Giorgio Vasari – The Lives of the Artists
despre Italia Renașterii

The Lives of the ArtistsThe Lives of the Artists de Giorgio Vasari
Care mi-a plăcut de  ⭐⭐⭐⭐★

Am avut ceva dubii (2) înainte de a cumpăra cartea asta, o ediție Kindle de pe Amazon, în engleză.

Primul dubiu a fost legat de vechimea cărții. Oare voi pricepe eu ceva dintr-o scriere de acum 500 de ani ? Autorul ei, Giorgio Vasari a fost pictorul de curte al ducelui Cosimo I de Medici, a trăit între anii 1511 și 1574. După ce-am citit primele pagini mi s-a luat piatra de pe inimă. Lectura a fost ușoară și amuzantă.

Al doilea dubiu a fost legat de limba (engleză) în care trebuia să citesc cartea. La acest capitol încă mai am convingerea că o traducere românească ar fi fost mai interesantă, dar până una-alta m-am împăcat cu ce-aveam. Formatul electronic are și el avantajele lui.

Ediția aceasta a cărții nu e una completă dar mie uneia mi-a ajuns așa cum e. Nu am citit-o din scoarță în scoarță ci am ales doar viețile artiștilor care m-au interesat, pe lângă introducerile de dinaintea fiecărui capitol.

Giorgio Vasari își împarte colegii de creație în trei categorii iar cartea în trei părți. În prima parte povestește viețile deschizătorilor de drum, pictorii duocento-ului și trecento-ului italian: Cimabue, Giotto, Simone Martini, Duccio.

A doua parte e mult mai consistentă, acoperă quatrocento, și aici sunt povestite viețile a douăzeci de artiști ( în ediția asta a cărții ), printre care Luca della Robbia, Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Fra Angelico, Boticelli. Recunosc, aici am mai sărit peste câteva vieți ( dar nu prea multe).

A treia parte acoperă începutul lui cinquecento și ajunge cu povestea până în vremea lui. De-aici am ales doar povestea vieților „monștrilor sacri” ai Renașterii:  Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Tițian, cei care, după Vasari, au fost trimiși direct din ceruri pe pământ pentru a dezvălui muritorilor de rând cum arată adevărata artă.

Lectura a fost foarte interesantă și utilă. Fiecărui artist îi e dedicat un capitol, nu foarte lung, cu o introducere și un fel de epitaf la sfârșit în care se trag concluzii despre meritele și defectele fiecăruia. Sunt pomenite operele lor principale dar și picanterii, istorioare petrecute în timpul vieții lor și rămase în legendă.

Cartea lui Giorgio Vasari m-a făcut să adaug o grămadă de biserici pe lista mea cu puncte de vizitat în Florența. Voi reveni cu plăcere la ea ori de câte ori voi călători în Italia.

Despre AncaHM Articolele 727
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.