Staré Město
jurnal praghez - capitolul 4

Am ajuns în Praga în seara de 30 noiembrie, la ora de vârf. Pentru că cehii n-aveau nici o treabă cu Sfântul Andrei, cel sărbătorit de noi cu o zi liberă, acum se-nghesuiau cu toții pe străzile orașului, în drum de la serviciu spre casă. Cozile lungi de mașini se-ntindeau peste tot, zici că eram în București. Șoferul nostru bombănea într-una, tare-ar fi vrut să scape de noi mai repede. A încercat câteva manevre pe străduțe ocolitoare, dar tot peste înghesuială a dat. Pe când stăteam noi la stopul de pe Podul Legiunii numai ce-l vedem că se liniștește dintr-o dată  și ne zice: „Iat-o, Praga mea. Acolo vedeți cele o sută de turnuri din Staré Město – orașul vechi, în față e Teatrul Național. La stânga e Podul Carol iar dacă vă întoarceți puțin vedeți Hradul. Departe, la dreapta se zărește și Vyšehrad… Nu-i așa că-i frumoasă?” Am fi putut să-l contrazicem? Chiar deloc.

Așa am făcut eu cunoștință cu Staré Město din Praga. Până să mă-ntorc acasă am apucat să-l cunosc mai bine. Gazda mea era aici, în orașul vechi, într-o clădire aflată la trei minute de Podul Carol și la vreo cinci de Piața Veche a orașului. M-am tot învârtit pe străduțele lui întortocheate, pe sub porticurile ce-aminteau de vremurile imperiale ale Pragăi. Șerpuitoarea stradă Karlova mi-a purtat pașii prin Mica Piață, în Piața Sfatului, la ceasul astronomic și, în special, la Târgul de Crăciun. Apoi mai departe, prin Ungelt, spre Teatrul Stărilor și spre Turnul Pulberăriei.

Am văzut și un colțișor din Klementinum, imensa universitate a iezuiților. Am admirat aici una din sălile baroce ale bibliotecii, ce poate fi zărită doar din ușă de către de-alde gură cască ca noi. În catedrala Sfântul Clement am înghețat bocnă la un concert unde solista cânta îmbrăcată în cojoc iar degetele bieților instrumentiști abia nimereau corzile viorilor. Brr … mi-a părut tare bine când s-a terminat. Dar să nu fiu cârcotașă, măcar în semn de respect pentru bravura cântăreților.

Am descoperit până și orașul de sub nivelul străzii. Dai de el peste tot. De exemplu, în hrubele și fostele temnițe ale vechii primării, sau lângă capela Betlémské, în pivnița căreia am găsit un fel de expoziție de sezon, dedicată sărbătorilor de iarnă, un amestec de tradiții păgâne și creștine. Păcat că n-am înțeles nimic din ea, poveștile erau spuse doar în cehă.

Tot la câțiva metri sub pământ, în pivnițele caselor stau pitite și multe din restaurantele din Staré Město. Unde altundeva să simți mai bine gustul găluștilor și a berii cehești?

Iar dacă stau să să mă gândesc mai bine, unde altundeva ai putea călca pe urma pașilor lui Mihai Viteazul dacă nu prin pivnițele astea? Pe la anul 1600 strada era la nivelul lor. Iar domnitorul nostru musai a poposit în Staré Město, pe când căuta ajutor la curtea imperială a lui Rudolf împotriva turcilor. Uff, bine că am găsit o scuză pentru c-am venit la Praga de ziua noastră națională.

Dimineața pe Podul Carol. Înainte de-a fi bătucit cu turiști
Locul de unde se spune c-a fost aruncat Jan Napomuk în Vltava. Și asta doar pentru că n-a trădat secretele reginei, aflate la spovedanie, soțului ei gelos. Se mai spune că în jurul locului în care a căzut în apă au apărut stele. De aceea aureola sfântului e acum împodobită cu steluțe.

Statuia lui Carol al 4-lea din piața Křižovnické, la capătul podului. Privește, protector, spre cele 4 femei de la picioarele sale, personificări ale celor patru facultăți ce funcționau în cadrul Universității pe care a înființat-o la Praga

În Piața Mică din Orașul Vechi – pe vremuri, piață de fructe
În Piața Mare din Orașul Vechi
Jan Hus
Casa La Minut – cu Habsburgi din sgraffito pe pereți
Vestitul ceas astronomico-astrologic al Pragăi. Știu că apostolii sunt vedetele, dar mie îmi place cel mai mult Moartea ce trage de clopoțel.
În capela Fecioarei Maria din Turnul Sfatului
Apostolii ceasului astronomic din spatele scenei
În vechea sală de consiliu.
În sala Marii Adunării

Mitul întemeierii Pragăi. Prințesa Libuše, strămoașa legendară a poporului ceh, cea care s-a măritat cu plugarul Přemysl, întemeietorul primei dinastii de regi în Boemia slavă. Avea darul profeției iar odată ar fi zis: „văd un mare oraș a cărui glorie va ajunge la stele”. E vorba, desigur, despre Praga.
În Piața Mare din Staré Město
Ungelt – o piațetă din curtea bisericii Tyn. Pe vremuri aici erau găzduiți negustorii străini ce soseau în Praga. Aici erau și vămuiți. E ca o mică fortăreață, închisă de-o parte și de alta cu porți trainice, care asigura confort neguțătorilor.
Ungelt – o clădire renascentistă cu fresce nehotărâte pe pereți. Unele povesteau ceva din Biblie, altele din mitologia greacă.
La stânga Avraam e pe cale să-și sacrifice fiul. La dreapta … (?)
Un Paris aproape invizibil oferă un mărul discordiei zeițelor țâfnoase.
Teatrul Stărilor Cehe – aici a dirijat Mozart premiera operei sale Don Giovanni
Capela Betlémské reconstruită. Se spune că aici ar fi predicat pe vremuri Jan Hus.
Jan Hus pe rug

În expoziția dedicată solstițiului de iarnă, din subsolurile capelei.

Ce să fac! Îmi sunt simpatici drăcușorii.

Idei pentru turta dulce de Crăciun

Trei păstori se întâlniră
O Pragă simpatică în miniatură

Pe sub porticuri, seara
Ce le-am mai invidiat! Ele stăteau agățate de calorifer, iar eu înghețam bocnă pe străzi. De multe ori am intrat prin magazin doar ca să mă mai încălzesc nițel.
O simpatică sărbătoare evreiască în Piața Mică
De ce atâtea marionete în Praga? Cehii sunt mari iubitori de teatru ( au o grămadă de teatre în Praga ). Se povestește că, după ce-au scăpat de austrieci, a fost o cerință atât de mare de piese jucate în limba cehă încât nu existau destui actori care să le interpreteze. Și-atunci au apelat la teatrul de marionete.
Din nou pe Podul Legiunii
Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.