Orfelinatul de elefanți din Pinnawala
jurnal lankez - capitolul 2

Pe drumul de întoarcere din Kandy am mai avut de vizitat un obiectiv important, Orfelinatul de elefanți din Pinnawala. După cum îi spune și numele, locul acesta a fost amenajat într-o pădure de cocotieri cu scopul de-a salva de la moarte și de a avea grijă de puii de elefanți rămași fără părinți. La început, în anul 1975 când a fost înființat, erau doar 5 orfani. Acum complexul adăpostește aproape 100 de elefanți mai mari sau mai mici și se laudă că e cel mai vizitat obiectiv turistic din țară.

Am ajuns numai bine la destinație, cu vreo 10 minute inainte de a se da startul la hrănirea elefanților. Evenimentul acesta e foarte important în economia vizitelor. Cine apucă, poate cumpăra un bilet special care să-i permită să hrănescă un elefant cu mâna lui. Dar noi n-am mai apucat. Și acuma mă amuz când îmi amintesc figura lui Ashan când a aflat că toate biletele de acest fel fuseseră vândute pe ziua aceea. Dezamăgirea și vina se citeau clar pe figura lui. Noroc că din punctul meu de vedere n-a fost nici un bai. Mai haios a fost să văd bucuria copiilor ce-așteptau cu nerăbdare producerea evenimentului.

Orfelinatul din Pinnawala era ticsit când am ajuns noi. Erau ultimele zile de vacanță școlară și o grămadă de părinți își aduseseră odraslele în vizită la elefanți. Dacă mai pui la socoteală și mulțimea de turiști … Drept să spun am abandonat repede padocul unde erau hrănite animalele și m-am refugiat peste drum, la un restaurant aflat pe malul râului și unde se desfășura un alt spectacul îndrăgit și așteptat, îmbăierea elefanților.

A fost foarte plăcut să stau cocoțată la terasă, cu o salată de fructe sub nas și să mă uit cum fac elefanții duș. Iar apoi să le dau târcoale și să tot fac fotografii. Cu greu m-am dezlipit de-acolo.

Locul unde stăteau femelele și puii

În așteptarea mesei de prânz
La scăldat

La schimbarea turei de scăldat. Prima oară venea acest domn suflând din sirenă pentru a anunța lumea să se dea la o parte.
Apoi apăreau și mahout -ii cu turma de elefanți după ei
De nu erai pe fază te puteai trezi cu o trompă după ceafă
Destinația finală
Și dușul binemeritat
Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.