Fotografice – Ora albastră

Dragi călători ce plecați la drum cu aparatul foto în desagă, ce doriți să aduceți acasă amintiri frumoase de pe unde ați hoinărit, poate știți, poate nu, dar există anumite momente în cursul zilei când imaginile pe care le furați realității pot ieși mai frumoase, fără ca voi să faceți un efort special. Așa susțin specialiștii și cine sunt eu să-i contrazic.

Una dintre aceste „clipe astrale”, mult lăudată și mult căutată de fotografi,  este așa numita oră albastră, când  obiectivul fotografic vede cerul ca pe o piatră semiprețioasă de lapis lazuli. Ora aceasta se împarte de fapt în două jumătăți, una dis de dimineață înainte de răsărit și cea de-a doua jumătate seara, după apus, când soarele aflat sub linia orizontului își aruncă primele și ultimele raze spre cerul aflat deasupra noastră. Așa că, dragi fotografi, nu vă lăsați amăgiți de lumina  crepusculară, nu vă strângeți ustensilele fotografice ci mergeți la drum, s-ar putea să veniți acasă cu câteva capturi frumoase.

Orașele fotogenice, cu clădiri iluminate pe timpul nopții sunt mult mai atrăgătoare în ora albastră. Dacă cerul e senin, sau pudrat cu câțiva nori cumulus colorați în galben sau roz de soarele ascuns, e și mai bine. E păcat de ratat momentul. Singurul inconvenient al orei albastre, e că lumina slabă obligă fotograful să care și un trepied după el ( cine are imaginație poate improviza unul ). Și mai are un neajuns. Ține prea puțin. Dacă în timpul hoinărelilor din timpul zilei ați ochit un loc ce v-a plăcut, pe care ați dori să-l fotografiați, luați în calcul și acest lucru și faceți cumva să ajungeți acolo cu cel puțin 5 minute înainte de apus. Timpul zboară foarte repede și-ar fi păcat să ratați momentul.

Mi-am încercat și eu norocul în câteva rânduri și iată ce-a ieșit.

2010-07-25 151 Santorini - Oia
Oia Santorini – aici lumina crepusculară a apusului a fost ajutată de luna plină
2011-06-03 150 Bulgaria-Veliko Tarnovo-Tsarevets
Veliko Tarnovo – Imediat după apus, în serile de vară din weekenduri, cetatea medievală e actor principal într-un spectacol de lumini.
2012-04-22 284 Din turnul Galata
Istanbul – E plăcută așteptarea înserării în turnul Galatei. Sfânta Sofia, Moscheea Albastră, Topkapi, Suleymanie, Marea Marmara și Bosforul – toate sunt frumoase în lumina caldă a sfârșitului de zi.
2012-08-12 122 Brugge
Brugge – Unul din cele mai fotogenice orașe pe care le-am vizitat. Parcă știind că sunt fotografi prin preajmă, un cârd de lebede au ocupat o poziție strategică pe lac.
2012-08-13 58 Brugge
Brugge
2012-08-13 68 Brugge
Brugge
2012-08-13 72 Brugge
Brugge – în piața primăriei
2013-05-22 144 Tiberias
Tiberias – ora albastră pe malul Mării Galileii.
2013-11-29 96 Viena
Viena – Stephansdom la întrecere cu un brad de Crăciun
2013-11-30 202 Viena
Viena – palatul Belvedere
Despre AncaHM Articolele 659
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.