Hai hui prin Flandra

Oostende

Am ajuns în Oostende din greșeală, am uitat să cobor din tren. Era prima mea zi în Belgia, veneam de la aeroport cu destinația Brugge. Cel mai comod mijloc de transport, trenul. Am luat eu bilet, am primit indicații cum trebuie să schimb în gara Bruxelles Sud și am pornit la drum. Toate bune și frumoase, vagoanele aveau afișaj cu numele stației următoare, nici o șansă să greșesc. In Belgia trenurile sunt ca metroul la noi, nu a trebuit să aștept niciodată mai mult de 10 minute până să pornesc la drum. Singura bâlbâială întâlnită a fost pațania cu Oostende. De când am început eu să urmăresc afișajul văd doar: Brussel Zuid, Brussel Centraal apoi  Brussel Noord. Părea că mă învârt în jurul Bruxellului

Nici pomeneală, eram deja în Brugge, dar nu am observat plăcuțele cu numele orașului, înfipte cuminți în tot lungul peronului , decât la plecarea trenului din stație. Eram doar cu ochii pe afișajul din vagon. In final m-am prins eu ca vagonul indica stațiile de pe traseul de întoarcere. Am scăpat și basma curată, conductorul n-a avut chef să controleze biletele. Trenul era ticsit de călători ce mergeau să se prăjeasca la soare pe plajele de la Marea Nordului.

Oostende a devenit stațiune la moda în momentul în care regii Leopold I și Leopold al II-lea au început să-și petreacă aici vacanțele la mare. Plaja era ticsită de lume. In zare se iveau și pânzele unor ambarcațiuni de agrement. Altele așteptau să se ridice podurile, să se deschidă ecluzele ca să iasă din port și să se avante în larg. Pe faleză, în multele chioșcuri aliniate, se vindeau fel de fel de vietăți marine, spre încântarea consumatorilor.

După o tură pe faleză și prin centrul orașului m-am întors cuminte la gară să-mi iau bilet către Brugge.
2012-08-11 01 Oostende

2012-08-11 05 Oostende

2012-08-11 08 Oostende

Gent

Mai puțin pitoresc decât vecinul său Brugge, Gent este un alt martor al vechii bogații flamande. Capitală a Flandrei de Est, în secolul al XIII-lea Gent era cel mai mare oraș al Europei după Paris. Bogăția îi venea din negoț și din prelucrarea textilelor. Era sediul ducelui de Flandra și apoi al celui de Burgundia. Carol Quintul s-a născut în Gent. Orașul și-a pierdut treptat din importanță, pe măsură ce creșteau porturile olandeze, dar nu a ieșit din istorie precum Brugge.

In secolele al XVIII-lea și al XIX-lea orașul a redevenit un puternic centru industrial. Poluarea a înnegrit frumoasele clădiri istorice și au fost construite clădiri „moderne” din toate epocile. Găsești aici și cetatea medievală a conților de Flandra și blocuri din secolul XX.

2012-08-13 20 Gent-Het Gravensteen

De când turismul a devenit o sursa serioasă de venit, cum belgienii sunt oameni pragmatici și întreprinzători, au început să-și curețe orașul de urmele indezirabile ale erei industriale. Cetatea a fost „eliberată” de clădirile ce se sprijineau de zidurile ei, fațadele vechilor case ale ghildelor au fost lustruite, canalele curățate, iar Gent a devenit destinație turistică.

Cea mai pitorească zonă este strada Graslei, de-a lungul râului Leie, în vechiul port al orașului. Aici se ridică cele mai impunătoare case ale vechilor ghilde.

2012-08-13 42 Gent 2012-08-13 44 Gent-Graslei

Ar mai fi de văzut cele două catedrale din centrul orașului, Sfântul Nicolae și St Baafskathedraal (un sfânt de care eu una n-am auzit). Aceasta din urmă adăpostește comoara orașului, o pictură a lui Jan van Eyck – Altarul Mielului Mistic.

Și în Gent poți face o plimbare de 40 de minute cu barca, un bun prilej de a-ți odihni picioarele obosite și de a asculta povești despre oraș.

2012-08-13 08 Gent 2012-08-13 09 Gent

In Gent am avut și prima mea revelație cu privire la berea belgiană. Am poposit într-un local așezat strategic pe malul unui canal care oferea o frumoasă priveliște asupra orașului. Șocul cel mare l-am avut când mi s-a prezentat meniul: avea doua pagini cu feluri de mâncare și douăzeci de pagini cu feluri de bere.

Am incercat și eu una, bineînteles. In meniu era prezentată cam așa: dacă vrei să știi de ce cântau călugării încearca o bere Chimay.

2012-08-13 46 Gent

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.