Achilleion

Principalul motiv pentru care m-am înscris în turul insulei Corfu organizat de compania de turism a fost că drumul nostru ducea și la Achilleion. O altă posibilitate s-ajung aici ar fi fost închirierea unei mașini sau transportul public local. Dar lenea a fost mare de data asta așa c-am înhățat ocazia oferită fără să stau prea mult pe gânduri. Și nu mi-a părut rău deloc după ce-am văzut ce-aș fi avut de înfruntat. Un drum înfiorător de îngust și aglomerat, pe care se strecurau cu greu mașini, autocare, pietoni, toți claie peste grămadă. Uff, bine c-am scăpat …

Palatul, cel de acum, mi-a plăcut dar nu foarte tare. M-am alăturat și eu cârcotașilor care comentau că trebuia să fie mult mai bine îngrijit dacă e să luăm la socoteală încasările din biletele de intrare. Căci palatul era ticsit de vizitatori.  Cel mai mult mi-a plăcut terasa muzelor. Ce plăcut trebuie să fie aici în serile răcoroase de vară, să stai fără să faci nimic, învăluit în miresmele grădinilor, în bâzâit de cicade, cu marea cea albastră unduindu-se în depărtare.

2016-08-03-110-corfu

2016-08-03-108-corfu
Un centaur șchiop
2016-08-03-109-corfu
O fecioară art nouveau?
2016-08-03-97-corfu
Amfitrioana noastră, împărăteasa Sissi a Austriei

„Vreau un palat cu colonade și grădini suspendate, ferit de priviri indiscrete – un palat demn de Ahile, care disprețuia toți muritori și nu se temea de zei.” Aceasta-ar fi fost, se spune, dorința împărătesei Elisabeta de Austria, cunoscută de toată lumea pe numele ei de alint, Sissi, legată de reședința ei de vară din Corfu. Ciudat amestec. Înfumurare împărătească? Un suflet frânt ascuns în spatele unei armuri strălucitoare menită să înșele priviri insistente și supărătoare? Noi, cei de-acum, ce cunoaștem povestea tristă a micii prințese din Bavaria înclinăm pentru a doua variantă. Și nu putem decât să ne gândim cu tristețe la Sissi cea frumoasă, răsfățată de soartă poate, dar care a suferit aproape toată viața ei adultă de depresie, ce se-nfometa, ce prefera să fugă cât mai departe de viața de la curtea austriacă. Corfu i-a fost loc de refugiu. Palatul a fost comandat la un an după ce unicul ei fiu s-a sinucis la Mayerling. Privind statuia lui Ahile murind, pe care se spune că împărăteasa a îndrăgit-o, am înclina să credem c-a fost făcută cu scop de exorcizare a suferinței.

Dorința împărătesei a fost materializată de un arhitect italian, Raffaelle Caritto, ce-a ridicat printre chiparoșii din satul corfiot Gastouri, departe de priviri indiscrete, o vilă în stil pompeian.

corfu_achilleion_staircase_entrance_autocorrected
Scara principală. În momentul prezenței mele la palat era ticsită cu vizitatori. Așa c-am luat fotografia asta de pe internet(wikipedia)
2016-08-03-90-corfu
Un Ahile triumfător și răzbunător

2016-08-03-92-corfu

2016-08-03-93-corfu

2016-08-03-95-corfu

2016-08-03-88-corfu
Pe terasa muzelor

2016-08-03-89-corfu

2016-08-03-102-corfu

2016-08-03-104-corfu
Un Ahile muribund – sculptură de Ernst Herter

2016-08-03-105-corfu

După moartea lui Sissi, vila a fost vândută împăratului Germaniei Wilhelm Al II-lea. Pe vremea lui, Achile cel muribund a fost retrogradat și împins mai în spatele grădinii. În locul lui a apărut un Ahile triumfător, ce duce mai mult cu un luptător arian get-beget.  Kaiserul ar fi ordonat săparea unei inscripții pe soclul noii statui care zicea așa: „Această statuie a lui Ahile, fiul lui Peleas, a fost ridicată aici de Wilhelm al germanilor celor puternici, pentru a fi pomenit de cei ce vor urma”. Inscripția a fost ștearsă după terminarea primului război mondial, iar Wilhelm pomenit cât mai rar cu putință.

2016-08-03-83-corfu
Un Ahile teuton

După război, vila a revenit statului grec. Care a avut grijă de ea cum s-a priceput. La un moment dat a funcționat aici un cazinou. Mai apoi a fost folosită pe post de decor în filme cu James Bond. Acum e muzeu, bun public care va să zică, pentru gură cască ca și mine.

O tempora o mores !

Despre AncaHM Articolele 560
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.