O foaie de hârtie

E foarte greu să te întorci din Japonia cu mâinile goale, fără nici un suvenir îndesat în bagaj. Tentațiile sunt prezente la tot pasul, atentând fără jenă la buzunarul călătorului: olcuțe minunate de ceramică … șaluri, chimonouri, yukate … evantaie, umbreluțe de hârtie, stampe … jucărioare tradiționale din lemn … și tot așa mai departe … lista se poate lungi la nesfârșit.

În foarte multe din aceste lucrușoare se poate întrezări fascinația japonezilor pentru efemer. Îmi place să cred că multe dintre ele sunt pline de acel wabi-sabi tipic japonez, adică de simplitatea asimetrică a naturii dar și de imperfecțiune. Iar dintre aceste lucrușoare efemere origami-ul mi se pare o îndeletnicire cât se poate de interesantă. Să meșterești dintr-o foaie de hârtie tot felul de lucrușoare nu e tocmai de ici-colea. N-am rezistat ispitei și m-am întors acasă cu câteva mostre he hârtie de origami, cu ideea de a-mi încerca norocul cu modele găsite pe internet. Am găsit pe la prăvălioare mostre de hârtie nespus de frumoasă, cum n-am găsit nicăieri altundeva așa că acum nu știu ce să fac, să mă încumet s-o îndoi sau s-o țin așa cum e pe post de suvenir.

Origami s-a răspândit în Japonia (din China) prin anul 600 dCh. La vremea respectivă, hârtia era rară și doar cei bogați își puteau permite acest hobby. Se spune că nobilii șinto obișnuiau ca la ceremoniile de căsătorie să-și ofere daruri ce conțineau și păhărele de sake învelite în hârtie împăturită în formă de fluturi, reprezentând mireasa și mirele. Pe măsură ce hârtia a devenit un bun comun, origami a devenit un hobby pentru toată lumea. Metodele de pliere au fost transmise de la o generație la alta, intrând în moștenirea culturală a multor familii japoneze. În zilele noastre există modele atât de complicate încât te tot întrebi cum de-a fost posibil să fie meșterite dintr-o simplă coală de hârtie.

Eu mi-am încercat puterile doar cu modele super-simple. Intenția mea a fost să întinez cât mai puțin frumusețea intrinsecă a foii de hârtie și să meșteresc doar flori care să-mi amintească de Japonia.

Ce-a ieșit … în fotografiile de mai jos.

Despre AncaHM Articolele 706
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.