Gori – acasă la Stalin
jurnal caucazian - capitolul 16

În ultima zi petrecută pe plaiuri caucaziene fost-am și în Gori, orașul de baștină a lui Ioseb Besarionis Dze Jugashvili cunoscut îndeosebi sub numele de Stalin ( cuvânt ce înseamnă om de oțel, în caz că nu știați deja ). Din punct de vedere turistic orașul s-ar putea lăuda și cu o cetate medievală construită în vârf de deal prin secolul al 13-lea, dar nu multă lume urcă până acolo. Principala atracție a orașului și ( mare surpriză mare ) cel mai vizitat muzeu al Georgiei este Muzeul I.V. Stalin. Acolo ne-am dus și noi.

Întâi am fost conduși prin muzeu de un ghid local care ne-a plimbat prin săli, ne-a explicat fotografiile de pe pereți și ne-a povestit istoria omului care a ajuns din fiul unui cizmar amărât și sărac ce trăia într-o îndepărtată gubernie țaristă, în Tătucul popoarelor, conducătorul unuia dintre cele două state ce-și împărțeau hegemoniile după cel de-al doilea război mondial. Apoi am coborât în curte pentru a vedea casa în care s-a născut tovarășul Stalin și vagonul de tren cu care se plimba prin lume.

Muzeul I.V. Stalin

Fotografii de familie:  Stalin tânăr încadrat de părinții săi.
Lenin și Stalin. Sub tapiserie era redată scrisoarea lui Lenin în care nu recomanda desemnarea lui Stalin ca succesor al său.
Fotografii de familie. Jos – soțiile lui Stalin. În centru fotografia băiatului cel mare Yakov, care a murit în prizonierat la nemți în al doilea război mondial.
Într-o rotondă care rezuma realizările lui Stalin, de la tinerețe până la bătrânețe. Prima parte …
… a doua parte …
… și așa mai departe …

Masca mortuară, așezată ca într-o sală a tronului.
Tătucul ce parcă-și râde-n barbă de sminteala oamenilor.
Casa în care se presupune că s-ar fi născut Stalin.

Vagonul de tren blindat cu care s-a deplasat Stalin la Yalta, Teheran și Potsdam. Sincer nu mi s-a părut deloc luxos. Doar făcut din lucruri de calitate și foarte sobru.

M-am plimbat prin Muzeul I.V. Stalin ca una care a crescut de mică cu lozinca: Stalin și poporul rus, râie ne-au adus. Asta e, n-am gustat prea tare experiența. Poate aș fi înghițit mai ușor materialele văzute pe pereți dacă mesajul acela pro-Stalin era contrabalansat de exemplificări ale lucrurilor rele pe care le-a făcut. Nu era pomenit nimic acolo despre foametea din Ucraina, despre pogromuri, despre epurările etnice ce s-au petrecut sub domnia Tătucului Stalin, de gheara pe care a întins-o peste noi și care ne-a ținut prizonieri 40 de ani.

Cu toate astea am fost impresionată de încăpățânarea și indiferența față de „gura lumii” cu care georgienii țin să păstreze în memorie viața și faptele lui I.V. Stalin. Asta e, Stalin a existat cu-adevărat, a fost unul de-al lor, a fost în felul lui un om puternic iar georgienii, se pare, respectă acest lucru. Am fost foarte surprinsă și când am aflat de revolta georgienilor din martie 1956, când au protestat împotriva politicii de denunțare a politicii staliniste a lui Hrușciov și au vrut s-o rupă definitiv cu URSS-ul.

Dar cine poate ști cum vor fi privite faptele epocii noastre de istoricii ce vor trăi peste 500 sau 1.000 de ani, când rănile se vor fi închis, când oasele sfărmate se vor fi sudat la loc, când apele se vor fi limpezit după cine știe ce rețetă. În fond nici Alexandru Macedon, nici Cezar n-au fost chiar zdraveni la cap.

Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.