Cartierul general maltez l-am avut în Mellieha, o mică localitate în nord-vestul insulei, care se laudă cu cea mai mare plajă cu nisip din Malta. Așa o fi, eu una n-am apucat să o inspectez îndeaproape, am admirat-o doar din goana mașinii sau de la înălțimea liniștitoare a orașului. Până la plajă era ceva drum de străbătut, iar panta dealului ,la vreo 45 de grade, nu era deloc îmbietoare. Noroc că sunt curse regulate de autobus. Plaja e amenajată, sunt umbreluțe și șezlonguri (4 euro bucata pe zi). Sunt și locuri în care poți ronțăi câte ceva.
Seara, după asusul soarelui, când îndrăzneam și eu să fac o plimbare fără frica de-a mă topi la soare, am hoinărit pe străduțele Mellieha-i. Orășelul e foarte liniștit, vin aici doar pensionari și familii cu copii mici. Nu există cluburi, iar restaurantele își întind mesele seara pe drumurile mai puțin circulate. Cine dorește un colțișor uitat de lume aici îl găsește.
Numele localității provine de la un cuvânt de origine arabă ce înseamna sare. Pe țărmurile stâncoase din împrejurimi, ce arată uneori ca o bucată de cașcaval, se formează mici belți cu apă de mare. Apa stagnează în aceste adâncituri, cu timpul se evaporă iar sarea ramâne uscată, numai bună de cules și de folosit la conservarea alimentelor. Cu timpul locuitorii insulei au amenajat parcele întregi pentru extragerea sării prin acest procedeu.
Mellieha mai are o legendă. Se spune că apostolul Pavel a naufragiat pe insula Malta în drumul său spre judecată, la Roma. Din pricina vremii proaste a fost nevoit să rămână câteva luni pe insulă, timp în care a creștinat mulți locuitori. Golful în care a naufragiat este foarte aproape de Mellieha și poartă numele apostolului până în ziua de azi. Se mai spune că Pavel fusese însoțit în acea călătorie de Luca. Și acesta din urmă ar fi poposit în Mellieha acelor vremuri și ar fi desenat pe pereții unei peșteri imaginea Sfintei Maria. Grota Mariei este venerată și astăzi, chiar dacă desenul a dispărut demult, iar în prejma ei s-a ridicat o biserică. Sanctuarul a fost vizitat de papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei în Malta, iar de atunci piațeta din fața bisericii îi poartă numele.
În preajma Melliehei mai sunt câteva plaje la care se poate ajunge cel mai ușor cu autobusul. De obicei sunt construite artificial, cu nisip adus din Sahara și sunt legate de hotelurile mai simandicoase. Până la Paradise Bay sunt vreo 4 km iar în drum e musai să faci o fotografie satului lui Popey Marinarul.
Maltezii fac mare caz (și bani) pe motivul că multe producții hollywoodiene s-au filmat pe meleagurile lor. De exemplu în Mellieha s-a jucat Robin Williams de-a Popey Marinarul iar decorurile de atunci n-au fost distruse ci tranformate în parc de distracție. Pe străduțele sătucului ai toate șansele să te întâlnești nas în nas cu Popey, Bluto sau Oly.
Mellieha se trezește din amorțeală duminică seara sau cu ocazia fiestei satului. Fiesta cea adevărată nu am prins-o ci doar una mititică de duminică dupăamiază.
Dar despre asta într-un episod următor.
Fii primul care comentează