Barcelona
jurnal catalan - cuvânt înainte

Anul acesta Rusaliile ne-au prins la Barcelona, pe mama și pe mine. Am plănuit excursia încă din iarnă când, ca un făcut, orașul ne ieșea mereu în cale, ba pe la știri (mamei), ba pe FB (mie) momindu-ne să-i descoperim frumusețile. Adevărul e că am fi preferat s-ajungem pe-acolo abia după ce se termina Sagrada Familia, să vedem minunea în toată splendoarea ei. Dar cu toate amânările astea … ne-am cam pierdut răbdarea așa că am zis, gata, acum e momentul.

Expediția noastră a durat o săptămână întreagă, să ne-ajungă, să descoperim orașul pe-ndelete, fără să ne dăm sufletul alergând de la un obiectiv la altul. Doream s-ajungem îndeosebi pe la lucrările lui Antoni Gaudi, Sagrada Familia fiind prima pe listă, după cum spuneam. Pentru a savura mai mult momentul am citit amândouă, înainte de-a pleca de-acasă, biografia lui Gaudi scrisă de Gija van Hensbergen, încercând s-o folosim drept ghid în timpul plimbărilor noastre prin Barcelona. La sfârșit, ne-am declarat mulțumite de bilanț.

Cu logistica expediției n-am avut nici o problemă, toate s-au rezolvat on-line: bilete de avion, hostel, chiar și biletul la autobusul ce ne-a dus de la aeroportul El Prat până în Plaça de Catalunya. Până și biletele de intrare pe la obiectivele turistice le-am cumpărat on-line. Nu le-am luat chiar pe toate înainte de plecare, pentru că nu știam sigur ce chef de ducă vom avea la fața locului. Dar am profitat din plin de rezervările astea chiar din Barcelona. Procesul a fost cât se poate de eficace, n-am stat pe la cozi, trebuia doar să ne prezentăm la intrarea obiectivului vizat la ora aleasă în momentul cumpărării biletului.

Gazda noastră, chiar dacă n-a fost prea simandicoasă, ne-a ușurat munca pentru că era plasată la vreo trei minute de mers pe jos de Plaça de Catalunya și la gura unei intrări la metrou. Primele trei zile am profitat din plin de cartela ( pe 3 zile ) ce acoperea toate mijloacele de transport și am hălăduit de-a lungul și de-a latul Barcelonei. A patra zi ne-am dus la Montserrat, într-a cincea zi am mers în vizită la Dali iar în a șasea zi ne-am învârtit cu autobusul turistic și-am tot făcut hop-in hop-off până am amețit.

Ne-a plăcut Barcelona. Nu a ajuns în fruntea topului nostru personal, dar nici nu putem spune că nu ne-a plăcut. E un oraș frumos, aerisit, cu muntele și marea la îndemână. Puțin cam scump, puțin cam aglomerat, puțin cam auster. Dar cu multe lucruri de văzut, de testat, de savurat. Dar după părerea noastră, de nu exista Antoni Gaudi pe lumea asta, Barcelona n-ar fi avut nici pe departe atâția vizitatori. Iar mie personal ( mamei nici că-i pasă de treburile astea, are om plătit ) mi-a plăcut ușurința cu care se rezolvau toate problemele doar butonând internetul pe telefon. Mai mare dragul să călătorești așa.

Hartă on-line, bilete on-line, orar on-line … toate on-line. Doar călătoria în sine nu a fost on-line. Slavă Domnului că s-a întâmplat așa !

Pe Rambla de Catalunya așteptând ploaia. Și ochind o cofetărie în care să ne refugiem în cazul în care era serioasă
Una din fațadele „teșite” din colțuri de stradă barceloneze. Intersecțiile in Barcelona sunt octogonale. Patru laturi sunt străzi, celelalte patru, fațade ale clădirilor special construite așa pentru a mări spațiul din intersecție.
Balcoanele miniscule ale Spaniei. Nici acum nu pricep la ce sunt bune, așa înguste și mititele cum sunt.
Una din casele lui Gaudi – Casa Calvet – i-am admirat doar fațada. E una dintre operele timpurii ale arhitectului.
Într-o dimineață, o mică plimbărică în Parc de la Ciutadella
… tot acolo
Și arcul de triumf
Casa Vincens – o altă operă a lui Antoni Gaudi – într-unul din cele mai frumoase cartiere ale Barcelonei, Gracia
O privire din Barcelona-City-Tours spre Barrio Gotico
El Peix a lui Frank Gehry.
Mama m-a bătut tot timpul la cap că vrea … a la playa. Am ajuns și-acolo și ne-am tot plimbat de-a lungul ei. Barcelonetta, Platja de la Nova Icària, Platja del Bogatell, Platja de Llevant
Pe Avenida Diagonal, din autobusul turistic
O privire din vârful muntelui, de pe Tibidabo.
Rambla

Museu Nacional d’Art de Catalunya
Rambla del mar
Mda … în ultima seară ne-am înghesuit să vedem și noi Font Màgica de Montjuïc

Despre AncaHM Articolele 727
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Comentariu

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.