Ghici ghicitoarea mea

Ce credeți că reprezintă fotografiile de mai jos? Să fie oare covorul din sufragerie și draperia de la geam ? Să fie oare catifelele sofisticate și mătăsurile unduioase ale unor rochii scumpe? Sau poate costumele din recuzita unui teatru. Poate  brocarturile pretențioase, mătăsurile împodobite cu perle și pietre prețioase, covoarele orientale vechi din vitrinele unui muzeu.

2012-08-14 41 Brugge
2012-08-14 39 Brugge

2012-08-14 40 Brugge

2012-08-14 43 Brugge

Nici una dintre cele pomenite mai sus. Este fotografia unei alte imagini, sunt detalii ale unei picturi. Mătasea roșie e rochia Sfintei Maria, catifeaua albastră este mantia Sfântului Donatian din Reims, patronul Brugge-ului iar covorul oriental se așterne sub tronul pe care stau Fecioara cu Pruncul. Pictura se numește „Madona canonicului van der Paele” și a fost pictată de Jan van Eyck la comanda sus numitului canonic, în anul 1434. Astăzi este una piesele de rezistență ale  muzeului  Groeninge din Brugge.

748px-La_Madone_au_Chanoine_Van_der_Paele

Este remarcabilă măestria cu care a reușit pictorul să redea materialele. Mai toți pictorii flamanzi încercau să facă acest lucru, în fond trăiau și lucrau pentru marii negustori ai vremii, în țara care și-a câștigat bogăția din comerțul cu stofe, dar van Eyck era maestrul maeștrilor. Pictura a fost realizată în ulei, pe lemn. Deși nu a fost primul care a folosit uleiul în pictură, Jan van Eyck a reușit să o facă mai bine decât oricare din contemporanii săi. Uleiul îl ajuta să migălească toate detaliile deoarece se  usca mai greu.

Jan van Eyck, la fel ca și comanditarul său Joris van der Paele, s-au retras în Brugge la sfârșitul vieții, așa că pictura s-ar putea să nu fi părăsit niciodata orașul. Muzeul Groeninge  are o frumoasă colecție de pictură flamandă. Deși muzeul nu e prea mare sunt găzduite aici lucrări ale lui Hieronymus Bosch, Rubens, Van Dyck, Ensor, Constant Permeke și mulți alții, din toate timpurile și pe toate gusturile. Dacă ajungeți prin preajmă, dați o fugă să-l vedeți.

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.