce frumoasă trebuie să fi fost la început de veac, prin 1906 când a fost deschisă de frații José and António Lello. Pe-atunci avea cu siguranță mai puțini mușterii și nu neaparat dintr-aceia care intrau doar pentru a-i admira scara furculiță, vitraliile de pe plafon. Erau fără îndoială bibliofili pasionați ce pescuiau de pe raft câte o carte interesantă și, înainte de a o cumpăra, urcau la etaj pentru a se scufunda în fotolii comode și-a o răsfoi în liniște, la lumina blândă ce se strecura prin vitralii. Iar scara amintită o urcau și-o coborau ținându-și răsuflarea de frică să nu o rupă, atât de fragilă părea. Ce vremuri, dom’le, ce vremuri! …

Livraria Lello

Livraria Lello – în interior

Recunosc, m-au mâncat degetele și n-am ieșit din librărie fără o carte. Pentru că am vrut să fie un fel de suvenir portughez am ales Cartea neliniştirii, de Fernando Pessoa. Din păcate e în engleză. În românește nu era, iar eu nu știu o boabă de portugheză. Acum trebuie să-mi fac curaj, să m-apuc s-o și citesc.

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.