Fierbătorile din Buzău

Ghici ghicitoarea mea. Ce mămăligă bolborosește într-un ceaun mare în mijlocul pășunii, e rece nu fierbinte, gri nu aurie? Ați ghicit din prima încercare? … mmm da, sunt vulcanii noroioși din Berca, Buzău.

2012-07-0772vulcaniinoroiosi-pacc82clelemari1 2012-07-0736vulcaniinoroiosi-pacc82clelemici1

Le mai spune Pâcle. De ce, nu pricepeam deloc. Așa că m-am uitat în DEX și uite ce-am găsit la punctul 4 pentru cuvântul pâclă : „vulcan mic din care erup gaze, ape sărate, uneori și petrol; vulcan noroios”. Q.E.D. Gata m-am liniștit. Poate îi învăluiește și ceața câteodată și-i face mai misterioși, eu insă i-am văzut doar în lumina puternică a soarelui de vară, când noroiul uscat aducea câteodată a crustă de mămăligă veche.

Eu prefer numele pe care l-au ales localnicii. Fierbători. Așa și arată. Oale imense ale unor gospodine nepricepute, pentru că, fierturile ciudate ce clocotesc acolo dau tot timpul pe dinafară și murdăresc bucătăria. Partea bună e că nu te arzi niciodată, fierturile sunt reci. Nici mirosul nu-ți trezește pofta de mâncare.

2012-07-0716vulcaniinoroiosi-pacc82clelemici1 2012-07-0753vulcaniinoroiosi-pacc82clelemici1

Sunt mai multe Pâcle împrăștiate în zona comunelor Berca și Scorțoasa. Cele mai cunoscute și mai accesibile sunt Pâclele Mari. Drumul este marcat, nu te poți rătăci, asfaltat, rezonabil de bun. Te duce până la poalele Pâclelor Mari. De la parcarea improvizată nu trebuie decât să cumperi un bilet și să pășești în rezervația naturală. Pâclele Mici se află la aproximativ 2 km depărtare de cele mari. Pentru a le admira de aproape trebuie urcat dealul pe jos. Merită, sunt mai frumoase decât celelalte.

Pentru cei ce vor să facă și un pic de drumeție, se mai găsesc fierbători prin preajma. La 4-5 km lângă satul Beciu, veți găsi alte câteva cratere, mai mici dar mai supărate . Drumul e prost, neasfaltat așa că nu se încumetă să-l parcurgă nimeni, doar oamenii locului.

2012-07-0729vulcaniinoroiosi-pacc82clelemici1 2012-07-0755vulcaniinoroiosi-pacc82clelemarivazutedelapacc82clelemici1 2012-07-07109vulcaniinoroiosi-pacc82clelemari1

Ce se întâmplă de fapt la  vulcanii ăștia? Gazul metan, aflat la 3 km adâncime preseaza straturile argiloase de deasupra și forțează ieșirea. Argila și apa freatică se amestecă și țâșnesc la suprafața pământului sub formă de nămol. In unele locuri, unde se găsește mai multă apă, noroiul e mai moale și nu mai apar conuri. In altele, încet, încet de la o „erupție” la alta, s-a înălțat un munte de pământ, un con cu un crater în vârf. Exact ca si în cazul vulcanilor adevărați.

Un cioban care trece de-o viața prin preajmă cu turma de mioare, ne-a povestit că vulcanii sunt mai spectaculoși pe vreme rea. Atunci ar arunca noroiul cu o putere mai mare, nu ca acum când erau potoliți și doar bolboroseau puțin.

PS. Nu m-am simțit ca și când aș fi pe Lună. In primul rând n-am fost pe Lună, habar n-am ce senzație ai acolo. In al doilea rând, deși sunt zone de pământ sterp, nu poți ignora marea de verdeață ce înconjoară vulcanii. N-am putut ignora nici apa, care lipsește pe Lună. Fară ea n-ar mai exista nici un vulcan noroios ci poate niște focuri vii, întreținute de gazele naturale nestinse de puterea apei.

2012-07-0763vulcaniinoroiosi-pacc82clelemari1 2012-07-0764vulcaniinoroiosi-pacc82clelemari1 2012-07-0795vulcaniinoroiosi-pacc82clelemari1 2012-07-07117vulcaniinoroiosi-beciu1 2012-07-07118vulcaniinoroiosi-fierbatoareledelabeciu1 2012-07-07124vulcaniinoroiosi-fierbatoareledelabeciu1

Despre AncaHM Articolele 615
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

4 Comentarii

  1. Regret ca nefiind localnica ai multe lipsuri , de exemplu eu fiind propritarul terenului celei mai mari fierbatori sugestionez sa cauti pe google maps locatia : MAREA FIERBATOARE BECIU sa vezi pozele si recenzia si vei putea sa afirmi ca abia acum vii de acasa la fel si relativ la starea drumului .care daca il descoperi vei constata ca este excelent ! Sa auzim de bine !

      • Sunt tare curios dar locatia MAREA FIERBATOARE BECIU a disparut ! CRED ca lucrurile au revenit la normal , era si cazul traim totusi in ROMANIA !

    • Sunt tare curios dar locatia MAREEA FIERBATOAER BECIU a disparut , cred ca a inghitit-o GOOGLE ! E cazul sa uitam ce nu se vede !

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.