Sovata & Praid – Tratament cu sare

Au fost câteva zile de răsfaț. Nu multe, doar două, pentru că drăcușorul de pe umărul stâng mă tot îndemna să plec mai departe, să văd și alte locuri. Pe lista întocmită la plecarea de-acasă se aflau și câteva obiective din Ținuturile Secuiești: Sovata, Praid și biserica din Dârjiu.

Sovata

Am ochit o cameră într-un hotel din Sovata, unde pe langă somnul binemeritat mă puteam răsfăța cu băi termale, un masaj, o saună … mmm … , toate la botul calului, doar să cobori din cameră.  Deși un pic „comuniste” – adică ceva mofturi la recepție, un restaurant gen cantină, clădire balshoi – puse una peste alta serviciile au fost mulțumitoare.

Toate amintirile din epoca de aur au dispărut însă de cum am pășit în afara hotelului. Toamna frumoasă, oamenii binevoitori care roboteau de zor să-și înfrumusețeze orășelul, m-au binedispus. Faima Sovatei se datorează lacurilor heliotermale ce vindecă bolile reumatice și ginecologice. Ce e acela un lac heliotermal? Iată ce zice dicționarul:

HELIOTERMÍE, heliotermii, s. f. Fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața lacurilor a unui strat izolator de apă dulce, care împiedică iradierea căldurii în atmosferă. 

Lacurile Sovatei se numesc Ursu, Aluniș, Verde și Roșu.  In jurul lor a fost construită o frumoasă promenadă pietruită care te ajută să-ți faci plimbarea zilnică într-un mod foarte plăcut. Lângă lacurile Ursu si Aluniș sunt amenajate ștranduri unde poți face plajă și de unde poți coborâ în apele lacului.

Lacul Ursu
Lacul Ursu

Un alt lucru care mi-a plăcut în Sovata, au fost vilele de lemn de pe strada principală care contrastează puternic cu marile hoteluri de beton. Unele dintre ele sunt în paragină, altele sunt o frumusețe. La capitolul „așa da” se încadrează Vila Justiției sau după cum scrie pe placa de la intrare – Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților. La capitolul „așa nu”  se găsește vila Bernady, o frumusețe de clădire decorată în stil secuiesc, dar aflată într-o stare deplorabilă. Mare, mare păcat.

Ia ghiciți care e una, care e cealaltă.

Vila Justiției
Vila Justiției
Vila Bernády
Vila Bernády
Vila Bernády
Vila Bernády
Lacul Verde Lacul Rosu
Muntele de sare
Muntele de sare

Praid

Dacă tot m-am sărat de dinafară cu băi termale, ce mi-am zis, ia să mă sărez și pe dinăuntru și să-mi desfund plămânii îmbicsiți de fumul și praful Bucureștiului. Unde anume?

La doar 10 km depărtare de Sovata în salina de la Praid. Un tratament serios înseamnă să stai în mină zilnic, până la 4 ore, timp de cel puțin două săptămâni. Eu am stat doar două ore dar am simțit cum îmi periază sarea și fundul plămânilor.  In mină se coboară cu autobuzul, un drum de 1km jumătate, și apoi pe scări în jos pe picioarele propri – cam 300 scări. Ajungi gâfâind, dar tocmai asta-i ideea, să respiri adânc aerul salinizat. In sălile amenajate pentru turiști, poți face fel de fel de lucruri. Poți juca ping-pong, tenis, te poți da în leagăne, poți citi o carte în sala de lectură sau te poți plimba liniștit. Scopul e să stai cât de mult.

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.