Eleanor Catton – The Luminaries

Jucărie veche și redescoperită, Goodreads.

Mi-am reluat obiceiul de a completa aici, adică pe www.goodreads.com, lista cărților citite. Am început să analizez recomandările primite de la ei (cam ciudate după părerea mea), am început să scotocesc prin biblioteca virtuală și să pun ceva cărți de-o parte pentru lecturi viitoare. Mi-am stabilit până și un „target” (cincinalul în patru ani și jumătate) pentru anul ăsta. Cică-ar trebui să citesc 50 de cărți. Nu sunt în grafic, bineințeles, dar vine el Crăciunul cu porcușorul aferent …

Acum m-a zgândărit să scriu pe Goodreads și două vorbe despre ultima carte citită. Iaca ce-a ieșit:

 

The LuminariesThe Luminaries by Eleanor Catton
My rating: 3 of 5 stars

Nițeluș greu de citit deoarece:
– Engleza mea a făcut cu greu față limbajului desprins din secolul al 19-lea. Deși Eleanor Catton e contemporană cu noi, romanul parc-a fost scris prin 1866, anul acțiunii cărții. Până m-am obișnuit cu el, am ajuns la mijlocul poveștii.
– Cred c-am pierdut câte ceva din înțelesurile ascunse printre rânduri pentru că nu mă pricep deloc la astrologie. Personajele cărții sunt „patronate” fiecare de câte o constelație sau de planetele ce le străbat. Cu toate indiciile de la începutul fiecărei părți, greu m-am luminat care-i treaba. M-am deșteptat abia la sfârșit de tot și m-am edificat pe deplin după ce-am mai citit una, alta despre carte. Un cunoscător ar savura povestea mai mult, cred.
– E lungă tare. Îmi place tare mult să citesc cărțile fără prea multe pauze sau „interferențe”, mai bine zis pe nerăsuflate. Serviciul din timpul săptămânii îmi bruiază plăcerea lecturii. Cartea asta n-a încăput nicicum într-un weekend așa că, sfârâmată în bucăți citite seara și-a mai pierdut pe drum înțelesurile. Ce să-i faci, uit de la mână până la gură.

Cu toate aceste inconveniente, mi-a plăcut pentru:
– Intriga polițistă ce mi-a ținut curiozitatea trează.
– Felul cum s-a întregit adevărul final, din bucățile de adevăr dezvăluite de fiecare personaj „astral” în parte. Sunt două soiuri de protagoniști în această carte. Sunt cei 12, care, adunați în fumoarul unui hotel, ne propun dezlegarea unui mister. Ei sunt constelațiile din zodiac. Fiecare vine cu propria poveste și propria înțelegere asupra evenimentelor trăite de alți 8 eroi (și eroine) reprezentați de planete. Iar astrele, nu-i așa, au un cuvânt greu de spus în destinele planetelor.
– Informațiile , noi pentru mine, despre goana după aur din Noua Zeelandă.
– Firimiturile de fantastic presărate pe ici pe colo.
– Bogăția cu care sunt prezentate personajele.

Acum sunt încă sub impresia lecturii și, pentru că mi-a făcut plăcere, am marcat-o cu trei stele. Cu toate acestea, nu e o carte care-a mișcat ceva în sufletul meu suficient de tare încât să mi-o amintesc și peste ani și ani. Vom trăi și vom vedea.

PS. Pe „copertă”,  Hokitika pe la 1870.  E orașul în care se desfășoară cea mai mare parte a acțiunii din carte.

Despre AncaHM Articolele 750
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.