Sharm el Sheikh

Am fost în Sharm el Sheikh în urmă cu câțiva ani. Am vrut să mă duc la Marea Roșie pentru a vedea pe viu cum arată o mare tropicală plină cu pești exotici si corali. Realitatea a depășit cu mult așteptările. In săptămâna pe care am petrecut-o în Sinai am făcut câteva scufundări adevărate, cu tubul de oxigen în spate și am petrecut multe ore în fiecare zi, în apa sărată a mării, înotând cu echipamentul de snorkling printe peștii colorați, până îngheța sângele în mine și trebuia să ies la soare să mă încălzesc. A fost minunat.

eb1bd0af-aa0e-4918-ad5d-a448f9e5cacf

De atunci tot vreu să mă întorc, să repet experiența, dar de fiecare dată când doresc să-mi rezerv un sejur, aud la televizor despre avertizările Ministerului de Externe care recomandă statul acasă. Sper ca, măcar încă odată în viață, să mă pot sincroniza și eu cu egiptenii: ei să stea cuminți pe la casele lor și să nu mai facă revolte sau să omoare turiști, iar eu, să pornesc din nou la drum.

Am ajuns la hotel noaptea, pe întuneric, și am fost conduși spre camerele noastre de gazde. Hotelul la care am stat nu era construit pe verticală, semăna mai mult cu un orășel de corturi, așezate unele lângă altele cu mici culoare de trecere între ele. In mijloc se afla o piscină unde puteai lenevi toată ziua. Marea se găsea la 100 de metri de hotel. Trebuia doar să treci peste o promenadă construită de-a lungul țărmului, străjuită de-o parte și de alta de curmali înalți și peste o plajă lată cu nisip fin, amenajată cu șejlonguri și umbrele de stuf. Nu știu cum se face, se pare că n-am sânge de nomad în mine, dar mi-au trebuit trei zile să mă obișnuiesc cu drumul și să-mi găsesc din prima încercare propriul cort.

2007_09_29 05 Regency Plaza

2007_09_29 01 Regency Plaza - Cortul meu
Cortul meu

Peninsula Sinai este așezată pe Valea Marelui Rift, falia dintre continente ce începe la râul Iordan și Marea Moartă, trece prin golful Aqaba și Marea Roșie, continuă cu lacul Tanganika și coboară în Mozambic și Africa de Sud. Așa se face că relieful are aici denivelări spectaculoase. In mare poți merge uneori câteva zeci de metri în larg prin apa până la genunchi ca mai apoi, la numai un pas diferență, să se deschidă un hău fără fund. Până la un loc marea să aibe o culoare deschisă verde turcoaz, iar peste un metru să devină de un minunat și întunecat bleumarin. In apa puțin adâncă și pe marginile peretelui s-au format de-a lungul timpului o mulțime de corali colorați și pe lângă ei s-au strâns numeroase specii de pești și mai frumos colorați.

Coralii și minunații pești exotici ce trăiesc printre ei, pot fi văzuți de la orice hotel din stațiune. In cazul în care plaja hotelului e lată și continuă în mare pe o porțiune mai lungă, sunt construite platforme de lemn, ce intră în mare și se opresc pe marginea prăpastiei, la punctul de maxim interes. La capăt, aleea se lărgește, pentru a putea găzdui cât mai multă lume, iar doritorii pot cobora în mare pe scări de metal, ca într-o piscină.

2007_09_28 02 Regency Plaza

Scufundări se fac în special în parcul național Ras Muhammad și lângă insula Tiran din mijlocul golfului Aqaba. Scufundătorii experimentați, cu licență și carnet, sunt conduși de ghizi pe trasee precum cele montane și ating adâncimi mai mari decât novicii ca mine. Noi ceilalți am avut parte de o scufundare de cel mult 12 m adâncime ce a durat cam 20 de minute, iar ghizii sau ne țineau strâns de braț sau pluteau deasupra noastră și ne ghidau prinzându-ne de bidoanele cu aer, precum o pisica ce-și prinde pisoii de ceafă.

2007_09_29 08 Ras Mohamed - Scufundacii

O altă dovadă a existenței faliei am văzut-o într-o excursie în interiorul peninsulei , spre nord, spre Israel, la Canionul Colorat. Excursia ne-a făcut să ieșim din zona protejată de coastă. Din acest motiv am fost însoțiți de paza armată, am avut pașapoartele la noi pentru a ne legitima la numeroasele puncte de control prin care am trecut. Excursia a avut două părți. Un jeep safari prin deșert, în care șoferii s-au distrat de minune gonind mașinile cât de repede puteau și făcând manevre astfel ca să ne izbească cât mai mult de pereții mașinii. Or fi ele senzații tari, dar eu una, nu mai vreau.

2007_09_30 41 Canionul Colorat

In a doua parte am făcut o plimbare pe jos printr-un canion îngust, cu pereții colorați de minereurile prinse în ei. A fost foarte plăcut și pentru că ne-am putut plimba desculți pe nisipul fin si răcoros la care nu putea ajunge căldura soarelui.

2007_09_30 51 Canionul Colorat

Fotografiile subacvatice nu le-am făcut eu. Le-am furat de pe internet. Dar nu mă pot abține să nu mai adaug câteva, pentru a-mi aduce aminte de frumusețile văzute. Poate data viitoare, voi putea face și eu câteva.

Despre AncaHM Articolele 550
Sunt Ulițarnica, adică acea parte a sufletului Mihaelei responsabilă cu zburatul pe covoare fermecate prin cât mai multe cotloane ale Pământului. Dacă sunteți curioși să vedeți lumea prin alți ochi, poftiți de frunzăriți !

Fii primul care comentează

Ceva păreri ... observații ... dojeni ...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.