In delta Neajlovului

Pe aici pe undeva a fost asasinat Vlad Ţepeş şi se presupune că a fost înmormântat la faţa locului, în Mănăstirea Comana. Tot pe aici pe undeva a căzut Sinan Paşa de pe cal şi şi-a pierdut dinţii în timpul bătăliei cu Mihai Viteazu. Până să-şi revină din ameţeală şi să-i ceară socoteala şi bani de dentist, ia-l pe Vodă de unde nu-i, că a-ntins-o până sub munţi, spre Transilvania.

2012-06-1641comana1

Ei, asta s-a întimplat demult de tot, acum lucrurile sunt mai paşnice. In loc de boieri trădători găseşti pescari liniştiţi. In loc de ieniceri şi spahii, biciclişti. E mult mai bine în vremurile noastre. Un singur lucru nu s-a schimbat, gropile din drumuri. Rişti oricând să dai într-una, cum i s-a întâmplat şi calului lui Sinan Paşa desigur.

Cam  la 30 km la sud de Bucureşti, Neajlovul se varsă în Argeş formând o mică deltă în dreptul localităţii Comana. Balta şi pădurea din apropiere au fost declarate Parc Naţional şi sunt acum zone protejate. Din Bucureşti se ajunge uşor. O iei spre Giurgiu, mergi cam 20km şi apoi vezi un indicator la stânga spre Comana. Mai mergi tot drept încă vreo 10 km până în localitatea Grădiştea unde o iei la drepta (atenţie la indicator) şi după încă ciţiva km la stânga.

Până să ajungi la Parc ar mai fi două locaţii unde merită să te opreşti. Prima se vede de pe drum, pe partea stângă, Mănăstirea Comana. Nu are frumuseţea mănăstirilor din Moldova sau Oltenia şi nici nu este la fel de bine îngrijită. Biserica arată bine, dar chiliile sunt tare necăjite. In biserică sunt înmormântaţi doi domnitori ai Ţării Româneşti: Radu Şerban şi Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazu. Deşi au murit printre străini, rămăşiţele lor pământeşti au fost aduse aici.

2012-06-16100comana1 2012-04-0711lamanastireacomana1

Dacă treceţi de mănăstire şi cotiţi la dreapta în intersecţia ce urmează, fiţi atenţi că pe partea dreaptă a drumului se afla o placă indicatoare pentru Casa Memorială Gellu Naum, al doilea punct de oprire pe care vi-l propun. Casa nu este deschisa tot timpul, va trebui să vă anunţaţi vizita dinainte sau să insistaţi prin vecini să anunţe careva persoana care are cheia. In rest totul merge strună. Pe noi ne-a condus în vizita noastră, doamna care avea grijă de casă şi în timpul vieţii scriitorului şi nepoţica ei.

2012-04-0705casamemorialagellunaum1

In vizită la Gellu Naum
In vizită la Gellu Naum

Din acest punct mai aveţi puţin şi ajungeţi la intrarea în Parcul Naţional Comana. Drumul asfaltat se termină, dar puteţi intra în pădure pe un drum forestier. In ultimul timp a devenit o destinaţie preferată de biciclişti, traseele fiind uşoare iar pădurea frumoasă.

Am văzut şi câteva încercări timide de amenajare, în stilul parcurilor din străinătate. Am găsit două poteci pietruite care duc la observatoare ornitologice. Primul observator, un foişor, era împrejmuit şi închis, deci nu pentru nasul muritorilor de rând. Al doilea , un podeţ de lemn, era în bună stare. Am mai zărit un drumeag facut din podeţe de lemn, dar era foarte degradat, nu m-am încumetat să înaintez. Data viitoare vin cu cizme de cauciuc. Apropo, nici la foişor nu se putea ajunge, decât trecând cu picioarele prin apă. Am mai zărit şi un loc de popas  lângă Fântâna cu Nuc, cu mese şi bănci din lemn, pentru călătorii osteniţi.

O chira tocmai a prins un peşte
O chira tocmai a prins un peşte
Un corcodel
Un corcodel
... şi o lişită în cuib
… şi o lişită în cuib
Cine trece pe cărare?
Cine trece pe cărare?
... altă surpriză
… altă surpriză
Prin pădure
Prin pădure

16 iunie 2012

Despre AncaHM Articolele 615
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

1 Trackback / Pingback

  1. Comana | Jurnalul unei gospodine ratate

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.