Nazaret

Nazaret, satul Mariei, locul în care a primit vestea de la Arhanghelul Gavril. Nazaret, locul copilăriei lui Isus. Nazaret, locul în care a început povestea creștinătății.

Se spune că numele orașului se trage de la cuvântul netzer ce înseamnă vlăstar sau mlădiță în ebraică. Explicația le e dragă creștinilor pentru că întărește prorocirea lui Isaia, ce-l anunța pe Mesia – „O Mlădiță va ieși din tulpina lui Iesei și un Lăstar din rădăcinile lui va da”.

Acum două mii de ani era un sat mititel, la marginea lumii. Astăzi este unul din orașele mari ale Israelului, „capitala” lui arabă , evreii fiind minoritari aici, doar 0,1% din populație. In dimineața în care am ajuns noi în Nazaret străzile erau pline de pelerini. Sosiți din toate colțurile lumii – grupuri, grupuri – indieni, est europemi, vest europeni, brazilieni și tot soiul de sud-americani, asiatici de tot felul , se îndreptau către lăcașurile confesiunii de care aparțineau. Nazaretul are două basilici importante. Una ortodoxă, construită peste izvorul unde a auzit Maria pentru prima oară vocea lui Gavril și una catolică, construită peste casa lui Ioachim și a Anei, locul în care a vorbit cu Îngerul.

2013-05-22 15 Nazareth-Sfantul Arhanghel Gabriel
Biserica Sfântul Arhanghel Gabriel

Biserica ortodoxă Sfântul Arhanghel Gabriel este mititică, construită în secolul al XVIII-lea de o comunitate de greci ortodocși, deasupra altor lăcașuri mai vechi. De cum intri în curtea interioară, te simți ca acasă deoarece pe peretele din dreapta te întâmpină, pe românește, un mozaic ce reprezintă Buna Vestire.

2013-05-22 01 Nazareth
Urme românești în Nazaret

În interiorul bisericii, din absida de nord, se desprinde un culoar, care te duce la câțiva metri mai jos de nivelul actual al străzii, mai aproape de pământul pe care au călcat oamenii pe vremea Mariei. Tradiția spune că aici era izvorul satului, locul în care veneau toți să-și umple carafele cu lichidul atât de prețios în locurile acelea aride. Izvorul există și astăzi, dă aceeași apă bună, răcoritoare, vindecătoare, ca acum 2000 de ani.

2013-05-22 19 Nazareth-Sfantul Arhanghel Gabriel
În fundul gropii – izvorul Mariei

Pe coridorul îngust din adâncul pământului, printre murmure, foșnete și înghionteli câteodată, mi-a fost dat și mie să înțeleg vorba: doi ruși-un cor. Am înțeles cu urechile dar mai ales cu inima, pentru că n-am priceput nici un cuvânt. Două rusoaice cântau povestea Mariei cu voci suave, frumoase, o melodie cum doar sufletul rus poate scorni. După un timp li s-a alăturat preotul care însoțea grupul și un alt mirean, mai sfios, cu frumoase voci de bariton. Să tot stai să-i asculți. Nici un alt grup de pelerini nu i-a întrecut în măestrie, nici aici, nici în alte locuri pe care le-am vizitat în Israel.

2013-05-22 22 Nazareth-Sfantul Arhanghel Gabriel

Nu departe de biserica ortodoxă, se înalță masivă, Biserica Catolică a Nativității. A fost ridicată în secolul trecut și domină toate construcțiile din jur. Sub ea stau cuminți vestigii vechi ale altor basilici construite peste casa unde se presupune că a copilărit Maria.  Jos de tot e biserica Elenei, mama împăratului Constantin, după aceea cea a cruciaților, apoi basilica franciscanilor, călugării ce au putut rămâne în aceste locuri după cucerirea arabă.

2013-05-22 43 Nazareth-Buna Vestire catolica

Biserica modernă, cel mai mare lăcaș catolic din Orientul Mijlociu, este construită pe două nivele. La primul se găsește grota ce se presupune că aparținea casei lui Ioachim și a Anei. La etaj este biserica propriu zisă. Cupola este impresionantă, mozaicurile de pe pereți minunate dar fără nici o asemănare cu cele tradiționale, mai apropiate de gustul omului modern.

2013-05-22 44 Nazareth-Buna Vestire catolica
Pelerini sudamericani la Grota Mariei
2013-05-22 48 Nazareth-Buna Vestire catolica
Grota Mariei

2013-05-22 54 Nazareth-Buna Vestire catolica

2013-05-22 52 Nazareth-Buna Vestire catolica

Să fie oare putearea obișnuinței? M-am simțit mult mai acasă în biserica mititică a Arhanghelului Gavril, sub privirea îngăduitoare a lui Iisus Pantocrator, decât sub măreața cupolă a Bisericii Nativității, care parcă mă strivea sub greutatea ei impunătoare.


Vizualizare hartă mărită

Despre AncaHM Articolele 686
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Comentariu

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.