IZI.travel

Azi dimineața am plecat la plimbare la braț cu IZI.travel. Prin București, nu aiurea în alte colțuri europene mai simandicoase și cu renume mai mare într-ale turismului.  Invitația mi-a parvenit de unde mă așteptam mai puțin, de la Fundația Snagov, cea care a fost până acum responsabilă doar cu turele de caiac. Dar unde dai și unde crapă. Iată că fundația noastră are preocupări diverse, printre care și crearea de audio ghiduri pe IZI.travel.

Cum funcționează șandramaua? Simplu. Mai întâi trebuie descărcată pe telefon sau pe tabletă aplicația IZI.travel ce e gratuită. Apoi trebuie accesate sau descărcate circuitele turistice puse le dispoziție prin intermediul ei. Unele din aceste ghiduri sunt la rândul lor gratuite, altele însă costă bani, dar nu prea mulți, văd că sumele se învârt în jurul a câtorva euro. Traseele sunt marcate pe hartă și cu ajutorul GPS-ului din aparat poți să-ți dai seama cât de aproape sau de departe te afli față de punctele de interes, notate și ele cu cifre pe hartă. Circuitul poate fi început de la orice cifră, nu neaparat de la numărul 1. Trebuie aleasă din listă poziția cea mai apropiată de locul în care te afli și pornită povestea audio care o însoțește.

M-am bucurat să văd că și Bucureștiul a intrat în rândul lumii cu două circuite audio. Unul e gratuit și poartă călătorul din Piața Romană până la Palatul Poporului, via Calea Victoriei și Centrul Vechi. L-am descărcat, dar nu l-am ales pentru plimbarea de astăzi. Am să-l parcurg într-o seară când mă întorc de la serviciu, e taman pe traseul meu.

Pentru plimbarea de astăzi am ales al doilea ghid, cel ce-mi oferea un circuit exclusiv pe străduțele Centrului Vechi. Am plătit fără părere de rău cei 3 euro și ceva cât a costat descărcarea, cu gândul că-i încurajez pe cei ce-și găsesc timp să facă lucruri dintr-astea pentru călătorii curioși ce doresc să afle povești mai vechi și mai noi din capitala Romaniei. De ce să nu poată ei, călătorii, să străbată străzile bucureștene în liniște, în ritmul pașilor lor, ascultând pe îndelete povești în căștile telefonului? De ce să nu combine un tur organizat, cu ghid, cu hoinăreala lejeră de care te bucuri doar când ești de capul tău în oraș? Te mai oprești și tu la un restaurant ce-ți face cu ochiul, la o cofetărie, caști gura pe-ndelete în stânga și-n dreapta, departe de biciul ghidului ce te mână fară milă spre următoarea destinație.

Așadar, astăzi am fost turist prin București și m-am lăsat pe mâna lui IZI.travel. Am pornit de la Universitate și am tot cotit-o pe străzile Centrului Vechi. Am ascultat povești despre Ulițele de altădată, despre hanuri demult dispărute, despre bănci faimoase cândva, despre biserici de ieri și de azi. Am aflat povestea mititeilor și a frumoasei Zaraza. Pentru că a fost duminică, am ascultat muzica neobizantină cu-al ei ison ce răzbătea până în stradă, cântată de corul de la biserica Stavropoleos.

Am încercat să fiu mai atentă decât de obicei la clădiri, oameni, străzi, locuri pe lângă care trec zi de zi fără să le văd. Să privesc în jurul meu cu un ochi mai proaspăt, fără prejudecăți, precum un turist ce vede pentru prima dată Centrul Vechi al Bucureștilor. Dar oricât m-am străduit n-am reușit să văd altceva decât harababura cea de toate zilele. O amestecătură eclectică cu bucățele adunate din Orient și Occident. Un mic Paris îmbârligat cu un mic Istanbul. Aici strălucitor, dincolo jerpelit și plin de bube. Wifi și narghilele, după cum scria pe o vitrină din pasajul Macca-Villacrosse. Am tras concluzia că degeaba caut altceva, ăsta e farmecul Bucureștiului. Să te ia prin surprindere, să te năucească cu ceva la fiecare colț de stradă, cu bune și cu rele. Să nu te plictisești carecumva.

2014-08-24 05 Centrul Vechi
Primul punct de pe lista – locul de unde începe circuitul – Piața Universității.
2014-08-24 07 Centrul Vechi
La Universitate – statui. clădiri, povești.
2014-08-24 20 Centrul Vechi
Pasajul Macca-Villacrosse
2014-08-24 22 Centrul Vechi
Pe Lipscani
2014-08-24 23 Centrul Vechi
Pe Smârdan

2014-08-24 27 Centrul Vechi

2014-08-24 29 Centrul Vechi
Pe Șelari
2014-08-24 31 Centrul Vechi
Orfelinatul bântuit
2014-08-24 33 Centrul Vechi
Pe cheiul Dâmboviței
2014-08-24 38 Centrul Vechi
La Curtea Veche
2014-08-24 42 Centrul Vechi
Hanul lui Manuc

2014-08-24 48 Centrul Vechi

2014-08-24 51 Centrul Vechi
Ceainăria veche

2014-08-24 54 Centrul Vechi

2014-08-24 56 Centrul Vechi
La Hanul cu Tei
2014-08-24 59 Centrul Vechi
Km 0 al Bucureștiului

2014-08-24 62 Centrul Vechi

Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Comentariu

  1. ……
    ….ce mult imi plac povestile tale…cu tine am vazut Marocul, Rusia…si cate alte drumetii interesante fara ca eu sa mai dau niciun eur:)!!! Miha, aduna pevestile intr-o carte de calatorii, nu astepta pensia! …eu abia astept !:):):)

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.