Gura Portiței

La intrare

O limbă îngustă de pământ adus probabil de Dunăre de-a lungul a sute de ani, desparte lacul Golovița de Marea Neagră. Undeva pe această fâșie, pe locul unui sat pescăresc , se găsește o mică stațiune la malul mării, Gura Portiței. Una puțin diferită de toate celelalte aflate pe țărmul românesc pentru că oferă și comoditate turistului mofturos și liniștea atât de greu de găsit în altă parte.

2010-08-21017guraportitei1

In mod obișnuit se ajunge aici pe apă, dar mai sunt și câțiva ce se încumetă să vină cu motocicletele sau cu mașini speciale de la Vadu sau Sfântu Gheorghe.  Din Jurilovca ai două posibilități: fie ajungi la timp ca să prinzi vaporașul „oficial” sau șalupa complexului din Portița,  fie cu „ia-mă nene” în cazul în care aterizezi ca mine în Jurilovca la o oră nepotrivită. Cu vaporașul drumul ține cam o oră, cu șalupa sau bărcile celor din Jurilovca, cam jumătate de oră. Mașina personală o poți lăsa în siguranță în Jurilovca într-o parcare păzită.

Vaporul oficial
Vaporul oficial
Turiștii stau în remorcă
Turiștii stau în remorcă

Complexul construit la Portița e minunat și seamănă cu căsuțele lipovenești în alb și albastru. Poți sta într-o căsuță direct pe plaja sau în garsoniere și apartamente care oferă comoditațile orășeanului. Plaja complexului este mare, amenajată cu umbreluțe de stuf. Dacă te saturi de stat la soare poți face o mică excursie cu barca sau cu hidrobicicleta pe canalele din jur. Cu puțin noroc te poți întâlni cu un pelican.

Dacă dorești să faci plimbări pe malul mării, îți stau la dispoziție kilometri întregi de plajă sălbatică. E un loc numai bun să te relaxezi și să uiți de agitația unei zile obișnuite.

La intrare
La intrare
Debarcader
Debarcader
Prin complex
Prin complex
Cu nasul in nisip
Cu nasul in nisip
Căsuțele de pe plajă
Căsuțele de pe plajă
km ... km de plajă
km … km de plajă

2010-08-21020guraportitei1

Se poate ajunge cu motocicleta
Se poate ajunge cu motocicleta
... dar nu e așa simplu.Motociclist pus la uscat.
… dar nu e așa simplu.
Motociclist pus la uscat.
Jurilovca
Jurilovca
Pensionarele
Pensionarele
La ciugulit plase pescărești
La ciugulit plase pescărești
O altfel de parcare
O altfel de parcare
Despre AncaHM Articolele 562
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.