Exploratori în Salzburgerland – ziua a cincea și concluzia: Hallein & Konigsee

Dacă în ziua precedentă am făcut duș la fântânile lui Marcus Sitticus, cea de-a cincea zi în Salzburgerland ne-a pregătit o ploaie adevărată. Cum nu aveam nevoie de încă un duș ne-am gândit că ar fi bine să stăm la adăpost, așa că am hotărât să vizităm o salină, doar erau destule prin zonă.

Hallein

2010-09-17 01 Hallein-Salina

Această fotografie, cu cei doi exploratori orbiți de lumina blițului, este singura amintire pe care o am de la salina Hallein. La intrare am fost costumați în stafii albe și ni s-a spus că e mai sigur să lăsăm aparatul de fotografiat la intrare. A fost o păcăleală. Aparatul n-avea ce să pățească, salina nu mai are strop de sare în ea, doar bucățelele aranjate frumos în vitrinele amenajate pe post de muzeu. Nici pomeneală să simțim cum pătrunde aerul salinizat până în fundul plămânilor, cum se întâmplă în salinele de pe la noi.  Nici traseul de urmat nu a fost așa de primejdios încât să-mi pună aparatul în pericol. Bănuiala mea e că austriecii doreau să-și vândă fotografiile pe care le făceau vizitatorilor în punctele fierbinți ale traseului.

Și aici turul e organizat pe grupuri conduse de un ghid. Il poate parcurge oricine are plăcerea de a se da pe tobogan. Intrarea în mină am făcut-o cu trenulețul, apoi am parcurs galeriile pe jos. Coborârea în părțile mai adânci ale minei,cea mai haioasa parte a vizitei, am făcut-o lansându-ne la vale pe niște șine de lemn. Am constatat pe viu câtă dreptate avea Newton cu legile lui de mecanică clasică. Pe șina paralelă cu noi, s-au dat pe tobogan trei ruși zdraveni. S-au oprit la cel puțin un metru mai departe decât noi. Datul pe tobogan mi-a explicat și misterul hainelor de protecție – și-o fi rupt careva pantalonii și-acum se iau măsuri preventive.

Ce-am mai făcut noi prin mină? La un moment dat am întâlnit un punct de trecere a frontierei cu Germania, am dat cu nasul de scheletul unui celt- primii mineri din zonă-  ne-am plimbat  cu bărcuța pe un lac subteran ascultând în acest timp puțină muzică austriacă și admirând jocuri de lumini. Din loc în loc am vizionat filmulețe cu povești despre Salzburg și salinele din zonă. Ascensiunea din fundul pământului am făcut-o pe scări rulante. La ieșirea din galerii am primit ca amintire o cutiuță cu sare. A mai urmat o plimbare cu trenulețul și gata, vizita s-a sfârșit.

Konigsee

Dacă tot am trecut granița prin mină, ia să o trecem și la lumina zilei.

2010-09-17 03 Konigsee

Următorul punct pe ordinea de zi, lacul alpin Konigsee din parcul național Berchtesgaden, Bavaria. Este mai mult lung decât lat și deoarece are renumele de cel mai curat lac al Germaniei ambarcațiunile poluante nu au voie să-l străbată. Există însă curse cu vaporașe electrice care fac înconjurul lacului, cu două opriri. Una la biserica Sfântul Bartolomeu și cealaltă în capatul opus. De aici se poate face o mică plimbare la un alt lac Obersee, tot glaciar dar mult mai mic decât Konigsee.

In timpul cursei pe Konigsee ni s-a oferit o surpriză. La un anumit punct, vaporașul  s-a oprit între pereții de stâncă iar pilotul și-a  luat trompeta și a începe să cânte. Muntele i-a întors melodia precum un papagal. Ecoul este deosebit, foarte clar și puternic.

2010-09-17 05 Konigsee

2010-09-17 07 Konigsee
Concert de trompetă și ecou

La Biserica Sfântul Bartolomeu se merge în pelerinaj în luna august încă din evul mediu. La hanul de lîngă bisericuță  am mâncat pește, afumat chiar la fața locului, după metode tradiționale.2010-09-17 08 Konigsee

2010-09-17 14 Konigsee

2010-09-17 20 Obersee
Obersee

La întoarcere, pe când scrutam atente tufișurile cu mure, doar doar găsim vreuna, am zărit un indicator ce ne îndruma spre o cană de lapte proaspăt și o felie de pâine cu unt. Mmm, ni s-a făcut poftă așa că am pornit spre casa ce se vedea în depărtare. Văcuțele se zăreau și ele, pășteau liniștite iarba grasă de munte.  In jurul casei stăteau triști o grămadă de vițeluși proaspăt înțărcați. Se uitau cu dor după mămicile lor și se gândeau la turiștii cei pofticioși care le luau hrana de la gură. Dacă așa se pune problema, ei bine, renunțăm și noi la cana cu lapte.
2010-09-17 28 Konigsee

2010-09-17 26 Konigsee

Concluzie 

Aici s-a încheiat expediția noastră. A fost mai mult o tatonare a terenului, o informare asupra locurilor și a ceea ce se poate face într-un sejur în Alpii austrieci. Vom reveni sigur pentru a intra în detalii: plimbările cu bicicleta, un pic de trekking, un pic de spa. In plus, sunt sigură că sunt și multe alte lucruri de descoperit.


Vizualizare hartă mărită

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.