Mănăstirea Balamuci – Sitari

Există locuri pe care le îndrăgești la prima vedere. Te fac să te simți acasă când ajungi acolo, au un ceva anume care te atrage și te face să-ți dorești să-l revezi mereu. Un astfel de locșor este, pentru mine, mănăstirea Balamuci-Sitari. Am descoperit-o întâmplător, când am trecut cu mașina pe drumul din nordul Bucureștiului care leagă șoseaua București-Ploiești de drumul ce duce spre Buzau și Urziceni. Nu știam de existența ei, dacă imi aduc bine minte doream doar să dezmorțesc mașina după pauza lungă ce a făcut-o, în fața blocului, pe timpul iernii. Am zărit însă un indicator timid care imi spunea că există o mănăstire în preajmă, și am hotărât pe loc să o cotesc spre ea. Asta se întâmpla în urmă cu câțiva ani. De atunci revin cu mare plăcere aici.

47 Manastirea Sitaru-Balamuci-2

Mănăstirea a fost ctitorită de boierul Papa Greceanu în 1627 și a fost înfloritoare la începuturile ei, ctitorul înzestrând-o cu o parte din moșiile sale. După un timp mănăstirea a fost transformată în metoc al mănăstirii Sărindar din București. Frescele din interiorul bisericii sunt foarte frumoase, unii spun că pot rivaliza cu picturile bisericilor din Bucovina. Picturile au fost făcute de preoții Dima și Neacșa din Brașov, în anul  1753. După secularizarea averilor mănăstirești din secolul al XIX-lea a început o perioadă grea pentru mănăstire, care a decăzut tot mai mult, transformându-se și în închisoare pentru delicvenți minori.

Ultimii ani însă au fost benefici, locașul renaște sub ochii noștri.

05 Sf.Nicolae Sitari-2

25 Manastirea Sitaru-Balamuci

2012-04-07 01 Manastirea Balmuci Sitari

2012-04-07 03 Manastirea Balmuci Sitari


Vizualizare hartă mărită

Despre AncaHM Articolele 600
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.