Matrioșka

De cum m-am hotărât să vizitez Rusia, am știut exact cu ce suvenir am să mă întorc acasă. Cu o Matrioșkă. Cel puțin una. Îmi sunt tare simpatice păpușile astea și mi-am dorit dintotdeauna o colecție. E drept c-am cam depășit vârsta rezervată jucatului cu păpuși, dar nu-mi pasă. O Matrioșkă drăgălașă poate sta printre cărți în bibliotecă, să le mai înveselească nițel.

Așa că primul lucru pe care l-am făcut în Moscova, după ce-am scăpat de programul de vizite făcute cu grupul, a fost să intru într-un magazin cu suveniruri să văd cum stă treaba cu Matrioștile. Era o ofertă … Bogată rău. Puteam alege între Matrioști dolofane, sau subțirele și lungane. Erau acolo păpuși îmbrăcate în toate culorile curcubeului, unele cu haine mai simple, altele cu o frumusețe de costum bogat ornamentat. Erau seturi cu câte trei, cinci, șapte, …, păpușele culcușite una în alta. Numărul lor e limitat de măestria și dorința artizanului ce le crează. Dacă ar fi fost după mine mi-aș fi luat una din fiecare model. Am încremenit însă când am văzut prețurile. Cele mai ieftine costau 500 de ruble (pentru a socoti în lei împărțeam la 10) și nu erau printre cele mai ochioase. Prețurile creșteau direct proporțional cu frumusețea hainelor și numărul păpușilor. Pe măsură ce înaintai spre fundul magazinului și descopereai Matrioști din ce în ce mai sofisticate cu atât trebuia să scoți mai mulți bani din buzunar: 2000, 4000, … 10.000 de ruble. M-am desumflat repede și m-am retras strategic către intrare, în zona de 2000 de ruble.

Nu m-am îndurat să plec cu mâna goală. Vă prezint mai jos achiziția.

2014-07-22 751 Matrioșkă
Drăgălașa
2014-07-22 749 Matrioșkă
Șmecheroasa
2014-07-22 750 Matrioșkă
Pupăcioasa
2014-07-22 752 Matrioșkă
Sfioasa
2014-07-22 753 Matrioșkă
Cocheta

2014-07-22 745 untitled

2014-07-22 741 untitled

Istoria Matrioștilor nu e foarte veche. Începe la sfârșitul secolului al 19-lea când unui artizan pe nume Vasili Petrovici Zviozdocikin i-a trecut prin cap să combine tradiția rusească a ouălor de Paște pictate, cu tradiția japoneză a păpușilor cuibărite una în alta. El a sculptat din lemn moale opt păpuși și l-a rugat pe prietenul său Serghei Malyutin să le „îmbrace”. De-atunci s-au inventat milioane de modele.

PS. Data viitoare când voi merge la Moscova am să mă duc negreșit la muzeul Matrioștilor. Să mă satur.

PS bis. M-am uitat pe site-ul lor. Să vedeți acolo prețuri.

Despre AncaHM Articolele 706
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.