Bruxelles sau cutia cu surprize

Recunosc că nu știam mare lucru despre Bruxelles înainte de a vizita orașul. Știam, bineințeles, că este capitala Belgiei, mai nou și capitata Uniunii Europene. Știam că e orașul care și-a ales ca emblemă o mică fântână cu o statuetă ce reprezintă un băiețel ce face pișu. Mai știam că din doi în doi ani, în piața mare  a orașului se așterne un frumos covor din flori de begonii.

2012-08-1710bruxelles1 2012-08-1606bruxelles1

Acesta a fost și motivul pentru care m-am dus la Bruxelles, să văd și eu covorul de flori. Ei bine: veni, vidi, vici, cum ziceau strămoșii nostri romani.

Adică am venit, am văzut și m-am ales cu multe alte surprize pe care mi le-a oferit orașul. In primul rând m-a impresionat mult ce-am putut zări din interiorul clădirii primăriei din Piața Mare. Pentru a permite vizionarea covorului dintr-un unghi mai bun, primăria și-a deschis porțile și, contra sumei de 5 euro a permis accesul publicului în balconul ce dădea spre piață. Până să ajung în balcon, am trecut prin și pe lângă încăperi impresionante.
2012-08-1616bruxelles1 2012-08-1601bruxelles1

O altă surpriză a fost spectacolul de lumini ce se ținea în fiecare seară în piață, tot în cinstea covorului. După părerea mea florile arată mult mai bine în lumina soarelui, în culorile lor naturale și nu în luminile artificiale proiectate seara, dar de, ca un turist veritabil am stat și eu la spectacol, alături de alți mulți (chiar foarte mulți) gură cască.

Dupa ce mi-am satisfăcut curiozitatea cu privire la faimosul covor, am început să străbat orașul la pas. Am vizitat câteva catedrale, am trecut pe la Palatul Regal, m-am odihnit în parcuri. Bruxelles e un oraș mare, așa că seara am fost moartă de oboseală. A doua zi am făcut grevă și am colindat orașul cu autobusul turistic. Un bilet valabil pentru întreaga zi costă 22 de euro și iți sunt oferite două trasee, care te duc la principalele ținte turistice ale orașului.

Notre Dame du Sablon
Notre Dame du Sablon
Palatul Regal
Palatul Regal
Galeriile comerciale St-Hubert
Galeriile comerciale
St-Hubert
Un carilon modern
Un carilon modern
Atomium
Atomium
Catedrala Sfinților Mihail și Gudula
Catedrala Sfinților
Mihail și Gudula

Și acum să vă povestesc câte ceva despre adevăratele surprize pe care mi le-a dăruit orașul Bruxelles.

1. Art nouveau. Habar n-aveam că a existat pe lumea asta Victor Horta , că a fost un mare arhitect belgian, un geniu al stilului art nouveau. Habar n-aveam că în Bruxelles poți găsi minunate exemple de clădiri construite în acest stil.

2012-08-1750bruxelles-casacauchie1 2012-08-1772bruxelles1
2012-08-17 42 Bruxelles
2. Două mici concerte stradale ținute de patru cântăreți, într-o mică piață din centrul orașului. Au prezentat, două seri la rând, un repertoriu bogat de mici piese de muzică clasică și operetă. O grămadă de lume se oprea din drum să-i asculte și să-i aplaude.

2012-08-1677bruxelles2

3. Belgienilor le plac benzile desenate. Exista o mulțime de autori de benzi desenate, puțin cunoscuți însă în afara țării, care au creat o altă mulțime de personaje foarte apreciate în Belgia: Tintin și cățelul Felix, Gaston, Marsupilami, Lucky Luke… …
In 1991 cuiva i-a venit ideea de a muta îndrăgitele personaje din cărți și reviste pe pereții clădirilor. In prezent sunt peste 50 de astfel de desene împrăștiate prin tot orașul. Nu știam nimic din toată povestea asta înainte de a da cu nasul în primul desen. Când l-am zărit pe al doilea am zâmbit. De la al treilea în colo eram atentă la fiecare colț de stradă, poate, poate mai zăresc unul.
Am zărit doar câteva din cele 50, dar dacă ar fi să mă întorc în Bruxelles aș face-o pentru a le descoperi și pe celelalte.
2012-08-172 2012-08-16105bruxelles2 2012-08-1730bruxelles2

19 august 2012

Despre AncaHM Articolele 600
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.