Cetatea lui Constantin

Cu greu își mai poate imagina vizitatorul Istanbulului cum arăta orașul împaraților bizantini. Au fost uitați Teodosienii, Iustinienii, Isaurienii, Macedonienii, Comnenii, Paleologii, marii împărați care au rezistat pe tronul Bizantului încă 1000 de ani după căderea Romei. Au fost uitate faptele lor, luptele cu arabii, selgiucizii, otomanii, chiar și cu francii celei de a parta cruciade. A fost uitată lupta dintre iconoclaști și apărătorii icoanelor, marile concilii ecumenice care au stabilit regulile creștinești ale zilelor noastre.

Orașul rezistase atât de mult tuturor vitregiilor istoriei, a renăscut de atâtea ori din proria cenușă, încât la 1453 nimeni nu a mai crezut că va cădea sub asediul lui Mehmet Fulgerul. De atunci, orașul s-a transformat încetul cu încetul, a devenit musulman, moscheile s-au înmulțit, bisericile au dispărut, creștinii au pierdut și n-au mai putut recâștiga gurile Bosforului. Ceea ce se mai vede astăzi din acea lume pierdută a fost fie prea mare, fie prea util, fie prea frumos ca să fie distrus. Sau poate au avut doar un dram de noroc.

Sfânta Sofia

Cea mai spectaculoasa dintre toate vestigiile Bizanțului este Aghia Sofia, biserica închinată Logosului, a doua persoană a Sfintei Treimi . A fost construită in anul 537 de către împaratul Iustinian și a fost foarte mult timp cea mai mare biserică creștină. Se spune că la inaugurarea ei Impăratul ar fi murmurat „Solomon, te-am întrecut”.

Într-o zi, muncitorii care lucrau pe șantier la Hagia Sofia au plecat la prânz și l-au lăsat pe fiul șefului de echipă, în vârrstă de paisprezece ani, ca să păzească uneltele de pe șantierul rămas pustiu. În timp ce băiatul aștepta cuminte, s-a pogorât deodată un înger și a întrebat de ce se oprise lucrul. Auzind că muncitorii erau în pauză de masă, vizitatorul nerăbdător i-a zis băiatului să dea fuga și să-i aducă imediat înapoi. Băiatul s-a codit, deoarece promisese să păzească uneltele. Atunci îngerul i-a făcut promisiunea solemnă că nu se va mișca din acel loc până ce el nu se va întoarce. Când șeful de echipă și oamenii lui au primit mesajul adus de băiat cu răsuflarea întretăiată, l-au dus pe acesta imediat la împăratul Iustinian, care a dat ordin ca el să nu se mai întoarcă niciodată la catedrală. În acest fel, Hagia Sofia avea să aibă propriul ei păzitor pe vecie, deoarece îngerii nu-și încalcă niciodată promisiunile.  Jonathan Harris – Constantinopl , Capitala Bizanțului

Hagia Sofia

Istanbul - Sfanta Sofia

Nu departe de biserică se pot vedea rămășițele vechiului Hipodrom, „stadionul” lumii antice, locul unde aveau loc întrecerile între Albaștrii și Verzi, locul unde a izbucnit răscoala Nika care aproape a distrus imperiul.

Piata Sultanahmet - Hipodromul

Cisterna Basilica

Un alt vestigiu spectaculos al lumii bizantine, ascuns adânc sub pământ, este Cisterna Basilica, cea mai mare cisterna a orașului, construită tot în timpul domniei lui Iustinian. Coloanele care susțin tavanul uriașei încăperi sunt furate de la tot felul de temple. Așa se face că două dintre ele se sprijină pe capete de Meduză, unul care doarme culcat pe o parte iar celălalt cu capul in jos. Oare s-au grăbit constructorii? Oare numai așa se potriveau în noul rol pe care îl aveau de jucat?

Istanbul - Cisterna Basilica

Biserica Chora

Dacă vă încumetați să vă îndepărtați de centrul orașului, de piața Sultanahmet și de Marele Bazar, și să ajungeți sub zidurile lui Teodosiu, veți găsi o mică bijuterie, Biserica Chora închinatp Mântuitorului. Biserica are cele mai frumoase fresce și mozaicuri bizantine pe care le-am văzut în viața mea. Nici o fotografie nu poate reda frumusețea lor, impresia că sunt într-adevar dintr-o alta lume, Dumnezeiască.

 Cora

Zidurile lui Theodosius
Kiz Kulesi sau Turnul lui Leandru sau turnul Fecioarelor.
Pe timpul împăraților erau exilați aici și uitați dușmanii stăpânirii.
Despre AncaHM Articolele 686
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.